“Hızlı tren, üniversite şehri olmamızı sağlar”
 
Gün FM’de yayınlanan Basın Odasında gazeteciler YHT sayesinde Afyonkahisar’ın üniversite şehri olması konusunda önemli bir katkı sağlayacağını anlattı.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu basın odasına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumcu olarak katıldılar.
Programda bu hafta ilk olarak Yüksek Hızlı Tren hattının Ankara-Afyon bölümünün temel atmasının yapılması dolayısıyla bu konu değerlendirildi.
“Projenin yaklaşık maliyeti 3 milyar 800 milyon TL”
Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı’nda düzenlenen Yüksek Hızlı Tren hattının temel atma törenine katıldığını söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “Temel atma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu katıldı.. Törende TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da hazır bulundular. Konuşmalardan sonra Çankırı, Tekirdağ, Balıkesir, Sivas, Malatya ve Adana illeriyle canlı bağlantı yapıldı. Projenin maliyetinin 3 milyar 800 milyon lira.1080 günde tamamlanması planlanıyor. Bu projenin tamamlanmasıyla Ankara-İzmir arası üç buçuk saate düşüyor. Ankara-Afyonkarahisar ise bir buçuk saat.. Afyonkarahisar-İzmir arası ise iki saate inmiş olacak. Bu yıl, TCDD’nin 157. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Bu vesile ile tüm demiryolları emekçilerini kutluyorum. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, projenin teknik kısımlarını anlattı. Vali Balkanlıoğlu ise ilimizin bu proje sayesinde sınıf atlayacağını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TCDD’nin kuruluşunun 157.yılı anısına ülke genelinde 157 bin fidan diktiklerini açıkladı. En son konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise dünyanın en uzun üçüncü tünelini yapacaklarını söyledi. Bakan Yıldırım ülke olarak ortak noktamızın ay yıldızlı al bayrağımız olduğunu ifade ederek, Nazım Hikmet’ten dizeler okudu. Bu projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye bilgi verdi.
“Hızlı tren hattı Afyon’a değil ama Afyonluya pek çok şey kazandıracaktır”
Demiryollarının 157.kuruluş yıldönümünü kutlayarak sözlerine başlayan Gazeteci Polat Yılmaz, “Ulaşım medeniye demektir. Dünyanın kurulduğundan beri en hızlı ulaşan en güçlü olmuştur. Bu hükümete gelene kadar daha önceki hükümetler demiryollarına çok fazla eğilmediler. Ne yazık ki ihmal edildi. Ak Parti Hükümetinin hem karayollarında hem de demiryollarında kat ettiği yol bence önemlidir. Hızlı tren ile mesafeler kısalacak. Bu uygulama yurtdışında uzun yıllardır uygulanıyor. Yapılacak olan hızlı tren hattı projesi güzel bir hadisedir. Tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum. Temel bugün atıldı, ancak çalışmalar yaklaşık bir yıldır sürüyordu. Çalışmaların kısa sürede bitirileceğini düşünüyorum. Ancak demiryolu ilimizden geçecek diye ilimizin çağ atlayacağı fikrine katılmıyorum. Önümüzde Polatlı örneği var. Polatlı’dan yüksek hızlı tren hattı geçiyor. Ancak bu durum Polatlı’ya ne sağlamıştır? Hızlı tren hattı Afyon’a değil ama Afyonluya pek çok şey kazandıracaktır. Her şeye rağmen ilimizin bir metropole bir buçuk saat uzaklıkta olması harika bir şeydir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Demiryollarımız uzun yıllar ihmal edildi”
Demiryollarımızın Osmanlı’nın zor bir döneminde inşa edilmeye başlandığı bilgisini aktaran Gazeteci Ahmet Tunca, “Lokomotifin icadı, insanların hem kendilerini hem de mallarını bir yerden bir yere taşımalarına olanak sağlamıştır. Osmanlılar lokomotifi icat edilir edilmez alıp, kullanmış ve Osmanlı coğrafyasını birbirine bağlamıştır. Osmanlı’nın o yokluk yılları içinde İstanbul’dan Medine’ye kadar demiryolu ulaşımını sağlamasının amacı İmparatorluğu ayakta tutabilmekti. Afyon’a ilk demiryolu 1890’lı yıllarda gelmiştir. O günlerde kullanılan İzmir İstasyonu ile ilimizde demiryolu hayata geçirilmiştir. Daha sonra 1939 yılında şu anda kullandığımız ve Ankara Garı’nın bir kopyası olan Ali Çetinkaya Gar’ı hizmete açılmıştır. Cumhuriyetle birlikte Atatürk döneminde de yine demiryollarının inşasında önemli başarılar kazanılmıştır. Oldukça güç şartlar altında demiryollarımız inşa edilmiştir. Sonraki süreçte ABD’nin teşvikiyle demiryolları terk edilmiş, karayolu yapımına ağırlık verilmiştir. Demiryollarımız uzun yıllar ihmal edilerek, adeta üvey evlat muamelesi gördü. Bu hükümetin en beğendiğim yönü ulaşıma verdiği önemdir. Dünya demiryoluna yatırım yaparken biz hep karayollarına ağırlık verdik. Son yıllarda yapılan bu çalışmalar bence önemlidir. Emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu.
“Üniversite şehri olabilmek için de ulaşım son derece önemlidir”
İlimizin havaalanı ile büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Havaalanının ilimiz turizmini coşturacağı ve ilimizi çok ileri götüreceği iddia edilmişti. Fakat üç tane ilin uçuş firmalarına yolcu seferini yaptırabilecek yolcu sayısını veremediğini gördük. Hızlı trende bunun böyle olmayacağını düşünüyorum. Yüksek Hızlı Tren daha ekonomik olduğundan mutlaka daha fazla rağbet görecek ve ilimize fayda sağlayacaktır. Bu proje Afyon’un üniversite şehri olmasına katkı sağlar. Bugün Afyon merkezde sanırım 17 bin civarında üniversite öğrencimiz var. Bunun en az 40 bin olması lazım. Çevremizdeki tüm illerde üniversite öğrencisi sayısı 40–50 bin civarındadır. Şimdi hızlı tren projesinin temeli atılmıştır. Üniversitemizde merkezde öğrenci sayısını arttırabilmek için planlamayı acilen yapmalıdır. Öğrenciler ilimize turizmden daha fazla katkı sağlıyor. Turizm amaçlı gelenler ulaşımda karayollarını kullanabilirler. Ama sürekli gelip giden öğrenciler için ulaşımda demiryolu önemlidir. Öğrenciler bu proje tamamlandığında sıklıkla hızlı trenden faydalanacaklardır. Üniversitemizde acilen eksik olan bölümleri açarak, planlamasını yapmalıdır. Afyon, bir üniversite şehri olmalıdır. Üniversite şehri olabilmek için de ulaşım son derece önemlidir. Ulaşımın kolay olması öğrencilerin tercih sebebidir. Hızlı tren projesi ilimizin için önemli bir şanstır” şeklinde konuştu.
Programın son bölümünde demokratikleşme paketi ile Anayasa değişikliği konuları değerlendirildi. 
 
 
Editör: Haber Merkezi