KARİZMATİK MÜFTÜ GİTTİ, SORUŞTURMALIK MÜFTÜ GELDİ!..

Afyonkarahisar İl Müftülüğü’ne geçtiğimiz günlerde tayin edilen ve önümüzdeki günlerde göreve başlaması beklenen Altındağ Müftüsü Şükrü Kabukçu’nun geçirdiği soruşturmalar sonrasında birçok ceza aldığı ortaya çıktı. Camilerde toplanan yardım paralarındaki usulsüzlükten, Diyanet personeli arasındaki adaletsizliğe kadar bir çok suçlamaya maruz kalan Kabukçu’nun Afyonkarahisar Müftülüğü, daha göreve başlamadan tartışmalı hale geldi

Ankara’nın Altındağ ilçesi Müftüsü iken Afyonkarahisar Müftülüğü’ne yeni atanan Şükrü Kabukçu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’nca bir çok cezai müeyyidenin uygulandığı ortaya çıktı.

ALTINDAĞ’DA SİCİLİ BOZULDU

Yeni Afyon Müftüsü Şükrü Kabukçu’nun Altındağ’daki görevi sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı Müfettişleri tarafından yapılan incelemeler sonrasında 4 defa aylıktan kesme, 2 defa kınama ve 1 defa da uyarma cezası aldığı, bu cezaların bizzat daha sonradan alınan kararlarla hafifletildiği belirlendi.
Ankara İli Altındağ İlçesi Müftüsü Şükrü Kabukçu hakkındaki Diyanet İşleri Başkanlığı soruşturmaları; yardım toplama işinde sağlıksız kayıt-kuyudat yapılmasına ilgisiz kalmak, mevzuata aykırı geçici görevlendirmeler yapmak, hizmet araçlarını özel işlerinde kullanmak, İdareyi yanıltıcı belge düzenleyerek bir görevlinin umreye gitmesini sağlamak, Kur’an Kursu pansiyonunda gerekli tedbirleri almayarak bir öğrencinin ölümüne sebebiyet vermek, yönetimde zafiyet göstermek, görevlinin asli görevini yapmamasına göz yummak suçlamalarıyla gerçekleştirildi.

MÜFTÜ CEZALARA İTİRAZ ETTİ

Bu soruşturmalar sonucunda suçlu bulunan Şükrü Kabukçu ve diğer bazı Altındağ Müftülüğü personeline cezai müeyyide teklif edildi. Müftü Şükrü Kabukçu’ya yukarıdaki suçlamalar nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/C maddesi gereğince, görevli Başmüfettiş tarafından 4 defa aylıktan kesme, 125/B maddesi gereğince 2 defa kınama ve 125/A maddesi gereğince 1 defa uyarma cezası verildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, 4 aylıktan kesme cezasını 1’e düşürdü. 2 kınama cezasının birini de “uyarma”ya çevirerek dosyayı onayladı. Müftü Kabukçu bu cezalara itirazda bulundu. Diyanet’in Merkez Disiplin Kurulu’nda değerlendirilen Kabukçu’nun itirazı sonrasında, önceden verilen aylıktan kesme cezası da Diyanet İşleri Başkanı’nın kararı ile kınama cezasına düşürüldü. Böylece, adli kovuşturmayı bile gerektirebilecek eylemler, “uyarma ve kınama” cezalarıyla, müftünün terfisine engel olmaktan çıkartıldı. Bu olaylardan sonra Kabukçu’nun, “İl Müftüsü” olarak Afyon’a ataması yapılırken, Afyon Müftüsü de Diyarbakır’a tayin edildi. Müftü tayini Afyonkarahisar kamuoyunda tepki ve şaşkınlıkla karşılandı.
SUÇLAMALAR NELER?
Müftü Kabukçu’nun bu cezalandırmalara tabi tutulması Altındağ Müftülüğü sırasındaki uygulamalarından kaynaklandı. Müftü Kabukçu hakkında cezai müeyyideye sebep olan suçlamalardan bazıları şöyle:
Müftülük sitesi inşaatı sırasında yardım toplamak maksadıyla camilerin konumları dikkate alınarak din görevlilerine makbuz verilerek yardım toplatıldığı, din görevlilerine, maaş aldıkları bankaya müftü tarafından zorla dilekçe verdirerek 12 ay boyunca 10 TL’ye kadar bir meblağın müftülük sitesi inşaatına bağışlanmasının istendiği, bankaların verdiği promosyon paraları ile hizmet aracı alınmak istendiği, görevliler tarafından toplanan paraların teslimi sırasında paraların alındığına dair herhangi bir belge düzenlenmediği, Müftülük site inşaatına harcanan ve toplanan paraların sarfında düzensizliğin bulunduğu, bu bağlamda Müftülük Sitesi inşaatı için toplanan bir kısım paranın TDV Şubesine aktarıldığı, imam hatip ve müezzin kayyım kadrosundaki bazı görevlilerin gerekli onaylar alınmadan başka görevlerde çalıştırıldığı, hizmet aracıyla görevlendirme olmadan ilçe sınırları dışında kullanıldığı, diğer iki hizmet aracının da personelce dikkatsiz şekilde kullanıldığı, Site Kur’an Kursu’nda gerekli tedbirler alınmadığı için bir Kur’an kursu öğrencisinin trafik kazasında hayatını kaybetmesine neden olunduğu, personel arasında bağlı oldukları sendikaya göre ayrımcılık yaparak eşitsiz davrandığı, umreye gitmek üzere ilçe müftülüğüne kendiliğinden başvuran umrecileri, bir görevli tarafından temin edilmiş gibi gösterilerek bu görevliyi haksız yere umreye görevlendirmek istediği.
AFYON’DA “BOLU,İZMİR VE AKSARAY” ENDİŞESİ
İzmir, Aksaray ve Bolu’da yaşanan yolsuzluk, usulsüzlük olaylarına vakıf olan hemşehrilerimiz, konaklama, yeme, içme, ağırlama gibi imkanlar bakımından büyük bir potansiyele sahip Afyonkarahisar’a yapılan bürokrat atamalarının hassas olduğuna işaret ederek, “Halkımızın en hassas olduğu din-diyanet işlerinde kılı kırk yarmak gerekir. Hakkında en küçük bir şüphe bulunan kişilerin Afyonkarahisar’ın bu yapısına zarar vermesinden endişe ederiz” dediler. Bilindiği gibi Aksaray ve Bolu illerinde camilerde toplanan paraların resmi görevlilerce zimmete geçirildiği iddiaları kamuoyuna yansımış, bu iddialar arasında paraların üst düzey yöneticilere de değişik adlarda verildiği, ayrıca ağırlama masraflarının şaibeli olduğu gündeme gelmişti. Bu illerdeki bazı görevliler bu iddialarla ilgili ceza almışlardı.
RAMAZAN’DA MÜFTÜ DEĞİŞİR Mİ?
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçmişten bugüne gelen uygulamalarında Ramazan ayı gibi manevi iklim döneminde görevin aksamaması için en küçük bir cami görevlisinin bile tayininin yapılmadığına işaret edilirken, Ramazan ayı öncesinde İl Müftüsü’nün tayin edilerek, 720 bin nüfuslu bir ilin, Ramazan ayında müftüsüz bırakılmasına bir anlam verilemedi. Konu hakkında görüşlerini aldığımız bir çok hemşehrimiz Ramazan ayı içerisindeki müftünün tayini nedeniyle Afyonkarahisar’da Ramazan’ın manevi havasının yakalanamadığını belirterek, “Camilerde dini bir heyecanın oluşamadığı gözlenmektedir. Büyükşehir adayı Afyonkarahisar’da bu tür bürokratik hataların bedelini her zaman olduğu gibi yine halk ödeyecektir” görüşünde birleşiyorlar.

Kaynak:(Kocatepe Gazetesi)

 

Editör: Haber Merkezi