Kalkan: “Afyon’un gastronomi şehri olduğu kanıtlanacak”

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) tarafından düzenlenen ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından desteklenen 2. Gastro Afyon Lezzet Festivali, 26 Nisan 2019 Cuma günü kapılarını açıyor. 2 gün sürecek olan ve Türkiye ile dünyanın dört bir yanından katılımcıları ağırlayacak olan festival, bu yıl farklılıklarıyla damgasını vuracak.

Birbirinden leziz Afyon yemeklerinin dünyaya açılmasına olanak sağlayacak festival hakkında bilgi veren AFPAD Başkanı Hamza Kalkan, 30 ülkeden dünyaca tanınmış 40 yabancı şefin festivale katılacağını bildirdi. Kalkan, “Bu festivaldeki amacımız, Afyonkarahisar’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yemek kültürünün tanıtımına katkı yaparak, kentin gastronomi şehri olduğunu kanıtlamaktır” dedi.

Festival ile ünü dünyaya ulaşmış Afyon’un coğrafi işaretli ürünleri olan lokum, sucuk, kaymak, patatesli köy ekmeği ve keşkek gibi lezzetlerle birlikte kentin zengin yemek kültürünün tanıtımının yapılacağını belirten Kalkan, ekonomiye de katma değer sağlaması açısından festivalin kent için büyük öneme sahip olduğunu anlattı. Kalkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Festivalimize, büyükelçi ve eşleri ile 30 ülkeden 40 yabancı şef katılım gösterecek. Ayrıca, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve ona bağlı 25 aşçı dernek, gastronomi dernekleri, ünlü şefler, gastronomi bölüm başkanları, lise ve üniversite öğrenci ve öğretmenleri, yemek yazarları, bloggerler, sektör temsilcileri, yerel ve ulusal basının yanı sıra çok sayıda bürokrat da festivalimizde yer alacak. Şunu da belirtmek isterim, girişlerinin ücretsiz olacağı festivalimizin kapıları, katılmak isteyen herkese açıktır.”

2. Gastro Afyon Lezzet Festivali kapsamında, workshoplar, söyleşiler ve gastro showlar gerçekleştirilecek. Aynı zamanda birçok ilke imza atılacak festivalde düzenlenecek yarışmalarda, genç aşçılar yeteneklerini gösterecek. Yöresel dans gösterileri, Semazen ve orkestra gibi birçok etkinliğe de ev sahipliği yapacak olan festivalde, katılımcılar eğlenceye de doyacak.

3 tonluk aşure yapımı ve dağıtımının da yapılacağı festivalde, 40 çeşit Afyon kazan yemekleri yapımı ve dağıtımı, dana çevirme, panel ve söyleşiler, Afyon mutfağı atölye çalışmaları, Afyon coğrafi işaretli ürünlerin yapım ve tanıtımları, lise ve üniversite öğrencileri yöresel yemek yarışmaları, en çok yemek yeme yarışması, patates soyma yarışması, yabancı şeflerin workshopları ve çeşitli görsel showlar da katılımcıları bekleyen sürprizler arasında yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi