Köksal, “AKP krizin faturasını 81 milyon vatandaşa kesiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar, taşeron işçiler ve sigorta öncesi doğum borçlanması bekleyen annelerin sorunlarını gündeme getirerek, AKP’nin yaşanan ekonomik krizin faturasını 81 milyon vatandaşa kestiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, CHP olarak işçinin, çiftçinin, esnafın, emeklinin, EYT’linin, memurun, sözleşmelinin, işletmecinin, öğrencinin, gencin, yaşlının, kadının, çocuğun, halkın tüm katmanlarının bütçede hak ettiğini alması için mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL, HAK ETTİKLERİ EMEKLİLİKLERİNİ İSTİYORLAR

TBMM Genel Kurulda bütçe görüşmeleri sırasında söz olan Milletvekili Köksal, “Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) yurttaşlarımızla ilgili özellikle AKP kanadından ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanından gelen bir yanlış algı var, bu algının düzeltilmesini özellikle kamuoyuyla paylaşılmasını istiyorum. Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlarımız erken emeklilik istemiyorlar, onlar hak ettikleri hâlde gasbedilmiş emeklilik haklarını istiyorlar. Bu yurttaşlarımız zamanında primlerini ödemiş, emeklilik şartlarını doldurmuş yurttaşlarımız. Sadece 1999 yılında ilk kez bir yasanın Türkiye'de geriye işletilmesi yüzünden emekli olamamış, mağdur olmuş yurttaşlarımızdır. Dolayısıyla bunlarla ilgili bu şekilde erken emeklilik istiyorlar şeklinde yapılan algı tamamen yanlıştır. Yüz binlerce yurttaşımızı bu şekilde yanlış algıyla yanlış yönlendirmeye kimsenin hakkı yoktur.” dedi.

KRİZİN FATURASI 81 MİLYONA KESİLİYOR

AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılı Kasım ayında halkın tüketici kredisi borcunun 2,2 milyar lirayken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun bu ay açıkladığı verilere göre, bugün, halkın kredi borcunun 403 milyara çıktığının önemle altını çizen Köksal, “Kabaca bir hesaplama yapıldığında, kişi başına düşen borç miktarı 5 bin lira iken çalışan başına düşen borç miktarıysa 11 bin liraya çıkmaktadır. Konut kredisi borcu halkımızın bugün itibarıyla 191 milyara çıkmıştır. Bankaların varlık yönetim şirketlerine devrettiği batık kredilere ilişkin tahsilat bekleyen dosya sayısı ise 3,5 milyondur. Öte yandan, 2018 yılının üçüncü üç ayında makine ve teçhizat yatırımları yüzde 8,5; inşaat yatırımları yüzde 1,8 gerilemiştir. Aynı dönem toplam yatırımlarda gerileme ise yüzde 3,8'dir. Açıklanan bu veriler Türkiye ekonomisinde resmen durgunluğun teyididir. Buradan krizin faturasını 81 milyona kesmek isteyenlere sesleniyorum: Öncelikli olarak Sayıştay raporlarına yansıyan kamu zararlarının tahsilatını yapın. Yoksa bu tahsilattan yine mi vazgeçeceksiniz?” ifadelerini kullandı.

AFYONKARAHİSAR’DAKİ TAŞERON İŞÇİLER MAAŞLARINI ALAMIYORLAR

Konya Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak Afyonkarahisar Karayollarında çalışan 100 taşeron işçinin yaklaşık elli gündür maaşlarını alamadıklarını kaydeden Köksal, “Altı ayda sadece iki kez maaş alabilmişler. Ev geçindiren, çoluk çocuk okutan bu işçiler Karoyollarında esas işi yaptıkları hâlde kadro dışı kaldılar. Yetkililerle görüştüğümüzde, devletten ödenek alamadıkları için işçilerin maaşını ödeyemediklerini belirtiyorlar. Buradan ‘IMF'ye borç veren konuma geldik.’ diyenlere, millet kıraathanelerine ve millet bahçelerine 3 milyonun üzerinde para ayıranlara, sarayın serasına bile yüz binlerce lira kaynak ayıranlara, AKP'li Konya Belediyesinde yapılmamış köprüyü yapılmış gibi göstererek milyonlarca lira para akıtanlara sesleniyorum; Taşeron işçinin hakkını verin, çekin elinizi taşeron işçinin ekmeğinden. Taşeronun kadrosunu, maaşını, hakkını teslim edin.” şeklinde konuştu.

ANNELER SİGORTA ÖNCESİ DOĞUM BORÇLANMASI BEKLİYOR…

“Sigorta öncesi doğum borçlanması bekleyen anneler var.” diyen Köksal konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Erkekler için askerlik borçlanması hakkı hiçbir şarta tabi olmazken kadınlar için doğum borçlanması hakkının doğumdan önce sigorta başlangıcı şartına tabi tutulması her şeyden evvel Anayasa'mızdaki eşitlik ilkesine aykırıdır. Kadınlara tanınan doğum borçlanması hakkının da şarta tabi olmadan kadının ilk doğum yaptığı tarihte alınması cumhuriyet tarihimiz açısından önemli bir kazanım olacaktır. Bu konuda verdiğimiz kanun teklifleri de vardır. Türkiye Büyük Millet Meclisinde özellikle 1'inci parti mensubu olan milletvekillerine sesleniyorum; Gelin, bu yasama döneminde sigorta öncesi doğum borçlanması bekleyen annelerin yüzünü güldürelim, bu düzenlemeyi bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçirelim.”

Editör: Haber Merkezi