Köksal: “50 bin pancar üreticisi mağdur”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar’lı pancar üreticilerinin satamadıkları için yol kenarlarına attıkları pancarları toplayarak TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Satılan şeker fabrikalarının bulunduğu illerdeki yaklaşık 50 bin pancar üreticisi, ne yazık ki bu şekilde mağdur olmuş durumda" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, “Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi” sonucu pancar üreticilerinin ve işçilerin yaşadığı mağduriyetleri TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme getirdi.

ŞEKER FABRİKALARI RESMEN PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında pancar üreticisinin sorunlarını ve buna yönelik eleştirilerini

  1. getiren Milletvekili Köksal, “AKP 2015 yılında 170 bin ton şeker ithal etti. Aslında o yıl tüm Şeker Fabrikalarının kamu-özel stoklarında 400 bin ton şeker vardı yani Türkiye’nin şeker ithalatını gerektirecek bir ihtiyaç yoktu. Akabinde 2016 yılında sıfır gümrük tarifesiyle Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ithal etti. Bunun anlamı şuydu pancar üreticilerini zarar ettirip üretimi bırakmalarını sağlamak çünkü NBŞ lobisi Türkiye’ye 2 milyar doların üzerinde katma değer sağlayan şeker sektöründen devletin elini çektirip Türkiye’yi şekerde dışa bağımlı bir ülke haline getirmekti. Nitekim NBŞ lobisi önce ithal NBŞ’lerle sonra kenrini denetlediği için engel olarak gördükleri Şeker Kurulunun Ocak 2018 de KHK ile kapatılmasıyla istediklerini elde etmeye başladı. Sıra Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine gelmişti. Bu bağlamda 14 Şeker Fabrikasında özelleştirme için düğmeye basıldı ve bu fabrikalardan 13 tanesi maalesef 2011 yılındaki belirlenen satış bedelinin altında rakamlara resmen peşkeş çekildi.” dedi.

HİÇ KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK DİYE SÖZ VERMİŞLERDİ..!

13 Şeker Fabrikasının özelleştirilmesiyle kamunun 2 milyar 382 milyon zarara uğradığının önemle altını çizen Köksal, “Kamunun uğradığı zarar 13 fabrika için 2 milyar 382 milyona ulaştı. Fabrikalar satılırken hiç kimse mağdur olmayacak en az 5 yıl tam kapasite çalışacak diye yurttaşlarımıza söz veren AKP daha 1 yılı bile dolmadan sözünü tutamadı. Dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal 1 Mart 2018 tarihinde Şeker Fabrikalarında çalışan işçi kardeşlerimizin bugünkü haklarını koruyacağız. Çalışma koşullarını koruyacağız demişti. Ancak bugün gelinen noktada satılan Şeker Fabrikalarında çalışan bine yakın taşeron işçisi işten çıkarıldı. 800’ün üzerinde şeker işçisi emekliliğe zorlandı. Yüzlerce işçi yer değiştirmek zorunda kaldı. Son olarak 10 gün kadar önce Afyonkarahisar Şeker Fabrikasında çalışan 32 taşeron işçisiyle çalışılmayacağı söylenerek fabrikaya girişleri bile yasakladı.” ifadelerini kullandı.

BU PANCARLARI YOL KENARINDAN TOPLADIM

Pancar üreticisinin, satın alınmayan ürünlerini, boş buldukları arazilere, tarlalara döktüklerini anlatan Köksal, basın toplantısında kürsüye yerleştirdiği pancarları da üreticilerin yol kenarına döktüklerinden topladığını anlattı. Pancar üreticisinin sorunlarını aktaran Köksal, şöyle devam etti:

“En büyük darbeyi alan pancar üreticileri çaresizlikten pancarları yol kenarına boş arazilere ve tarlalara dökmek zorunda kaldı. Pancar alımlarının süresinden 20-25 gün sonra başlaması, fabrikada alıcı muhatap dahi bulamamak, kantarların geç açılması hatta bazı kantarların hiç açılmaması, fabrika önünde saatlerce uzun kuyruklarda sıra beklemek, nakliye sıkıntısı, yüzde 30’lara 40’lara varan fire sorunu pancar üreticisini adeta canından bezdirdi. Pancar üreticisi havaların soğumasıyla birlikte başlayacak kar yağışıyla pancarlarını sökemeyeceğini anladığı için zarar etmeyi bile düşünmeden mecburen pancarı söküp boş bulduğu yere dökerek çare arıyor. Satılan Şeker Fabrikalarının bulunduğu illerdeki yaklaşık 50 bin pancar üreticisi ne yazık ki bu şekilde mağdur olmuş durumda, bu şekilde zarar ettirilen pancar üreticisi korkarım önümüzdeki yıl pancar ekiminden vazgeçecek.”

ÇİFTÇİNİN, İŞÇİNİN YAŞADIĞI MAĞDURİYETE SON VERİN

“Pancar üretimi azaldıkça şeker üretimi de düşecek ve biz tamda Amerikan kökenli NBŞ lobisinin istediği gibi şekerde de tamamen dışa bağımlı bir ülke haline geleceğiz.” diyen Köksal, “Buradan bir kez daha AKP’ye ve saraya sesleniyoruz. Daha fazla geç olmadan bu yanlıştan dönün işçinin, çiftçinin yaşadığı mağduriyete son verin. Fabrikalar satılmadan evvel çiftçilerimize, işçilerimize, yurttaşlarımıza verdiğiniz sözleri tutun. Yoksa yarın dönüşü olmayan bir yola gireceğiz ve bunun bedelini de ülke olarak birlikte acı bir şekilde ödeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi