Hakan Erdoğan, “Birbirimizin yaşam ışığı olabiliriz”

Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı ve Karahisar Kalesi Görme Engelliler Gençlik Ve Spor Kulübü Başkanı, Hakan Erdoğan’ın 14 Ocak Görme Engelliler Beyaz Baston Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı basın açıklaması:

Her çağda, bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır.
Bütün çağlar boyunca baston da görme engellilerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar.
1921 yılında bir trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğrafçı, çevredeki insanların gözlerinin görmediğini anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve görme engellilerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar.
Görme engelliler Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi olarak kendi halkımızdan da bu konuda hassasiyet ve duyarlılık bekliyoruz. Halkımız tarafından kaldırımların bilinçsizce işgal edilmesinden kaynaklanan büyük bir sıkıntı yaşadığımızı belirtmek isteriz ve onları biz görme engellileri düşünmesini rica ediyoruz. Sarı çizgiler bizim için önemli bir görev üstlenmektedir. Şehrimizde birçok kişi sarı yol kılavuzlarının ne anlama geldiğini bilmeden oraları işgal etmektedir. Sarı çizgilerin yol ve kaldırımda olmayışı, engelliler için işaret taşlarının olmaması, yerel yönetim tarafından kaldırımlarda bulunan yer-yön işaretleri, elektrik trafoları ve kaldırıma park edilmiş olan araçlar bizlerin yürüme alanını yok etmektedir. Bizler görme engelliyiz fakat bu engelimiz bizim iş yerlerinde çalışmamıza engel değildir. Kamu Kuruluşu ve Özel sektör çalışma sahalarında bizler için sarı çizgi oluşturulması, bina içinin bulunan bütün engelli kardeşlerimizin rahat bir şekilde yürümesi ve hareket etmesi şeklinde dizaynının sağlanması, çalışma uyumunun bizleri düşünülerek gerçekleştirilmesi onlardan bir ricamızdır. Hiç unutmamamız gereken aslında bir saniye içinde engelli olunabileceği gerçeğidir. Temsilcisi olduğumuz güzel şehrimizin insanlarının bu gerçeği akıllarından çıkarmaması bu tür engel durumlarının olabileceği varsayımı ile yaşaması onların insani duygu ve davranışlarını arttırıp bilinçlendirirken bizlere de rahat yürüme alanını oluşturur. Beyaz bastonlu dostlarla Empati içinde olunması ve yüreklerimizi birleştirmemiz gerektiğini ifade ediyor, tüm insanlığı el ele olmaya davet ediyorum. Birbirimizin yaşam ışığı olabiliriz.
Ülkemizde ki 81 İlin Görme Engelli Kardeşlerimize Yaşam Işığı Olması Dileğiyle.
Bütün Görme Engelli Kaderdaş Arkadaşlarımın 7-14 Ocak Beyaz Baston Haftasını Kutlar Sağlıklı Olmalarını Dilerim..

 

Editör: Haber Merkezi