İmar Barışı İçin Son Başvuru 31 Ekim

7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanmış ve Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin hükümler yayım tarihinde yürürlüğe girmişti.

Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvurular, yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte e-Devlet üzerinden alınmaya başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bu yasa ile vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor. Düzenleme 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki yapıları kapsıyor.

E Devlet Sistemi üzerinde Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulması ve bedelin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Belge, yapı sahibince yine e-Devlet Sistemi üzerinden alınabiliyor. Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanıyor. Vatandaşlar başvuruyu yaptıktan sonra hemen bedelini yatırmaları halinde yine 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgelerini e-Devlet üzerinden alabiliyor.

Belge için müracaatların son başvuru tarihi, 31 Ekim 2018 olarak belirlenirken Yapı Kayıt Belgesinin bedeli 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecek.

Editör: Haber Merkezi