“Hem Türkiye, hem Çin kazanacak”

Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer'in davetlisi olarak tıbbi ve aromatik bitki alımı yapmak için Türkiye’ye gelen Çinli heyet TBMM'ye çalışma ziyaretinde bulundu. Dernek Başkanı Beşer, Türkiye ile Çin arasında tıbbi aromatik bitkiler konusunda ciddi bir ticaretin bulunduğunu belirterek, “Hepimiz bu ticaretten hem ülke olarak, hem de ticaret mensupları olarak mutlu olacağız” dedi. Ankara’daki temaslarını tamamlayan Çinli heyet bugün Afyon’a gelecek.

Türkiye'de yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin ticaretine yönelik istişarelerde bulunmak üzere Çin'den Türkiye'ye gelen iş insanları heyeti, TBMM'ye çalışma ziyaretinde bulundu.

Çinli heyete, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunmasında, Bunların Üretiminde ve Pazarlanmasında Karşılaşılan Sorunlar ile Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nda Türkiye'deki tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğine yönelik bilgilendirme yapıldı.

SİYASİ PARTİLERİN ORTAK ÖNERİSİYLE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU

AK Parti Antalya Milletvekili ve komisyon başkanı İbrahim Aydın, tıbbi ve aromatik bitkilerin Türkiye'de çok önemsendiğini ve son zamanlarda bu konuya ayrı bir değer verildiğini belirtti. Meclis’te de bu konuya önem gösterildiğini ve Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin ortak önerisiyle araştırma komisyonunun kurulduğunu anlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda, bu komisyon çalışmalarında özellikle Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer ile görüşmemizde, Çin'den tıbbi ve aromatik bitkilerin ticaretine yönelik istişarelerde bulunmak üzere bir heyetin geleceğini duyduğumuzda heyecanlandık. Türkiye, biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin bir ülke. Türkiye'de 3 bin 600 endemik tür bulunuyor. Son yıllarda endemik türlerin ve bitki çeşitliliğinin korunması, yetiştirilmesi ve ticaretiyle ilgili güzel çalışmalarımız var. Ülkemizdeki bitki çeşitliliğinin korunması, yetiştirilmesi, insanların kullanımına sunulması ve ticaretinin gelişeceğini ümit ediyorum."

TÜRKİYE VE ÇİN ARASINDA TIBBİ BİTKİLER KONUSUNDA CİDDİ BİR TİCARET VAR

Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, Türkiye ile Çin arasında tıbbi aromatik bitkiler konusunda ciddi bir ticaretin bulunduğunu ifade etti.

Çin'den gelen iş insanları heyetinin Türkiye'ye 4 günlük bir çalışma ziyareti gerçekleştireceğini dile getiren Beşer, "Bu sürenin sonunda Çin heyeti, Türkiye'deki tıbbi aromatik bitkiler konusunda hem geniş bilgi sahibi olacak hem de dünya piyasasındaki ürünlerden daha kaliteli ve uygun fiyatta ürün bulabileceklerini görecekler. Hepimiz bu ticaretten hem ülke olarak hem de ticaret mensupları olarak mutlu olacağız." diye konuştu.

36 ŞİRKETTEN, 45 TEMSİLCİ KATILDI

Çin heyeti adına konuşan ticaret odası başkan yardımcısı Rong Weidong, komisyonu ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine böyle bir çalışmanın yapılmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye ziyaretine 36 şirketten 45 temsilciyle katıldıklarını belirten Weidong, bu heyet içerisindeki 20 şirketin tıbbi ve aromatik bitkiler, 16 firmanın da özellikle baharat alanında çalıştığını anlattı. Komisyon ile işbirliği yapabileceklerini söyleyen Weidong, ayrıca ziyaret sonrasında Türkiye ile başarılı bir ticaret yapabileceklerine inandıklarını kaydetti.

ÇİNLİ İŞ İNSANLARINA SUNUM YAPILDI

Komisyonda ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkileri Birimi sorumlusu Reyhan Bahtiyarca Bağdat bir sunum yaptı ve Çinli iş insanlarının sorularını yanıtladı. Heyet daha sonra Genel Kurul Salonu ile 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan ve tahrip olan Meclis Ana Binasındaki alanları gezdi.

BEŞER’E TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

AK Parti Antalya Milletvekili ve komisyon başkanı İbrahim Aydın, Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’e iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi ile ilgili yaptığı katkılardan dolayı başarılarının devamını dileyerek komisyon adına teşekkür belgesi verdi.

ÇİNLİ HEYET BUGÜN AFYONKARAHİSAR’DA TEMASLARDA BULUNACAK

Öte yandan Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği, Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası ile Çin Baharatçılar Birliği'nin toplantısı bugün saat 10:00'da Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) düzenlenecek.

AFYONKARAHİSAR PROGRAMI YOĞUN

Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer'in davetlisi olarak Afyonkarahisar'da düzenlenecek programa; Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Deng Lı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Rong Weıdong, Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile çok sayıda iş insanı katılacak.

"Türkiye Florası" konulu panelle başlayacak toplantının moderatörlüğünü AK Parti 25-26. Dönem Milletvekili Eczacı Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt yapacak.

Panelde; Çin Baharatçılar Birliği Başkanı Mike Liu, Hacattepe Üniversitesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İffet Tatlı Çankaya, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Fatma Ayhan katılımcılara hitap edecekler.

İKİLİ GÖRÜŞMELERDE BULUNULACAK

Türkiye ve Çin heyeti ATSO iş insanları ile bugün öğle yemeğinde bir araya gelecekler. ATSO'da öğle yemeği yenilmesinin ardından heyet B2Bikili görüşmelerinde bulunacak. Daha sonra saat 16-17 arasında Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nde incelemelerde bulunacak heyet, ardından Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ni (AFSÜ) ziyaret edecek. 2 gün boyunca yurt genelinde firma ziyaretlerinde ve ikili temaslarda bulunacak heyet böylece Türkiye temaslarını tamamlamış olacak.

Editör: Haber Merkezi