İNSAN SORGULAYAN VARLIKSA, BU KEZ KENDİNİZİ SORGULAYIN!
İnsanın diğer canlılardan farkı yalnızca düşünen bir varlık olması değil, aynı zamanda duyduklarını, yaşadıklarını analiz eden, sorgulayan, yorumlayan sosyal varlık olmasıdır.
Eğer sokaktaki insana, insani değerleriyle ilgili yaklaşımını sorarsanız size anlatacak bir hikâyesi mutlaka vardır. Yağmurda ıslanmış bir kedi yavrusunu evine almak, karşıdan karşıya geçmeye çalışan yaşlı bir insana yardımcı olmak, muhtaç bir insana yardım etmek, v.b. ama mutlaka bir hikâyesi vardır.
Genel olarak değerlendirdiğimizde insani yaklaşımların, kişisel egolarla birleştiği gözümüze çarpar. Bir av köpeğini sahiplenmiş, korumuş birisinin av merakının olduğuna tanık oluruz. Aynı insanın bir kaz ya da ördeğe acımasızca ateş ettiğine şahit olursunuz. Halk arasında işimize geldiği gibi davranmak deyiminin türemesine de sebep oluruz.
Şimdi soruyorum; emek vermediğiniz bir canlıyı öldürme hakkını kim veriyor size? Bazı televizyonların belgesel diye yayınladıkları acı gerçekler beni incitiyor. Çalı çırpıdan yapılmış bir kümeye saklanmış avcılar, gelen bir kaz sürüsü içerisinden birisine nişan alıp ateş ediyor. Yaralanan hayvan, yarı canlı vaziyette yere çakılıyor. Yüreğim hopluyor o görüntüyü izlerken.
O hayvan ekosistemin bir parçası, onun bizim hayatımıza bir katkısı var. Eğer insansanız sorgulayın insani yanınızı. Sizin o hayvanın yaşamına katkınız nedir? Yılanın, leyleğin, sincabın aklınıza gelen bütün canlıların doğal yaşamımıza katkıları var. Onları avlamak cinayet işlemek değilse, nedir?
Göller bölgesinde salyangoz toplayanlar! Topladığınız salyangozların yaşamına sunduğunuz hangi katkı size bu hakkı veriyor? Kim kimin yaşam alanını ihlal ediyor?
Besin zincirine baktığımızda, insan dışında her canlı doyacağı kadarını avlar, ya da tüketir. Hayvanları egomuz için telef etmek israf değil de nedir? Unutmayın ki, Allah her canlıya bir ruh vermiştir. Her canlının doğal yaşama bir katkısı vardır. İsraf ederek öldürmek günahtır. Neyin israf olduğunu aklınızla bulabilirsiniz.
Bence günahtan korunmak için her insan, kendi insani değerlerini sorgulamalı. Evrende kul denilen yalnızca insan değildir. Her canlı Allahın kuludur. Allah kul hakkını affetmez. Kazın, ördeğin, yılanın, tilkinin, sansarın, tavşanın, bakterilerin, ya da aklınıza ne geliyorsa etkileşimde bulunduğunuz tüm canlılara karşı insani değerlerinizi sorgulayın.
 Sizin dışınızdaki canlıların sizin yaşamınızı kolaylaştırdığını unutmayın.
Mustafa Koca       
 
Editör: Haber Merkezi