“KOAH, dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada”
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör konuk olarak katıldı.
Programda KOAH hastalığı konuşuldu.
“KOAH, toplum sağlığını etkileyen ve iş gücü kaybına yol açan bir hastalıktır”
KOAH’ın dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer aldığını kaydeden Dr. Hafize Çobanoğlu, “KOAH, toplum sağlığını etkileyen ve iş gücü kaybına yol açan bir hastalıktır. Hekimin koyduğu tanılarla, anketlerle ya da solunum fonksiyon testine dayanılarak tanı konur ve bu şekilde sayım yapılır. Tanı konulduktan sonra takibi zor bir hastalık olduğu için kesin hasta sayısı ortada değildir” diye konuştu.
“Toplumda yüzde 10–20 arasında var olduğunu biliyoruz”
Ülkemizde de KOAH’la ilgili net bir kayıt tutulamadığını söyleyen Çobanoğlu, “Fakat toplumda yüzde 10–20 arasında var olduğunu biliyoruz. KOAH’la ilgili birçok risk faktörü var. Elimizden sigaranın düşmediği bir toplum olduğumuz için KOAH’ın görülme sıklığı gitgide artıyor. Ayrıca ev içerisinde ısınma ve pişirme amaçlı kullandığımız sobalarda çıkardığı gazlarla KOAH’a sebebiyet veriyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Pasif içicilik KOAH için önemli bir risk faktörüdür”     
Pasif içiciliğin KOAH için önemli bir risk faktörü olduğunun altını çizen Çobanoğlu, “Hiç sigara içmediği halde KOAH’a yakalanan kişiler olduğunu biliyoruz. Bunun nedeni bu kişilerin yaşadıkları yerlerde sigara içenlerin bulunmasıdır. Bu nedenle kendimizi pasif içiciliğe karşı da korumak zorundayız” dedi.
Sigara bıraktırma polikliniklerinin sigara bıraktırmada etkili olduğunu kaydeden Çobanoğlu, herkesi sigarayı bırakmaya davet etti.
Dinleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle yoğun olarak katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
 
Editör: Haber Merkezi