Kapanan Belediyelerin borcu 36 milyon
İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, Büyükşehir yasası ile Afyon’da kapanan Belediyelerin toplam borcunun 36 milyon 607 bin 686 TL olduğunu söyledi.
İl Genel Meclisi toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya gelen İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, “2 binin nüfusun altında olduğu için köye dönen belediyelerin toplam 36 Milyon 607 bin 686 TL borcu var. Bu borçlar İl Özel İdaresine devredilecek. Kapanan beldelerde hizmette aksama olmayacak” dedi.
“Makine ekipmanlar bize geçti”
Kapanan belediyelerin borçlarının yanı sıra, araç, ekipman ile 364 işçi ve memurunda Özel İdare Genel Sekreterliği bünyesine devredileceğini ifade eden İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, kapanan beldelerin daha iyi hizmet alacağını söyledi. Başkan Sel, “Kapanan belediyeler ile Afyonkarahisar’ımız da köy sayısının artmasında her hangi bir sıkıntı olmuyor. Ödenekler aynen geliyor. Kapanan belediyelerin borçlarını biz ödüyoruz ve personel bize geçiyor. Yine makine ve ekipmanlar bize geçiyor” dedi.
“Net bir çalışma yaptırdık”
“Bununla ilgili arkadaşlarımıza net bir çalışma yaptırdık” diyen Başkan Sel; “Kapanan beldelerden gelen memur ve işçi sayısı 364’tür. Kapanan belediyelerin geçtiğimiz ay itibariyle de borçları toplam 36 Milyon 607 bin 686 TL’dir. Ama bu rakam biraz daha yükselmiş olabilir. Kapanan belediyelerden toplam 7 tane ambulans, 16 tane cenaze aracı, 31 tane çöp kamyonu, 71 adet hizmet aracı, itfaiye aracı 50 adet, iş makinesi 61 adet, 3 adet jeep, 58 tane kamyon, 5 tane kamyonet, 38 tane minibüs, 70 tane otobüs, 11 adet tanker, 54 tane traktör, 3 adet vidanjör, 3 adet pikap, 1 adet yol süpürme aracı ile bir tane de TIR var.”
“Kapanan beldelere bakımevi”
Kapanan belediyelerle ilgili olarak detaylı bir çalışmanın hazırlandığını da dile getiren Meclis Başkanı Salih Sel, basın mensuplarına kurulacak olan bakımevlerinden de bahsetti. Sel, “Arkadaşlarımız kapanan belediyeler ile ilgili bütün detayları hazırlıyor. Bununla ilgili olarak bakım evlerinin genişletilmiş halini nereye kurabiliriz diye çalışma yürütüyoruz. Bakımevlerini kurduğumuz köylerin diğer köylere yakınlığı 10 ile 15 dakika arasında olacak. Bakımevlerine uzak olan köylere ulaşımın maksimum 15 dakikayı geçmemesini istiyoruz. Kapanan beldelerimizdeki hizmetlere devam edeceğiz. Böylelikle hizmette aksama olmayacak ve hizmetinde kalitesi artmış olacak. Kurmayı düşündüğümüz bu bakımevlerinin bölgesindeki köylerin ihtiyaçlarını karşılayacak. Bizler orada istihdam sağlayacağız. Kapanan belediyelerden bize gelecek olan personeli de bu bakımevlerinde kullanmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
“Kasaba kurabilmek için 5 bin nüfus aranacak”
Kasaba kurabilmek için bundan sonra 5 bin nüfusun aranacağını söyleyen Başkan Salih Sel, “Biz her ay bildiğiniz gibi İl Danışma Meclisi toplantıları yapıyoruz bildiğiniz gibi. Oradaki belediye başkanlarımız bize belediye kalan paranın yetmediğini söylüyorlardı. Şimdi bin nüfuslu olan bir beldeye 20 bin ya da 22 bin civarında para geliyor. Personelin maaşı, araçların bakımı onarımı mazotu eklendiğinde birçok kişi her ay bu durumdan yana şikâyetçi oluyordu. Şimdi ne oldu aynı paralar gelecek ama giderler azalacak. Aradan 2 yâda 3 yıl geçsin keşke kapansaydık diyecekleler bu beldeler. Oradaki yaşayan vatandaşlar bunu diyecek. Belediye başkanları bunu söyleyemiyor tabi ellerindeki imkânlar gidiyor çünkü. Bundan böyle yeni bir belde olabilmek için 5 bin nüfusu bulmak gerekecek. Buradaki asıl ama daha iyi hizmet edebilme düşüncesidir” dedi.odak
Editör: Haber Merkezi