“Kabotaj Kanunu ile Denizlerde egemenliğimizi sağladık”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, Kabotaj Kanunu ile büyük kazanımlar elde edildiğini belirtti.

Özkaya yaptığı çıklamada:

Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip olan ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan 1923 Birinci İzmir İktisat Kongresi çalışmaları sırasında hazırlanan, 19 Nisan 1926 tarihinde TBMM'de kabul edilerek, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, milletimizin denizlerdeki egemenliğinin sağlanması anlamında büyük önem arz etmektedir.

Kabotaj Kanunu denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Limanlarımızda her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan bu kanun önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yapmış olduğu bu çalışmalarla fiili ilerleme sağlarken  “Denizciliği, Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözleriyle de milletimize hedef göstermiştir. AK Parti hükümetleri, her alanda olduğu gibi denizcilik alanında de milli menfaatler doğrultusundaki bu hedeflerde büyük ilerleme kaydetmiştir.Denizcilik sektöründe yerli ve milli imkanları geliştirerek ülkemizin uluslararası denizcilik pazarından aldığı payın daha da artmasına yönelik gelişmelerinyaşanmasını sağlamıştır.

Milli gemi projesi kapsamında milli olarak tasarlanan ve inşa edilen gurur kaynağı gemilerimizden TCG-HEYBELİADA 2011 yılında, TCG-BÜYÜKADA 2013 yılında, TCG-BURGAZADA 2018 yılında ve TCG-KINALIADA 2019 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine alınmıştır.

Bu anlamlı gününvesilesiyle, bende tüm hemşerilerimizinDenizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyor, Türk denizciliğinin gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize şükranlarımı sunuyor, hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.


 

Editör: Haber Merkezi