İLGİNÇ DEĞERLENDİRME
 
“Bence bir dahaki Meclis’te 5 Milletvekili’nden Bakan hariç hiçbiri olmaz”
 
Gün FM’de yayınlanan ve bir radyo klasiği halini alan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu.
Bu hafta Basın Odası’nda yılsonunda sona erecek olan 5084 sayılı Teşvik Yasası ile ilimiz Milletvekillerinin 15 aylık süredeki çalışmaları değerlendirildi.
Gazeteci İsmail Akar’ın yönetiminde düzenlenen Basın Odası’na Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar. Bu hafta Gazeteci Polat Yılmaz il dışında olması dolayısıyla yayına katılamadı.
“Bu yasa sigorta primlerinde indirim getirdi”
5084 sayılı teşvik yasasının Aralık ayı sonunda sona ereceğini söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “5084 sayılı yatırımın ve istihdamın teşviki yasası 2004 yılında çıkarıldı. Bu yasa 49 şehirde uygulanıyordu. Bu yasa sigorta primlerinde indirim getirdi. Ayrıca bedelsiz arsa ve vergi avantajları da yine bu yasa ile getirilmişti. Enerji kullanımında da yüzde 20–25 civarında indirim uygulanıyordu. 49 ilde bulunan sivil toplum örgütleri bu yasanın bir yıl daha uygulanması gerektiğini söylüyorlar. Ancak hükümet yetkilileri bu yasanın uzatılmayacağını belirttiler. 49 ilde uygulanan bu yasadan yaklaşık bir milyon kişi sigortalı olarak faydalanıyordu. Bu yasanın sayesinde sigortasız çalışan işçiler sigorta kapsamına girmişti. İlimiz ise bu yasa sayesinde pek çok yatırımlara kavuştu” diye bilgi verdi.
“İlimiz bu yasadan yeterince faydalanamadı”
İlimizin bu yasadan yeterince faydalanamadığını söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “İlimiz yolların kesiştiği bir kavşakta olmasına rağmen beklenen yatırım yapılamadı. Ancak yeni termal oteller yapıldı. Bu yasadan faydalanarak açılan bazı işyerlerinin kapatıldığını biliyoruz. Bu yasanın bitmesi nedeniyle kapanacak olan işyerleri olduğuna dair haberler duyuyoruz. Yasanın bitmesi dolayısıyla bazı işyerleri personel azaltmaya gidebilir” dedi.
“Ben yasanın bundan sonra uzatılacağını zannetmiyorum”
5084 sayılı yasanın Aralık ayı sonunda bitecek olmasından ilimizdeki tüm işyerlerinin etkileneceğini söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Ticaret ve Sanayi Odası bu konunun üzerine çok gidiyor. İlimizde 5084’den dolayı birkaç yabancı yatırımcı işyerlerini kapatıyor. Belki uzun vadede başka yabancı yatırımcılar da işyerlerini kapatabilirler. Ben yasanın bundan sonra uzatılacağını zannetmiyorum. Bazı işletmeler maliyetlerini düşürme yolunu seçebilirler. Günümüzde ciddi anlamda istihdam sorunu çözüldü. Hükümet bu verileri gördüğünden bu yasayı kaldırma kararı aldı. Bence ilimizdeki en önemli sorun ilimizin sanayileşememiş olmasıdır. Rant ekonomisi hâkim olduğundan sanayileşme gerçekleşemiyor. Bu anlayışta insanların yatırım yapmaları beklenemez” şeklinde konuştu.
Programın ikinci bölümünde ilimiz Milletvekillerinin 15 aylık süredeki çalışmaları değerlendirilerek, ilimiz Milletvekillerine 10 üzerinde puanlama yapıldı.
“Milletvekillerinin halktan kopuk yaşamamaları lazım”
Gazeteci Ahmet Tunca ilimizde çalışan ciddi bir kesimin asgari ücretle çalıştığını söyleyerek, “İlimizden korkunç bir göç var. İlimizin sorunlarını Milletvekillerimizin dillendirilmeleri lazım. Milletvekillerinin halktan kopuk yaşamamaları lazım. Vatandaşın Milletvekillerine ulaşmakta sıkıntı yaşamamaları gerekir” diye değerlendirmede bulundu.
“Sayın Sait Açba’nın yaptığı çalışmalar bence başarılıdır”
İlimizden bir Bakan’ın çıkmış olmasının önemli olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Yine Milletvekillerimizden Sayın Sait Açba’nın yaptığı çalışmalar bence başarılıdır. Halil Ürün en rahat ulaşılan Milletvekilimiz. Bence bir dahaki Meclis’te 5 Milletvekili’nden Bakan hariç hiçbiri olmaz” dedi.
10 üzerinden puanlama yapıldı
Gazeteci Ahmet Tunca’nın ilimiz Milletvekillerine verdiği puanlar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 7, Ak Parti Milletvekilleri Sait Açba 1,Halil Ürün 6,CHP Milletvekili Ahmet Toptaş 6 ve MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz 6 şeklinde oldu.
Gazeteci Ertuğrul Sevim’in puanlaması ise şöyle; Eroğlu 7,Açba 8,Ürün 5,Toptaş 6 ve Yılmaz 5.
Gazeteci İsmail Akar ise Eroğlu ve Açba’ya 7,Ürün’e 6,Toptaş’a 4 ve Yılmaz’a ise 5 puan verdi.
Dinleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle yoğun olarak katıldıkları Basın Odası yaklaşık iki saat sürdü.
 
 
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi