T.C.

AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ

Hıfzıssıhha Meclisi Başkanlığı

Karar No:23

Karar Tarihi:30.03.2021

KARAR

İlimiz Hıfzıssıhha Meclisi 30.03.2021 tarihinde saat 10.00'da Vali Gökmen ÇİÇEK Başkanlığında aşağıda isimleri ve imzalan bulunan üyelerin iştiraki ile toplanarak aşağıdaki kararlar alınmıştır.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar gereğince 01.03.2021 tarihinden itibaren, il bazlı uygulanacak tedbir ve kuralların illerin içerisinde bulunduğu risk grubuna (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) göre belirlendiği kontrollü normalleşme dönemine girilmiş ve İçişleri Bakanlığının 02.03.2021 tarih ve 3514 sayılı Genelgesi ile uygulanacak tedbir ve kurallar risk gruplarına göre belirlenmiştir. 29.03.2021 günü Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde, 01.03.2021 tarihinden itibaren uygulamaya konulan kontrollü normalleşme döneminde iller bazında ve ülke genelinde salgının seyri, vaka ve hasta sayılarında yaşanan değişiklikler, hastane genel ve yoğun bakım doluluk oranları ile uygulamaya konulan tedbirlerin salgınla mücadeledeki etkililiği gibi hususlar değerlendirilmiştir.

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak 29.03.2021 günü toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı'nın 29.03.2021 tarih 5673 sayılı Genelgesine istinaden ;

1. Yeni bir karar alınıncaya kadar ilimiz Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller grubunda değerlendirilmiştir.

2.Yüksek risk grubunda yer alan ilimizde hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre;

-Hafta içi günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında tüm ilimiz'de sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasına devam edilecektir.

-Yüksek risk grubunda yer alan ilimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma 21.00-Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla Cumartesi günü saat 21.00'de başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde uygulanacaktır.

Yukarıda belirtilen şekilde uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında İçişleri Bakanlığının 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Genelgesi belirlenen "Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna/muafiyetler (sonraki Genelgelerle yapılan eklemeler dahil şekilde) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecektir.

Tarihi:30.03.2021

-İlimiz semt Pazar yerleri;

Pazartesi

Ataköy semt pazarı

Çavuşbaş Semt pazarı

Salı

Sahipata semt pazarı

Uydukent semt pazarı

Çarşamba

Kapalı semt pazarı

M. Fevzi Çakmak Mah. semt pazarı

Perşembe

Harbiş semt pazarı

Karşıyaka semt pazarı

Cuma

Fatih semt pazarı

Mecidiye semt pazarı

Cumartesi

Fuar semt pazarı

Pazar

Kapalı

Tablodaki şekilde düzenlenmiştir.

3.Yüksek risk grubunda yer alan ilimizde yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile demek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi işyerleri; Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilerek ve HES kodu sorgulaması yapılarak, 07.00-19.00 saatleri arasında müşteri kabul edeceklerdir.

Ancak bu işyerlerinde aynı masada; Yüksek risk grubunda yer alan ilimizde bulunan illerdeki işyerlerinde en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilecektir.

Yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde, tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Cumartesi ve/veya Pazar günleri ise 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.

4.Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklere dair İçişleri Bakanlığının 02.03.2021 tarih ve 3514 sayılı Genelgesinde yüksek risk grubunda bulunan ilimiz için belirlenen usul ve esasların süregelen uygulanmasına aynen devam edilecektir.

5.Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler İçişleri Bakanlığının 02.03.2021 tarih ve 3514 sayılı Genelgesi ile belirlenen usul ve esasları doğrultusunda, Yüksek grubunda yer alan ilimizde; kişi başına minimum 8 m2 alan ayımak, katılımcı sayısı 50'yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecektir.

Ancak yüksek risk gruplarında bulunan ilimizde bu hafta sonu (3-4 Nisan 2021) uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında Cumartesi ve/veya Pazar günleri için daha önceden tarih almış nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlere katılacaklar (katılımcı sınırlamasına uygun olmak kaydıyla) için muafiyet uygulanacaktır.

  1. Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler girişlerde HES kodu kull ı ve Tarihi:30.03.2021 seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. tesisler 09.0019.00 saatleri arasında çalışabilecektir.
  2. İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerler için süregelen uygulamaya uygun şekilde; yüksek risk grubunda bulunan ilimizde % 50 kapasite sınırına uymak ve HES kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyette bulunabileceklerdir.
  3. Salgının bulaşmasında önemli bir kaynak olduğu tespit edilen aile ve akraba ziyaretleri gibi ev içi etkinliklerin sınırlandırılmasına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine ülke genelinde ağırlık verilecektir.
  4. Risk grubuna göre il bazında tedbirlerin uygulanacağı kontrollü normalleşme döneminin sürdürülebilirliği ve bir an evvel tam anlamıyla normalleşmenin sağlanması için; milletimizin bu güne kadar sergilediği sağduyulu ve fedakârca yaklaşımını sürdürmesinin ve temizlik, maske, mesafe prensiplerinin yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara]tedbirlere toplumun tüm kesimlerince azami düzeyde uyulmasının önemi kadar yürütülecek denetim faaliyetlerinin etkinliği ve sürekliliği de büyük bir etkendir. Bu çerçevede İçişleri Bakanlığı'nın 03.03.2021 tarih ve 3695 sayılı Genelgesi ile temel esasları belirlenen "Dinamik Denetim Sürecinin" uygulanmasına kesintisiz şekilde uygulanmasına devam edilecektir.

Salgının seyrini etkileyen (olumlu-olumsuz) her türlü faktörün (ilçeler arası farklılıklar, il nüfusunun yaş ortalaması, il dışından kaynaklı sorunlar vb. il bazlı özel sebepler) analiz edildiği ve bu faktörlere yönelik alınan/alınması gereken tedbirler ile yürütülen/yürütülecek olan faaliyetlerin yer aldığı İl Salgın Risk Azaltma Planı (ŞARAP) doğrultusunda gerekli çalışmaların aksaklığa meydan verilmeden sürdürülecektir.

- İlimizin risk gubuna bağlı olarak yukarıda belirtilen usul ve esasları belirtilerek alınan İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararımız 30.03.2021 tarihinden itibaren uygulamaya geçirilecektir.

Alınan karantina kurallarına uymayanlara Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi gerekli işlemler başlatılacaktır.

Gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanlara/bildirimlere ilişkin olarak, bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakkında Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacaktır.

Alman kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 inci maddesi gereğince idari para cezası verilecektir.

Bu kararlar İlçe Hıfzıssıhha Kurullarına tavsiye niteliğinde olmak kaydı ile tebliğ edilmesi gerektiğine;

Oy birliği ile karar verilmiştir.

Editör: Haber Merkezi