'Kampüs Okul' Projesi Başlatıldı
Afyonkarahisar'da 'Kampüs Okul' projesiyle ilin gelecekteki 30 yıllık eğitim probleminin çözülmesi hedefleniyor.
Afyonkarahisar'da 'Kampüs Okul' projesiyle ilin gelecekteki 30 yıllık eğitim probleminin çözülmesi hedefleniyor. Projeye göre, şehrin dışında bulunacak en az 300 bin metrekarelik arazi üzerine kampüs okullar inşa edilecek, merkezdeki okullar buraya taşınacak.
Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Afyonkarahisar'da derslik sıkıntısından dolayı 31 okulun halen ikili öğretim yaptığını söyledi. Bunun da eğitim ve öğretime olumsuz etkileri bulunduğunu belirten Yalçın, proje kapsamında şehrin dışında arsa arayışlarına başladıklarını belirtti. Belediye, valilik ve defterdarlıkla bu konuyu masaya yatırdıklarını ifade eden Yalçın, "Bizim hedeflerimiz var, ancak bizim çaba ve gayretlerimiz yetmiyor. İl merkezinde okul yapabileceğimiz alan yok. Mutlaka dışarı açılmak zorundayız. Defterdarlık, valilik, belediyenin arsa anlamında bu projeyi desteklemesi gerekiyor." dedi.
Kampüs okulları şehrin dışında 300 bin metrekareye kadar arsalar üzerinde yapmayı planladıklarını ifade eden Yalçın, bunun yanında öğrencilerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak tesislerin de yeralacağını anlattı. Yalçın, "Devlet servis desteği de verecektir. Bu kampüsleri ilin farklı yerlerine yayıp, orta öğretimi buralara yayabilirsek merkezdeki okulları da ilkokula dönüştürerek bu sıkıntıyı atlatabiliriz. Bu, kısa vadeli değil, 3-4 yılımızı alacak bir hedefimizdir." diye konuştu.
Afyonkarahisar'da 30 yıllık planlama için bunun mutlaka yapılması gerektiğini kaydeden Yalçın, kurumlarla ortak bir çalışma başlatıldığını, bir iki arsa gösterildiğini ancak yeterli olmadığını dile getirdi. Yalçın, merkezde tespitlerine göre en az 500 derslik ihtiyacı bulunduğunu, bunun da 24 derslikli 21 okul anlamına geldiğini kaydetti.
"YENİ EĞİTİM SİSTEMİNE ESNEK GEÇİŞ OLACAK"
Metin Yalçın, yeni eğitim sistemiyle ilgili olarak ciddi bir bilgi kirliliği yaşandığını ifade ederek, bunların birçoğunun dedikodudan ibaret olduğunu belirtti. Yalçın, okul müdürlerinin tamamına bilgilendirme yapıldığını, bu uygulamada öğrencilerin ve velileri çok mağdur etmeden onların da şartlarını gözardı etmeden, kademeli ve esnek bir geçiş hedeflediklerini anlattı. Yalçın, şunları söyledi:
"Burada yeni birinci sınıfa kayıt olacak olanlarla orta bire kaydolacaklar kısmen etkilenecekler. Bir ilköğretim okulu, eğer bir ilkokul olursa buraya birinci sınıf kaydı alacağız. 2, 3 ve 4'üncü sınıflar devam edecekler, 6, 7, 8'inci sınıflar mezun oluncaya kadar devam edecekler. Sadece 4'ten 5'e geçen, yani orta bir dediğimiz 5'inci sınıflar ortaokul olarak belirlenen yerlere kayıt olacaklar. Eğer bir okulumuz ortaokul olarak kararlaştırılmış ise oraya birinci sınıf kaydı alınmayacak 2, 3 ve 4'üncü sınıflar bitirinceye kadar devam edecekler. Ortaokul olduğu için de 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda devam edecekler. Öğretmenlerin öğrencilerinden ayrılması gibi bir durum söz konusu değildir. Biz okulların dağılımını kafamıza göre yapmıyoruz. Her yönlü bir değerlendirme yapıyoruz."
Editör: Haber Merkezi