Köksal: “Çocuk icrası yöntemi son bulmalı”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik yapılması yönünde teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Köksal, boşanmış eşlerin çocuklarını birbirilerine göstermemeleri durumunda, çocukların icra yoluyla gösterilmesi uygulamasının son bulmasını istedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, İcra ve İflas Kanunu’nda boşanmış eşlerle ilgili maddelerde değişiklik yapılmasını istedi. Konu hakkındaki teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunan Köksal, “Boşanan eşlerden velayet sahibi ebeveynin çocukları diğer ebeveyne göstermemesi birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Türkiye'de 30 bine yakın çocuk, annesini-babasını icra yoluyla görebilmektedir. Boşanan eşlerden biri her ay, velayeti boşandığı eşinde olan çocuğunu görebilmek ve çocuğuyla hasret giderebilmek için icraya yolluk ve araç ücreti ayrıca sosyolog ve/veya pedagog ücreti gibi konularda ayda iki defa için yaklaşık 250 TL ile 750 TL arası para yatırmaktadır. Çocuğunu icra yoluyla görecek olan ebeveynin buluşma sabahında önce haciz memurunu, ardından pedagogu/sosyoloğu alması gerekmektedir. İcra memuru, anneye ya da babaya çocuğunu haciz tutanağıyla teslim etmektedir. Tutanakta borçlu anne, alacaklı baba ya da borçlu baba alacaklı anne, borç miktarı ise ‘çocuk teslimi' şeklinde yer almaktadır” dedi.

EŞ VE ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULUYOR

Haciz yöntemi ile çocuğun ve eşlerin psikolojilerinin bozulduğuna dikkat çeken Köksal, “Ebeveynler, İkamet ettiği yerleşim birimindeki icra müdürlüğüne para yatırıp, bir haciz memuru ve bir pedagog eşliğinde çocuklarını almaya gitmektedirler. ‘Haciz tutanağı' hazırlanıyor. Tutanakta borçlu anne, alacaklı baba, borç miktarı ise ‘çocuk teslimi' şeklinde yer almaktadır. Bazı yerleşim birimlerinde pedagog bulunmadığı için ebeveynler, çocuklarını sadece haciz memuruyla almaya gitmektedirler. Çocukların psikolojisini ve ebeveynlerin psikolojik durumunu olumsuz etkileyen bu durum fazladan ekonomik külfet oluşturmaktadır. Kimi ebeveynler çocuğunu haciz yoluyla almamak için boşandığı eşinin kapısında saatlerce dil dökmek zorunda kalırken kimi ebeveynler de maddi imkânlarının elverişsiz olmasından dolayı çocuklarını görememektedir” ifadelerini kullandı.

HUKUK DEVLETİNİN GEREĞİ YAPILSIN

Köksal, “Hukuk devletinin ilke ve prensiplerini uygulamak gerekliliğine dayanarak çocuğun icra yolu ile annesine veya babasına gösterilmesi uygulamasına son verilmesi gerekmektedir. Çocuğun, icra yoluyla annesini ve babasını görmesi çocuk psikolojisi açısından olduğu kadar ebeveyn psikolojisi açısından da doğru değildir. Belirttiğim tüm bu hususlara dayanarak çocuk icrası uygulamasına son verilerek hem ebeveynlerin hem de çocukların yaşanan bu olumsuz durumdan etkilenmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

HANGİ MADDELER DEĞİŞTİRİLMELİ?

Köksal’ın İcra ve İflas Kanunu’nda yapılmasını talep ettiği değişiklikler şöyle:

MADDE 1- 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 25 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- 2004 sayılı Kanunun 25/a maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- 2004 sayılı Kanunun 25/b maddesinin birinci fıkrasında yer alan “icra müdürü ile birlikte” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 4- 2004 sayılı Kanunun geçici 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi yürürlükten kaldırılmış ve izleyen bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

Editör: Haber Merkezi