Hakan Dilek, KGF’den küçük sanayilerdeki imalatçı esnaf da yararlanmalı”

Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Adayı Hakan Dilek, yazılı bir açıklama yaparak, Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında verilen kredilerin küçük ölçekli imalatçı esnafı da kapsaması gerektiğini belirtti. KFG kapsamında verilen kredilere ülke genelinde çok az firmanın ulaşabildiğini belirten Dilek, kredi kapsamının şu an itibariyle organize sanayi bölgelerindeki imalatçı firmalarla sınırlı olduğunu kaydetti. Dilek, bu durumun da asıl katma değerin üretildiği küçük sanayilerdeki imalatçı esnafların ekonomik yönden mağdur olmalarına yol açtığını vurguladı.

Dilek’in açıklamaları şöyle:

Yeni çıkan Kredi garanti Fonu ile bankaların firmaları desteklediği konusunda var. Bununla ilgili küçük esnafım KFG konusunda kısıtlandığını düşünüyorum. Bu kısıtlamaya değinmek gerekirse küçük sanayi sitesi alanında bulunan imalatçıların kapsama girmediğini, kapsam dışı kaldığını düşünüyorum: Kısıtlama içeriğinde organize sanayi sitelerinde bulunan imalatçıların tercih edildiği bununla birlikte Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı NACE meslek kodlarında düzenleme yapmıştır. Bununla birlikte bazı firmalar limitet, anonim şirketi olması hasebiyle de ilk meslek grubuna göre bakanlığın verdiği NACE kodlarına göre OSB’de olsa bile KGF’den yararlanamıyor.

Yapılan desteklerin çok iyi olduğunu b u konuda hükümetimize gerekli kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Yeniden düzenlemeyle OSB’ler, Küçük sanayiler, ihtisas OSB’lerde iştigal eden imalatçı sektörlere gelirine göre, istihdamına göre ürettiği katma değere göre bundan faydalandırılmasını esnafla olarak istiyoruz. Ayrıca imalat denilen kategoriyi bulunduğu illere göre değerlendirilmesini istiyoruz. Örnek vermek gerekirse Afyon’da mermer sektörü katma değer üreten bir imalat sektörüdür. Yine Afyon’da gıda başlı başına bir imalat sektörüdür. Baktığımızda küçük esnaf ve sanatkarın PVC demir doğrama ve ağaç ileriyle ilgili bilumum sınıfların da imalat sektöründe olduğu kaçınılmaz, gizlenemez ve üstünden es geçilemez, bu ülkeye katkı sağlayan sektörlerdir.

Acilen illerin üretim ve ekonomiye sağladıkları katkılar göz önüne alınarak yapılacak düzenlemeye başta Afyonkarahisar’ın ilgili odaların, iktidar milletvekillerinin gerekli temasa geçerek bu uygulamayı esnafın yararına olacak şekilde talep edeceklerinden ve uygulamaya geçireceklerinden de ümidimiz vardır. Bu yüzden oda başkanlarımızın sektörlere göre bir analiz çıkararak başta AK Parti Afyonkarahisar milletvekilleri Sayın Veysel Eroğlu, Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven olmak üzere ilgili yerlere ulaştıracaklarına inanıyoruz. Tabii ki burada destek alamadığımızı söylemiyoruz. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) aracılığı ile esnaf kefalet kredi kooperatiflerinden destek alıyoruz. Bu da iyi bir rakam, bugünkü değeri 275 bin TL ama biz ekonomik şartlarda makine teçhizat almamız olanaksız oluyor. Eğer küçük esnaf gelişecekse, bu tür kredilerin verilmesinde orta ve küçük esnaf tercih edilirse katma değer daha iyi sağlanacaktır. Kalkınmanın temeli üretim ve sanayidir.”

Aynı zamanda, Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı olan Hakan Dilek, inşa ettikleri binaları küçük esnafın daha iyi gelişebilmesi için alışılagelmiş sanayi sitelerinin dışında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) düşünülerek tasarladıklarını belirtti. Dilek, “Biz inşa etiğimiz Modern Sanayi Sitesi’nde organize sanayi sitelerindekine yakın işyerlerinin açılmasına imkan verecek tarzda yaptık. Biz bu inşatları hükümetimizin sanayi sitelerindeki imalatçı küçük esnaflara gereken desteği vereceğinden emin olduğumuzdan hareketle tasarladık. Temelini atacağımız diğer bloklarda da aynı düşünceyle hareket ediyoruz. Sanayi sitemizi yaparken, başta Sayın AK Parti milletvekillerimiz olmak üzere ediyoruz. Ayrıca AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilimiz Sayın Ali Özkaya’nın şahsi gayretlerini de yönetim kulumuzla birlikte göz ardı etmiyoruz, kendisine de ayrıca şükranlarımızı sunuyoruz.”

Editör: Haber Merkezi