İbadette bile rant kavgası

Hac için kesin kayıt başvurusunda bulunmak amacıyla Afyonkarahisar Müftülüğü önünde gece saatlerinde sıraya giren ve saatlerce kuyrukta bekleyen hacı adayları ile hac şirketi yetkilileri arasında sıra gerginliği yaşandı.
Müftülük yetkililerinin de çaresiz kaldığı gerginliğe polis ekipleri müdahale etti.
Gece saatlerinde müftülük önünde toplanmaya başlayan yaklaşık 500 kişilik grup, İl Müftülüğü’ne girmek için mesai saatinin başlamasını bekledi.
Sabah saat 08.00'da kapıların açılması ile birlikte içeri girmeye çalışan hacı adayları ile hac şirketi yetkilileri arasında sıra tartışması yaşandı.
İl Müftülüğü yetkilileri, hac başvuruları için sıra halinde hacı adaylarını içeriye alacaklarını söylemeleri üzerine gerginlik çıktı. Olay yerine gelen polis ekipleri duruma müdahale etti.

-Tartışmalar yaşandı

Öte yandan Afyonkarahisar'da bu yıl hac kontenjan sayısının bin 200 olduğu belirtilirken, bu kişilerin yüzde 60'nın Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile yüzde 40'nın ise özel hac şirketleri aracılığıyla kutsal topraklara gideceği belirtildi.
YEHA Muhabirine açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar İl Müftü Vekili Ali Abay, “Şirketler ben çok götüreyim, o diyor ben çok götüreyim kendi aralarında rant çekişmesi yaşanıyor. İlimizde çıkan bin kişi bu bin kişinin de 400’ü özel şirketle 600’ü diyanet götürecek buradaki bekleyen insanlarda özel şirketle gidecek olanlar insanlar. Hacıya gidip ya da gidememe konusu değil bunlar kura ile belirlendi” diye konuştu.
Özel şirketlerin yaptıklarının rant kavgasına dönüştüğüne dikkat çeken Abay sözlerine şöyle devam etti:
“Özel şirketlerde bu fırsattan daha çok faydalanmak istiyorlar. Burada şirket sahiplerinin olduğu kadar hacı adaylarının da fevriliği var. Bana çıkmış ben hacı adayıyım, sonuçta paramla gidiyorum diyanet çıkarsa, diyanetle giderim, şirket çıkarsa şirketle giderim dese burada bu izdiham çıkmayacak. Yıllardan beri biz bu izdihamı yaşıyoruz. Hac kaydında emniyet mensupları burada nöbet tutuyorlar. Bazı illerde diyanetle gitmek için yarışıyorlarmış yüzde, Bazı illerde şirketle gitmek için yarışıyorlarmış. Bizim ilimizde de bu yarış var şirketlerin fazla olması ve hatır gönül işiyle oluyor, hacı adayına benimle git diyor oda kıramıyor bu da mümkün. Şuanda da çevik kuvvetlerin eşliğimde 5’erli şekilde kayıt için içeriye alıyoruz.”
Yaşanan olaylardan rahatsız olan hacı adayları ise ibadette bile rant kavgasının olmasının üzüntü verici olduğunu söylediler.
Editör: Haber Merkezi