IPARD’dan Güneş Enerjisi yatırımına destek

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar İl Koordinatörü Zülgari Özdemir, "IPARD 2 programı kapsamında ilk kez yenilenebilir enerji sektöründe yatırımlara destek sağlanacak. Bu sektörde de 21 tane yatırım başvurusu aldık. Bu yatırımlarla IPARD 2 destekleriyle güneş enerjisi tarlaları oluşacak." dedi.
 
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IPARD programlarının Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan anlaşmaların sonunda 42 ilde uygulanan bir destekleme projesi olduğunu söyledi.
 
Bu desteklerin yüzde 75'inin Avrupa Birliği, yüzde 25'inin ise Türkiye tarafından verildiğini belirten Özdemir, IPARD 1 programı kapsamında 1 Temmuz 2011'de çağrıya çıkılmaya başlandığını ifade etti.
 
Özdemir, 2015 yılının sonuna kadar bu çağrıların devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"2011 ve 2015 yılları arasında 15 çağrı gerçekleştirilirken, 554 proje başvurusu alındı. Bunların 389'u ile sözleşme imzalandı. Sözleşme imzalanan projelere ise toplam 265 milyon lira yatırım yapıldı. 134 milyon liralık kısmı da hibe olarak başvuru sahiplerinin hesaplarına yatırıldı. Bu projelerden süt hayvancılığına 78 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirildi. Bu yatırımların 45 milyon liralık kısmı hibe olarak verildi. Yine ilimizde büyükbaş ve küçükbaş besiciliğine 40 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirilirken, bunun da 23 milyon lirası hibe olarak verildi."
 
IPARD 2 programının Nisan 2016'da hayata geçirildiği ve ilk çağrıya çıkıldığını aktaran Özdemir, şöyle devam etti:
 
"Şu ana kadar 449 proje başvurusu alındı. Bu projelerin toplam yatırım maliyeti 248 milyon lira. Bunlar için 150 milyon liralık hibe talep ediliyor. Bu projelerin şu anda incelemesi devam ediyor. IPARD 2'de yapılan başvuruların 67 tanesi hayvancılık projesi. Bu projelerin de toplam maliyeti yaklaşık 131 milyon lira civarında. Et, süt ve meyve gibi işleme sektörlerinde ise 11 yatırım başvurusu aldık. IPARD 2 programı kapsamında ilk kez yenilenebilir enerji sektöründe yatırımlara destek sağlanacak. Bu sektörde de 21 tane yatırım başvurusu aldık. Bu yatırımlarla IPARD 2 destekleriyle güneş enerjisi tarlaları oluşacak."
 
Editör: Haber Merkezi