HÜRSİAD, 'İkinci Adam' Projesini Başlattı
Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği(HÜRSİAD), işletmelerde patrondan sonra söz sahibi olacak yöneticilerin yetiştirilmesini sağlayacak ‘ikinci adam’ projesi başlattı.
Dernek yönetimi, 80’e yakın iş adamıyla bir araya gelerek projeyi açıkladı. İşletmelerde ikinci adamlığa aday olanlara üniversiteden uzmanların eğitim vereceği projede, ayrıca Türkiye’de isim yapmış, ön plana çıkmış firmaların ikinci adamları davet edilerek, görevleri çalışma hayatları, iş ilişkileri, patronlarla diyalogları konusunda görüşleri, tavsiyeleri dinlenecek.
Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği(HÜRSİAD), Başkanı Niyazi Diler, işletmelerin en büyük sorunların başında gelen ‘ikinci adam’ sıkıntısının aşılmasına katkı sağlayacak bir proje hazırladıklarını söyledi.
Diler, “Dernek üyelerimizin her yönden gelişmesi, eksikliklerinin giderilmesi konusundaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlardan biriside yönetici sıkıntımızdır. Hepimizin bir işletmesi var. Ve bu işletmemizi işletirken çektiğimiz en büyük sıkıntı bizden sonra gelen ikinci kişilerin yönetimdeki sıkıntılarıdır. İşletmemizi idare etmesi için bulduğumuz kişilerle yaşadıklarımız, beklentilerimiz. Bu konuda bir ihtiyacı gördük. Tüm üyelerimizin ihtiyacını giderecek şekilde üniversiteden ve dışarıda ki büyük firmaların ikinci kişilerinden alacağımız destekle ikinci adam pozisyonunda olan arkadaşlarımıza eğitim ve seminerler vermeyi planlıyoruz.” dedi.
Diler, hazırlıklara başladıklarını belirterek, işletmelerden bu konumda olan arkadaşları ve hazırlayacakları arkadaşları göndermelerini istediklerini anlattı. Diler, “Hepimiz işlerimizi daha rahat görmek istiyoruz. Bunun içinde bir sekter, bir müdür, bir işletme müdürü, genel müdürümüz olabilir.” diye konuştu.
Sağlamlar Beton Prefabrik sahibi Necati Sağlam da projenin çok önemli olduğunu belirterek, işletmelerin en büyük sıkıntısının iyi bir yönetici olduğunu söyledi. İşletmelerin çoğunda bu tür bir eksikliği olduğunu belirten Sağlam, “ Çoğumuz bir şekilde işlerimizi bir şekilde görüyoruz. Hepimizin çalışanları var. Bence Türkiye’de isim yapmış büyük firmaların ikinci adamları davet edilerek onlar dinlenmeli. Bunun dışında bizim içimizden çıkan Afyonkarahisarlı iş adamlarına da ulaşılabilir. Keşke yönetici yetiştiren okullar olsa. Ara eleman sıkıntımız var. Üniversiteden yetişen birçok insanımız var. Bunların hepside sokakta iş arıyor. İşverende eleman arıyor.” dedi.
Müteahhit Murat Taner de şunları söyledi: “Benim yanımda ki ikinci, üçüncü adamın benim neden savaştığımı bilmesi gerekiyor. Bunu bilmesi durumunda 24 saat kendisini bu işe verecektir. Verim böyle alınır. Yani ben kimim? Niçin uğraşıyorum ve kimin davasına hizmet ediyorum? bunu bilmesi gerekiyor.”
İş adamı Çetin İplikçioğlu da bu konuda Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği ve Türkiye’ye malolmuş iş adamları olduğunu belirterek, bunların davet edilip tecrübelerinden faydalanılması gerektiğini dile getirdi. Projenin oldukça önemli olduğunu, Afyonkarahisar’da eksikliği hissedilen önemli bir konu olduğunu belirten İplikçioğlu, olaya profesyonelce yaklaşılmasının işletmeler adına önemli bir kazanım olacağını anlattı.
İş adamı Yusuf Balık da projeyi önemsediğini belirterek, bu konuda yetiştirilecek kişilerin eğitim kadar iş ahlakı konusunun da işlenmesi gerektiğini kaydetti. Balık, “Adamı alıyorsunuz yetiştiriyorsunuz. Ancak bir sabah geliyor ‘ben gidiyorum’ deyip çekip gidiyor. Afyonkarahisar’da bunun yaygın olduğunu düşünüyorum. Bu pozisyondaki arkadaşlar için her şey para olmamalı. İş yeri şartları, mesai şartları olmamalıdır. Bu konu işlenmeli. Derneğin katkı sağlayacağı konulardan birisi de sadakat, iş ahlakı olmalıdır.” şeklinde konuştu.CİHAN
Editör: Haber Merkezi