Kızgın Kuru Kayadan Enerji Üretimi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Pilot çalışmayı MTA ile yaptık. Afyonkarahisar’da ve 40 bölgede sıcak nokta var. Bunları enerjiye dönüştürmemiz lazım" "Gerek uluslararası sermayeyi gerek yerli yatırımcılarımızı Türkiye'de enerji sektöründe yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye'nin istikrarını bozmaya çalışanlara rağmen biz yatırımlarımıza davet ediyoruz"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kızgın kuru kayadan enerji üretimi konusunda Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile pilot çalışma yaptıklarını belirterek, "Türkiye'deki 40 bölgede sıcak nokta var. Bunları enerjiye dönüştürmemiz lazım" dedi.
Yıldız, Melikgazi Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Bakanlık ile MTA'nın yürüttüğü kızgın kuru kayalarla ilgili çalışmaları sorması üzerine Yıldız, Kayseri'de bu konuyla alakalı bir toplantı yaptıklarını, bakanlığın yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları adı altında bir çalışması olduğunu hatırlattı.
Geleceğe yönelik alternatif enerji kaynakları arayışı içinde olduklarını ifade eden Yıldız, "10 yıllık AK Parti hükümetlerimizin öncelikli politikaları, stratejileri doğrultusunda çalışmalarımızda farklı alternatif enerji kaynakları da tedarik etmeye gayret ediyoruz. Her ülkenin coğrafyası farklı, avantajları ve dezavantajları farklı" diye konuştu.
Yıldız, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Ülkemizde volkanik bir takım yapılanmalar var. Bu normalde ülkemiz için bir tehdit ama bizim kızgın kuru kaya dediğimiz sıcak kayalar bu tür ortamlarda oluşuyor. 200-250 dereceye kadar varan yer altının belirli derinliklerinde bulunan bu kızgın kayalara son teknolojiyle beraber soğuk su veriliyor. Bu ısı transferiyle buhar elde ediliyor. Pilot çalışmayı MTA ile yaptık. Türkiye'deki 40 bölgede sıcak nokta var. Bunun Bolu, Afyonkarahisar, Manisa, Kütahya gibi illerde yoğunlaştığını görüyoruz. Bunları enerjiye dönüştürmemiz lazım. Çok uçuk projeler değil bunlar, gerçekleştirilebilecek projeler. Bu ısı transferinden bizim gerek kamu gerek kamu ve özel sektör ortaklığıyla işbirliğine açık olduğumuzu bu vesileyle belirtmek isterim. İyi sonuç alacağımız kanaatindeyim. Biraz sabırlı olmamız gerekiyor. 2023 hedefleri doğrultusunda bunların da Türkiye'de ciddi bir enerji kaynağı olabileceğiyle ilgili elimizde ciddi bulgular oluştu. Konuyla ilgili MTA'ya başvurulabilir. Her projenin başında olduğu gibi ihtiyatlı tavrımızı elden bırakmıyoruz."
Bir ekonomi dergisinde yer alan Türkiye'deki ilk 500 verimli şirket araştırmasını da değerlendiren Yıldız, AK Parti iktidarıyla sektörlerde oluşan güven havasının ve siyasi istikrarın en çok hissedildiği sektörlerden birinin enerji olduğunu belirtti.
Yıldız, "İlk 10 şirket arasındaki 7 şirketin enerjiyle alakalı olduğunu görüyoruz. Kamu ile makul karları paylaşmak isteyen özel sektör, her zaman kendisine Türkiye'de faaliyet alanı bulabilir. Gerek uluslararası sermayeyi gerek yerli yatırımcılarımızı Türkiye'de enerji sektöründe yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye'nin istikrarını bozmaya çalışanlara rağmen biz yatırımlarımıza davet etiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Editör: Haber Merkezi