Haşhaş ve kaymaktan doğan lezzet: Göbekli

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Demirli Köyü’nde yüzyıllardır yapılıp tüketilen “Göbekli” isimli lezzet gün yüzüne çıkarıldı. Haşhaş ve kaymakla üretilen Göbekli, keçi peyniri ile servis ediliyor. Bu lezzetin Yörük kültürüne has olduğunu söyleyen Dudu Şahin, “Eskiden büyüklerimiz yapardı. Adı neden Göbekli hiç bilmiyorum. Eskiden büyüklerimiz öyle derdi öyle kaldı” dedi

Afyonkarahisar Valiliği Tanıtım Bürosu, şehirdeki unutulan ve bilinmeyen yemek kültürünü gün yüzüne çıkarıyor. Yapılan çalışmalar neticesinde İhsaniye ilçesine bağlı Demirli Köyü’nde yapılıp tüketilen “Göbekli” ismini taşıyan lezzet ortaya çıkarıldı. UNESCO’nun Gastronomi şehri olan Afyonkarahisar’ın ünlü lezzetlerinden haşhaş ve kaymakla yapılarak keçi peyniri ile servis edilen bu lezzetin yüzyıllardır bölgede tüketildiği belirlendi.

KEÇİ PEYNİRİ İLE SUNULUYOR

Yörük kültürüne ait olan bu lezzet, sunum şekliyle dikkat çekiyor. 45 dakika fırın ya da kuzinede pişen Göbeklinin üzeri, bıçak yardımıyla kesiliyor. İçindeki hamur didiklenerek üzerine keçi peyniri serpiştiriliyor ve daha sonra servis ediliyor.

HAŞHAŞ VE KAYMAĞIN YANINDA SEVGİMİZİ KATIYORUZ

Demirli Köyü’nde yaşayan 60 yaşındaki Dudu Şahin, “Göbekli” ismini taşıyan lezzeti nasıl yaptığını anlatarak, Afyonkarahisar’a has olan haşhaş ve haşhaş yağı ile kaymak kullanarak bu lezzeti yaptıklarını söyledi. Şahin şöyle konuştu, “Şu anda göbekli yapıyoruz. Hamuru küçük parçalara ayırıyoruz. Sonra parça hamurları oklava ile açıyoruz. Açılan hamuru tepsiye dizip yağlıyoruz. Yağladıktan sonra tekrar katlıyoruz ve pişireceğiz tepsiye koyup fırına veriyoruz. Fırına verdiğimiz Göbekli 45 dakika pişiyor. Göbeklinin içerisinde un, tuz ve su var. Tabi bunların yanında haşhaş ve yağı, kaymak kullanıyoruz. Tabi bunların yanında sevgi katıyoruz. Bir Göbekli ile 6 kişi doyar. Doyurucu bir lezzet. Şu anda yiyenler çok beğeniyorlar. Allah utandırmasın.”

NİNELERİMİZDEN ÖĞRENDİK

Yüzyıllardır bu bölgede Göbekli yapıldığını anlatan Şahin, annesinden ve anneannesinden bu lezzetin nasıl yapıldığını öğrendiğini şu sözlerle anlattı: “Biz bunu çocukluğumuzdan beri yaparız. Annelerimizden, ninelerimizden gördük bu yemeği. Eskiden büyüklerimiz yapardı. Adı neden Göbekli hiç bilmiyorum. Eskiden büyüklerimiz öyle derdi öyle kaldı. Bizde kendi çocuklarımıza öyle öğrettik.” diye konuştu.

YÖRÜK YEMEĞİ

Göbeklinin - Yörük kültürüne ait bir lezzet olduğuna vurgu yapan Şahin, “Bu bir Yörük yemeği. Bu lezzet İhsaniye’nin Demirli Köyü’nde ve Basırlar Köyü’nde vardır. Bu lezzet sadece Afyon’a özel bir lezzettir. Diğer yerler pek bilmez. Aşağı köyümüze gidin bakın bu lezzeti bilmezler.” dedi

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ’NDE DERS KONUSU OLACAK

Göbeklinin tadına bakan İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. İlkay Gök, bu lezzeti çok beğendiğini ve gastronomi bölümü öğrencilerine bu lezzetin nasıl yapıldığını derslerde öğreteceklerini ifade etti. Gök, şöyle konuştu: “Çok lezzetli. Çok beğendim. Tok karnına bile bunu bitirebiliriz şu anda. Öğrencilerimize bu lezzetli öğreteceğiz. Hocalarımız bu konuda uzmanlar. Gidince bunu öğreteceğiz. Afyon yemeklerini eğitimlerimize alıp öğrencilerimize öğreteceğiz. Haşhaş ve kaymak ile yağ dengesi çok güzel. Bana çok güzel geldi. Peynirle de tamamladı. Tok karnına yiyebilirim diye bu yüzden söyledim. Bu lezzet yediriyor.”

MÜKEMMEL BİR LEZET

Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fikret Soner ise, “Mükemmel bir lezzet. Hamurun tekniğini de öğrenmiş olduk burada. Keçi peyniri ile birlikte harika bir lezzet. Afyon’a dair bir çok hammadde var. Bu yüzden çok değerli bir lezzet. Hem hikayesi olan bir yemek. İkincisi onu yapan kişinin bize gururla onu sunması, her bir malzemesini anlatması ve onda hissettiği gurur beni çok etkiledi. Şehrin halkı gururla bu işi yapıyorsa, bunu sindirmişse, bunu alıp götürmeye başlamışsa Afyon’u gastronomide zaten kimse tutamaz.” dedi

Öğretim Görevlisi Arif Akdaş’daGöbekli’yi çok sevdiğini, keçi peynirinin dünyada çok değerli olduğunu her iki lezzetin bir araya gelmesi ile eşsiz bir lezzetin ortaya çıktığını kaydetti.

HABERİN VİDEO LİNKİ:https://we.tl/t-Yrvgdi61q9

Editör: Haber Merkezi