HAVA KİRLİLİĞİ MASAYA YATIRILDI
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından mahalle muhtarları ve site yöneticilerine yönelik hava kirliliğinin önlenmesiyle ilgili toplantı düzenlendi.
Afyonkarahisar Belediyesi, tomografik ve meteorolojik sebeplerden dolayı hava kirliliğinin tam olarak önüne geçilemediği ilimizde önemli bir toplantıya imza attı. Mahalle muhtarları ve site yöneticilerine yönelik olarak düzenlen toplantı Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Defterdarlık personellerinden oluşan Denetim Komisyonu üyelerinin de hazır bulundu toplantıda, hava kirliliğiyle mücadele yöntemleri anlatıldı. Toplantıda genel olarak, ısınmadan kaynaklı hava kirliliği başta olmak üzere hava kirliliğinin önlenmesi için çözüm önerileri masaya yatırıldı.
BAŞKAN ÇOBAN: "SAĞLIĞIN BEDELİ YOK"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Burhanettin Çoban, şu an şehir merkezinde 45 bin civarında konut ya da işyerinin doğalgaz alma imkânına sahip olduğunu; ancak sadece 25 bin kişinin doğalgaz abonesi olduğunu söyledi. İmkânı olan insanların hava kirliliği oluşturmamak adına doğalgazdan yararlanabileceğini kaydeden Başkan Çoban, "Sağlığın bedeli yok" dedi ve ekledi: "Eğer hava kirliliği bizi rahatsız ediyorsa ve biz hala kömür yakmaya ve kurallara uymamaya devam ediyorsak, bunda kul hakkı vardır. Çünkü başka insanların sağlığının bozulmasına sebep oluyoruz"
"HERKESİN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPACAĞINA İNANIYORUM"
Hava kirliğinin daha ciddi boyutlara ulaşması halinde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Belediye Zabıtası'nın gerekli tedbirleri alacağını vurgulayan Başkan Çoban, şöyle konuştu: "Sayın Valimizin de Hıfzıssıhha Kanunu'nda sanırım bir yetkisi var. Eğer halk sağlına yönelik tehdit oluşturursa buna müdahale edebiliyor. Duyduğumuza göre de mesken boşuna çok ciddi ceza yazabiliyor. Bu yüzden hiç kimse böyle bir şeyle karşı karşıya kalmasın ve uyarılmadık demesin diye bu toplantıyı düzenledik. Daha temiz bir Afyonkarahisar için herkesin üzerine düşen görevi yapacağına inanıyorum" 
"HİÇ KİRLETMEYEREK, HAVA KİRLİLİĞİ ÖNLENEBİLİR"
Toplantıda, hava kirliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili bir sunum yapan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Lütfi Akgün, dünya genelinde hava kirliliğine bağlı olarak meydana hastalıkların verilerini açıkladı. İnsanların uzun yaşadığı bölgelere bakıldığında, en önemli etkenin temiz hava olduğunu belirten Akgün, temiz hava solunumu sağlamanın en önemli çözümünün ise havayı ve çevreyi hiç kirletmemek olduğunu söyledi. Afyonkarahisar Belediyesi Çevre Denetim Birim Sorumlusu Nadide Demirbilek tarafından da hava kirliliği ve çözüm önerileri konulu sunum yapılan toplantıda, Mahalli Çevre Kurulu kararlarında uyulması gereken kurallar anlatıldı.
Hava kirliliğinin önlenmesi adına uygulanan kurallar şöyle ifade edildi:
ISINMA AMAÇLI KATI YAKIT ÖZELLİKLERİ :
Afyonkarahisar ili ve merkeze bağlı belde ve köylerde ısınma amaçlı kullanılacak katı yakıtların özellikleri ve sınır değerleri :
İthal kömürlerde Alt Isıl Değer : Min 6400 Kcal/kg (- 200 tolerans)
Yerli kömürlerde Alt Isıl Değeri : Min. 4800 Kcal/kg (-200 tolerans )
Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen torba örneklerine göre torbalanarak satışa sunulması zorunludur.
Afyonkarahisar İl sınırları içerisinde ısınma amaçlı olarak ÇUVALSIZ (açıkta veya araç üzerinde, dökme) katı yakıt (kömür, biyokütle vb.) satışı yasaktır.
TÜKETİCİLERİN/SON KULLANICILARIN UYACAĞI KURALLAR
-Tüketiciler, Mahalli Çevre Kurulu Kararında belirtilen özellikteki katı yakıtları kullanmaları zorunludur.     Bunu dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasaktır.
      - İl merkezi mücavir alan sınırlarında stokerli (mekanik beslemeli) yakma sistemleri; TSE belgeli, (10 bağımsız bölüm ve üzeri daire) toz tutucu özelliği olan Baca Filtresi takmak zorundadır.
       - Kalorifer ve sobaların ilk ateşlemeleri İnsanların yoğun şekilde dışarıda oldukları sabah 07:00 - 09:00    ve akşam 16:00 - 19:00 saatleri arasında yapılmayacaktır..
      - İşyeri ve konutlar kalorifer sistemlerinde Ateşçi Belgesi olmayan kişileri çalıştırılamaz.
      -Yılda enaz bir kez Kalorifer bacalarının düzenli temizlenmesi zorunlu olup, Baca Temizleme Belgesini ilgililere ibraz etmek zorunludur.
      -Vatandaşlar Afyonkarahisar Belediye sınırları içerisinde hava kirliliğine ilişkin şikâyetlerini Afyonkarahisar Belediyesi ALO 153 (ZABITA) telefonuna yapabileceklerdir.
DENETİM VE CEZAİ MÜEYYİDELER:
Afyonkarahisar İl Merkezi ve mücavir alan sınırları içerisinde Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Mahalli Çevre Kurulu Kararı hükümlerinin uygulanması ile ilgili denetim ve kontroller; Afyonkarahisar Valiliği tarafından Afyonkarahisar Belediyesi ,Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Defterdarlık personelleri tarafından oluşturulan Denetim Komisyonu   tarafından denetlenir ve    olumsuzluk tespiti halinde ilgililer hakkında mevzuattaki gerekli cezai işlemler uygulanır.
Editör: Haber Merkezi