“İnternet haber siteleri süreli yayınlar statüsü kazanacak”

Milliyetçi Hareket Partisi MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar’da basın mensuplarından gelen talepler üzerine sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için TBMM Dijital Mecralar Komisyonundan aldığı bilgiler ile yazılı açıklama yaptı.

“İnternet haber siteleri süreli yayınlar statüsü kazanacak”

Milletvekili Taytak, “Bu kanunla; internet haber siteleri süreli yayınlar statüsü kazanacak. Resmi ilan ve reklamlardan pay alacaklar (Kamu İhaleleri, icra satışları, kamulaştırma, eleman alımlarında). Gazetecilik kartı kimlik kartı sayılacak ve nüfus cüzdanı yerine geçebilecek. Diğer basın mensuplarının tüm haklarından faydalanacaklar. Bu siteler istenen belgelerini tamamlayıp 3 ay içerisinde BASIN İLAN KURUMLARINA teslim edecekler” dedi.

“Gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayanlara hapis cezası”

Yalan ve yanıltıcı haberlerle ilgili bilgilerde veren Milletvekili Taytak, “Yalan ve yanıltıcı haber yapan internet siteler için, tekzip ve düzeltme bir gün içerisinde haberlerin çıktığı yerde aynı puntolarla yapılacak. Dezenformasyon yapan, yalan haber uyduranlar, halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlıkla ilgili gerçeğe aykırı olduğu bilgiyi kamu barışını bozacak şekilde alenen yaymak suç olarak düzenlenmektedir. Yasanın suçun oluşması için aradığı unsurların bulunması halinde1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Suçun gerçek kimliği saklamak suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi