Kocacan: “Ekonomimiz durma noktasına geldi”

MHP Afyon İl Başkan yardımcısı Mehmet Kocacan, basın açıklamasında:
Değerli basın mensupları;
Türkiye ekonomisinin döviz ile imtihanı 15 Temmuz kalkışma hamlesi sonrası Türkiye Cumhuriyeti Devleti yeni bir zorlukla karşı karşıya bırakılmış,bu ekonomik sarsılma 2017 yılı başına kadar devam etmiştir. Şimdi yeni yıl olan 2017'de ekonomimiz adeta durma noktasına gelmiştir.
Elbette bizler ekonomimizin bozulmasını ve gelir dengemizde oluşacak iniş çıkışlardan hiç de memnun kalmayız. TUİK Aralık ayının fiyat hareketlerini açıkladı ve enflasyonda Aralık ayı rekoru kırdığımız ortaya çıktı. Döviz kurundaki hızlı artışın,öyle önemsenmeyecek bir durum olmadığı ve bir dizi olumsuzluğun yanı sıra enflasyonu nasıl tetiklediği Aralık ayında bir kez daha görülmüş oldu.
Geçen yılın (2016) Aralık ayı %1.64'lük TÜFE artışıyla şimdiye kadar ki tüm Aralık ayları içinde ilk sıraya oturdu. Aralık ayları itibariyle şimdiye kadar daha önce yüksek artışın 2011 yılında %0.58 düzeyinde gerçekleştiğini hatırlarsak geçen yıl ki oranın ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkar.
Kasım sonu itibariyle %7'ye gerileyen yıllık hedef ve tahmin olan %7.50'de kalacağı yönündeki umutların artmasını sağlayan gidişatta Aralık ayındaki bu rekor oranla birlikte bir anda değişti. 2016 yılının TÜFE artışı %8.53 düzeyine çıktı. Yani yıllık %7.50'lik hedef daha sonra aynı düzeyde ifade edilen yıllık tahminin bir puan üstünde aşılmış oldu. Yani takke düştü kel göründü.
Asgari ücretin 1404 TL olduğu yani açlık sınırında olan ücretin, çalışan,ezilen emektarın geçimle ilgili sıkıntısı oldukça yüksek seviyeye ulaşmış ve tavan yapmıştır. Ev kirası,okul masrafı,bakkal,elektrik,su,telefon gibi yaşam gereği olan ve her aileye ihtiyacı olan market masrafları çıktıktan sonra kalanla ay sonunu getirebilmek için yine kredi kartları kullanılmakta ve devlet eliyle kendi vatandaşları faize teşvik edilmektedir.
Hemen şu itirazı duyabiliriz: ''Dolara karşı yalnızca bizim paramız mı değer yitiriyor? Dolar tüm paralara karşı değer kazanıyor. '' Doğru. Ama kısmen doğru. Hangi para bizim ki kadar değer yitiriyor? TL diğer paralardan ayrışıyor. Bunda da yurt içinde olan biten birçok şeyin hiç etkisi yok mu?
Farkında mıyız acaba? Tam bir kısır döngüye girdik. Tüm imalat sanayi,küçük esnaf,mağazalar,AVM'ler %50 indirim,ikinci ürün yarı fiyatı gibi kampanya,damping ifadeleriyle mal satmaya çalışıyor. Ekonominin can damarı olan organize sanayi bölgesi çalışanları tüm sektörlerde işletmeler ekonomik kriz şartları oluşuyor diyerek çalışan işçi çıkışları yapmaktadır.
Ekonomi çatırdıyor. Fay hattı oluştu. Peki bu duruma gelmemizde AKP hükümeti yine bizlere hata yaptık,ekonomi paketimiz tutmadı mı? diyecek. Böyle sıkıntılı durum varken her şeye %3,%5 gibi zam artışı yansımaları olurken yani vatandaşımız geçim derdinden inim inim inlerken tutturduk bir başkanlık sistemi. İnşallah vatandaşımız bu dileği,bu isteği iyi okur referanduma gidilecek olur ise gerekli cevabı verir.
2017 yılı için iyimser olmak çok zor. Orta vadeli programa göre 2017 enflasyon hedefi %6.5. ne var ki geçen yıldan bu yıla çok kötü bir geçiş yapılmış olması ve dövizdeki artışın enflasyonu çok fena tetiklediğinin bir kez daha görülmesi 2017 yılı enflasyonuna ilişkin iyimserliği yok ediyor.
 
AKP hükümetinin söylediği sözler verdiği vaatler hala kulaklarımızda çınlıyor. Rahat olun,bize güvenin,sileceğiz,bitireceğiz,hem içeride hem dışarıda hem bölgede,hem ülkede başlarını ezeceğiz. Yeni istiklal savaşı veriyoruz. Emellerine asla ulaşamayacaklar. Zalimler kaybedecek. Mazlumlar kazanacak.
Bu nutukları 14 senedir dinliyoruz. 66 Bakan,4 Başbakan,2 Cumhurbaşkanı değişti. Birçok şey değişti. Ekonomi değişti,adalet anlayışı değişti,siyaset anlayışı değişti. Demokrasi gibi temel dinamikler değişti. Ancak bunca olup bitene rağmen ders alması gereken AKP bir türlü değişmedi. Böyle giderse ülkenin vahamete sürüklenmesi kaçınılmazdır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok kötü yönetiliyor.
 
Editör: Haber Merkezi