Köksal: "7 milyon kişi emekli olamıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na 5510 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sundu. Milletvekili Köksal, Kanun Teklifi gerekçesinde 7 milyonu geçkin kişinin yaş durumundan emekli olamadığını bununda hak ihlali olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, 5510 Sayılı Kanunun geçici 51. Maddesine geçici madde eklendiğini belirtirken, geçici madde de yer alan 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişi olan erkeklerde 9000 gün prim kadınlarda ise 7200 gün prim şartını tamamlamış olmak şartıyla yaş koşulu aranmaksızın bu maddenin yürürlüğü girdiği tarihten itibaren 90 gün içinde müracaat ettikleri takdirde emekli olabileceklerinin yer aldığını ifade etti.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SAYISI 7 MİLYON 200 BİN KİŞİ
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici madde eklenerek 08.09.1999 tarihinden evvel sigortaya giriş yapmış ve sigorta prim ödeme borcunu yerine getirmiş olanların yaş şartına bağlı olmaksızın emekli aylığına hak kazanması düzenlendiğini hatırlatan Milletvekili Köksal, "Emeklilikte yaşa takılanlar yılını ve primini doldurmuş ama yaş şartı 4447 Sayılı yasa ile 1999 sonrası yükseldiği için emekli olamayan çalışanlardır. SGK Başkanının açıklamasına göre emeklilikte yaşa takılanların sayısı 7 milyon 200 bin kişidir" dedi. 
HAK İHLALİ YAPILIYOR
Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlara hak ihlali yapıldığının altını çizen Köksal, "7 milyonu geçkin vatandaşımız emekli olmak için sigortaya giriş yaptıkları tarihteki mevzuatta belirtilen prim ödeme gün sayısını yerine getirdikleri halde yaş şartını tamamlayamadıkları için emeklilik haklarını elde edemeyip yaş şartını beklemek zorunda kalmışlardır. Bu durum aynı zamanda sigorta giriş tarihindeki yürürlükte bulunan mevzuata göre emekli olma koşuluna ilişkin kazanmış oldukların müktesep haklarının da ihlalidir" diye konuştu.
DEVLET GENÇ, İŞVEREN YAŞLISIN DİYOR!
Milletvekili Köksal TBMM'ye verdiği kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:
"Emeklilikte Yaşa Takılanların büyük çoğunluğu ekonomik sıkıntılarla boğuşmaktadır. Ülkemizdeki işsizlik sorununu düşündüğümüzde bu yurttaşlarımızın iş bulmakta da güçlük çektiği aşikardır. Ne yazık ki onları Devlet gençsin deyip emekli etmemekte öte yandan da işverenler yaşlısın deyip iş vermemektedir. Emeklilikte Yaşa takılanların maruz kaldığı bu hakkaniyete aykırı ve haksız düzenlemenin neticesinde oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için 08.09.1999 tarihinden evvel sigorta girişi olup sigorta prim ödeme borcunu yerine getirmiş olan sigortalıların yaş şartına tabi tutulmaksızın emeklilik aylığına hak kazanabilmesi için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici madde eklenmesine dair Kanun Teklifi hazırlanmıştır."
Editör: Haber Merkezi