Katı atık düzenli depolama ve bertaraf tesisine yoğun ilgi

Afyonkarahisar Çevre Hizmetler Birliği Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisine Dumlupınar Sanat Merkezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Öğretmenliği, Oruçoğlu İlkokulu, Fatih İlkokulu, Sosyal Bilimler Lisesi, Hoca Ahmet Yesevi İlkokulu öğrencileri ve öğretmenleri tarafından ziyaretler gerçekleştirildi.

Öğrencilere tesis hakkında ve katı atık yönetimi hakkında bilgi verildi. Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi'nin 2009 yılında işletmeye alındığı, Birliğe üye 59 Belediyenin yanı sıra İl Özel İdaresine bağlı köylerin çöplerinin de tesiste düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edildiği aktarıldı.

Ziyaretçilere, Katı atık düzenli depolama tesisinin işletmeye başlamasıyla vahşi depolama alanlarından kaynaklanan olumsuzlukların önüne geçilerek, yeraltı suyunun sızıntı suları ile kirlenmesi önlenmiş olduğu, aynı zamanda toprak kirliliği, hava kirliliği gibi olumsuz çevre sorunlarının ortadan kaldırıldığı aktarıldı. Ayrıca Düzenli depolama lotundan oluşan biyogazdan elektrik üretilerek hem doğaya verilecek atık gazların hava kirliliğine oluşturmasına engel olunmuş hem de ekonomiye katkı sağlanarak üretilen biyogazdan 9000 hanenin elektrik tüketimini karşılayacak kadar elektrik üretildiği ve Katı Atık Ön İşlem Tesisinin kurulması ile ambalaj atıklarının düzenli depolama lotunda depolanmasının önüne geçilerek geri kazanımı yapıldığı bu sayede depolama alanının ömrünün uzatıldığı aktarılmıştır.

Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisini de ilgiyle inceleyen ve sorular soran öğrenciler, sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıkların nasıl sterilize edilerek hastalık yapıcı bakterilerden arındırıldığını öğrendiler.

Türkiye’de ilkler arasında yer alan Katı Atık Düzenli Depolama ve bertaraf tesisinin bünyesinde bulunan Katı Atık Ön İşlem Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Katı Atık Düzenli Depolama Lotu ve Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi ile birlikte entegre katı atık yönetiminin Afyonkarahisar ilinde örnek bir şekilde uygulandığı ziyaretçilere anlatıldı.

Teknik geziye katılan öğrenci ve öğretmenler öğrendiklerinden memnun kaldıklarını dile getirerek çevre bilincinin kazanılması amacıyla çok verimli bir gezi olduğunu dile getirdiler

Editör: Haber Merkezi