İŞ ADAMLARI ZAFER HAVALİMANINDA
Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinin Ticaret ve Sanayi Odaları, 29 Ekim’de faaliyete geçecek olan ve Türkiye’nin ilk Bölgesel Havaalanı olma özelliği taşıyan Zafer Bölgesel Havaalanı’nda incelemelerde bulundu.
Proje alanı3.248.890 m2olan, 29 Ekim 2012’de hayat bulacak, Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olma ünvanını taşıyan Zafer Havaalanı; hedef kitlesi şehirlerin önemli isimlerini ağırladı. Kontrat tarihinin 23.12.2010 olarak kayıtlara geçtiği, Yap-İşlet-Devret Modeli ile hayat bulacak, 29 yıl 11ay işletme süresine, 155.000.000 TL yatırım bedeline sahip Zafer Havaalanı, önemli yatırımlara imza atmış iş adamlarına kapılarını açtı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Kütahya ve Uşak heyetleri yapımı süren ve 29 Ekim’de faaliyete geçecek olan Zafer Havaalanı’nda yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgiler aldı.
Zafer Havaalanı’nın bulunduğu alanda brifing veren İşletme Müdürü Nedim Uzunkaya, proje hakkında genel bilgilere değindi. İnşai büyüklükler, inşaat alanı, kritik aktiviteler genel planlamasına açıklamalarında yer veren Uzunkaya, Zafer Havaalanı’ndan beklentilerini dile getirdi. Uzunkaya, “Havayollarına destek, uçuşların özendirilmesi ve desteklenmesi, bölgenin tanıtılması, termal, kongre ve kültür turizminin birlikte konsept olarak pazarlanması, Frig Vadisi ile ilgili olarak yerinde yapılması gereken bakımlar sonrasında bölgenin balon turizmi ile desteklenmesi, Zafer Haftası çerçevesinde iç turizmin kültürel bir etkinlik olarak ele alınması, futbol takımlarının yaz ve kış dönemi hazırlık çalışmalarının bölgede gerçekleştirilmesi için girişimlerin başlatılması beklentilerimizi oluşturuyor” dedi.
THY nezdinde dış hat uçuşlarının başlatılması için girişimlerde bulunulmasının sorumluluklar arasında önemli yer edindiğini dile getiren Uzunkaya; “Çini, seramik, mermer ve ürünlerinin pazarlanması, sucuk, lokum, kaymak gibi yiyecek ürünlerinin üretim tesislerinin turistik gezilerde bir kültürel etkinlik olarak ele alınması, potansiyel termal alanlarının çeşitli toplantılarla yatırımcılara anlatılması, termal turizmi konusunda teşviklerin bölge turizmcilerine anlatılması ve bu konuda yurt içi ve dışı pazarlama faaliyetlerinin birlikte gerçekleştirilmesi, sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket emesi ve sefer konulan noktalara devamlılığın sağlanması için üyelere destek amaçlı duyuruların yapılması, belediyelerin en az 1 yıl süreyle havaalanı ve şehir merkezleri arasında ücretsiz yolcu transferi konusunda destek vermeleri, konaklama tesislerinin yurt dışı turizm firmalarına paket fiyat sunmaları da diğer hedeflerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.
Devam eden çalışmalar hakkında bilgiler veren İçtaş Antalya Bölge Müdürü Abdullah Keleş, “Firmamız Zafer Havaalanı’nı Yap-İşlet-Devret ile devir etmek için yapıyor. Şirket olarak 29 yıl 11 ay boyunca bu havaalanının işletmesini yapacağız. Söz verdiğimiz üzere 29 Ekim’de ilk uçağın inişini gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Açılışı, sayın başbakanımız ve devlet büyüklerimizin programlarına göre birkaç gün öne veya ileriye de alabiliriz. Zafer Havaalanı şimdiden üç ilimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Özelleştirme yapılmadan önceki anlayışta havalimanlarının kendi kaderlerine terk edildiğine dikkat çeken Bölge Müdürü Keleş, “Ancak yolcu gelirse hizmet üretiliyordu. Bizler bunu yapmıyoruz. Bizler 30 yıllık bir kader birliğine imza atmış oluyoruz. Artık bu bölgenin bir çalışanı bir ferdi bir vatandaşı olarak hizmet vermeye başlayacağız. Burada kendimizi sorumlu görüyoruz. Üzerimize düşen görevler var. İnşaatı biliyoruz, havacılığı biliyoruz. O zaman bu bildiklerimizi bölgenin kalkınması için kullanmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi. Keleş, THY’nin Atatürk Havalimanı’ndan Zafer Havaalanı’na uçuş koyduğunun müjdesini de verdi.
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, brifingde yaptığı açıklamada havaalanının yapılmasının yeterli olmadığına dikkat çekerek, “Buraya uçak inmesi lazım” dedi. Güral, şunları kaydetti; “Etrafınıza bakıldığında yapılmış ama uçağı inmemiş havaalanlarına birçok örnek gösterebiliriz. Bu nedenle buranın çalışması bölgenin kaderini etkileyecek çok önemli bir faktör. Her ilimiz için bir temsilci vererek bir çalışma gurubu oluşturalım. Odaları temsilen çalışmalar yapsınlar. Bu çalışmalara oda yönetimleri, oda başkanları katılabilir. Böylelikle bir iletişim rahatlığı oluşur. Gönlümden geçen ise bu çalışma gurubunun bölgenin kaderini etkileyecek konularda çalışma oluşturmalarıdır.”
Başkan Güral, açıklamalarına şu ifadelerle devam etti; “Zafer Havaalanı bölgenin kaderini olumlu etkileyecek bir yatırımdır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bugün buraya bizlere verilecek görevleri birinci ağızdan dinlemek için geldik. Zafer Havaalanı tamamlandıktan sonra buraları hep birer cazibe merkezi olacak. Tabiî ki bunun için de biraz zamana ihtiyaç var. Kütahya ve Afyonkarahisar’da yatırımı olan bir kişi olarak benim üzerime ne gibi görevler varsa yapmaya hazırım.”
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu, yurt dışı fuarlarında yaşadıkları bir sıkıntıyı dile getirerek çözüm aradı. İhracatta pazarın Afyonkarahisar’a çekilemeyen bir hale geldiğini kaydeden Şehitoğlu, şu ifadelere vurgu yaptı; “Ben ‘biz İstanbul’a gidelim’ diyen firmalardan bir tanesiyim. Nafi Bey gibi ben de iki şehirde sorumluluğu olan, havacılık ile de çok yakından ilgileniyorum. İşadamlarının Afyonkarahisar’a, Kütahya’ya, Uşak’a gelmesi ve imalatçı ihracatçıların bu bölgeden İstanbul’a akuple noktasında sabah çok erken uçuş gidiş, hem Atatürk Havaalanı’na hem Sabiha Gökçen Havaalanı’na akşamda saat 23.00’dan sonra dönüşü ayarlamamız lazım. Bu çok önemli. Çünkü Avrupa destinasyonundaki Türk Hava Yolları’nın bütün uçak seferlerin dönüşleri 11-12 arasınadır. Yurt dışından akupleli bir saate denk getirmek noktasında Türk Hava Yolları, Pegasus ile çok iyi koordineli olmamız lazım.”
19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlayarak açıklamalarına başlayan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, sadece yolcu taşımacılığı ile hizmet verilebileceğini bunun dışında kargo taşımacılığı yönünde bir çalışmanın olup olmayacağını sordu. İçtaş Antalya Bölge Müdürü Abdullah Keleş ise Başkan Hancıoğlu’un sorusuna karşılık, kargo yapılmasının modelleme olarak mevcut olduğunu söyledi. ilk basamağın böle kalkınması olduğunu kaydeden Keleş, yapı endeksli yarımsal ürün yetişeceğini söyledi.
Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Genel Sekreteri Yılmaz Özmen, Zafer Havaalanı’nın önemli birtakım çalışmaların başlangıcı olduğunu söyledi. Özmen, “Zafer Kalkınma Ajansı çok önemli bir kurumsal ağ. Her ne kadar 2 yıl içerisinde gözle görülür olumlu somut bazı çalışmalar ortaya koymakta zorlansak da aslında önümüzdeki dönemde çok daha büyük çok geniş kapsamda entegre projelerle kamuoyuna bazı açıklamalarımız ve bilgilendirmelerimiz olacak” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından İçtaş İnşaat Şantiye Müdürü Emre Karayazı, inşaat alanı hakkında bilgiler verildi. Bilgilendirme sonrası Afyonkarahisar Kütahya ve Uşak heyeti devam eden inşaat alanını gezerek incelemelerde bulundu. Zafer Havaalanı’nı inceleme ziyaretinde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Altıntaş Belediye Başkanı Sıtkı Yüzüak, İçtaş Antalya Bölge Müdürü Abdullah Keleş, Zafer A.Ş İşletme Müdürü Nedim Uzunkaya, ZEKA Genel Sekreteri Yılmaz Özmen, Kütahya ve Uşak heyetleri de hazır bulundu.
Duygu TEKİN
 
Editör: Haber Merkezi