Köksal: “Başkanlık teklifi değil, padişahlık”
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi ile Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar'a özel korumalar getirildiğini belirtti.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifini değerlendirdi. Anayasa değişikliğinde öngörülen maddelerin geçmesi hâlinde demokrasinin ağır yara alacağını belirten Köksal, "Öyleki Cumhurbaşkanına, Cumhurbaşkanı yardımcılarına, bakanlara cezai bakımdan büyük bir koruma kılıfı getirilmek istenmektedir. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar istediklerini yapabilecekler ama bunun karşılığında yargılanmaları son derece ağır koşullara bağlanmıştır. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların yargılanabilmesi için TBMM üye tam sayısının vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecektir. Meclis bu önergeyi bir ay içinde görüşecek ve üye tam sayısının beşte üçünün yani 600 vekilli bir mecliste 360 vekilin gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde Meclisteki siyasi partilerin güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak, komisyon soruşturma raporunu 2 ay içinde Meclis Başkanlığına sunacak, rapor verildikten itibaren 10 gün içinde dağıtılacak. Dağıtım tarihinden itibaren 10 gün içinde Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. TBMM üye tam sayısının üçte ikisinin oyuyla da Yüce Divana (600 vekilli Mecliste 400 vekilin oyuyla) sevk edilebileceklerdir" dedi.
YAPANIN YANINA KÂR KALACAK
Bu düzenleme ile adeta Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve Bakanların koruma altına alındığını söyleyen Köksal,"Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanının ve Cumhurbaşkanı yardımcılarının, bakanların bu düzenlemeyle yargılanması bu kadar zor bir hale getirilmektedir. Öte yandan Cumhurbaşkanı meclis tarafından Yüce Divana sevk edilse bile Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapacak olan Anayasa Mahkemesi'nin 12 üyesini kendi atamış olacaktır. Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyeden oluşması öngörülen Cumhurbaşkanının düzenlemede 12 üyesini kendi atadığı Anayasa Mahkemesi tarafından tarafsız bir şekilde yargılanması mümkün müdür? Bu sistemle adeta Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve Bakanlar koruma altına alınmış. Yapanın yanına kar kalacağı bir düzenleme getirilmek istenmiştir" ifadelerini kullandı.
 
Editör: Haber Merkezi