Güler'in "Cezzar Ahmed Paşa ve Akka Savunması" adlı kitabı yayınlandı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güler'in "Cezzar Ahmed Paşa ve Akka Savunması" adlı kitabı yayınlandı.
Söz konusu kitap, AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiş ve 2012 yılında bitirilmiş olan "XVIII. Yüzyılın Sonunda Suriye Bölgesinde Örnek Bir Osmanlı Valisi Cezzar Ahmet Paşa ve Faaliyetleri" isimli ve 09.Fen Ed.10 numaralı proje çerçevesinde hazırlandı. Kitabın hazırlık sürecinde AKÜ'nün sağladığı destekle yerli ve yabancı kaynaklar tedarik edilmiş, aynı zamanda Cezzar Ahmed Paşa'nın yaşadığı yerler Doç. Dr. Mustafa Güler tarafından bizzat gidilip görülmüş.
"CEZZAR Ahmed Paşa VE AKKA SAVUNMASI"
Cezzar Ahmed Paşa, XVIII. yüzyılın sonu ile XIX. asrın ilk yıllarında Akka şehrini merkez edinerek daimi olarak Sayda, zaman zaman da Şam valiliği yapmıştır. O, bu zaman diliminde Sayda bölgesinde hem Ruslar ve Fransızların Doğu Akdeniz'de hakimiyet kurma arzuları ile mücadele etmiş, hem Şam ve çevresinde haccı idare etmiş, hem de aynı yıllara tekabül eden Vehhabi isyanlarında gösterdiği başarılarla Osmanlı Devleti'nin bölgedeki en güvendiği bürokratı olmuştur. Ancak onu dünyaya tanıtan en mühim Hadise, şüphesiz o zamana kadar girdiği bütün savaşları kazanıp kendisini yeni İskender olarak gören Napolyon'u Akka önlerinde durdurması ve sonunda Fransızları Mısır'ı terke zorlamasıdır.
Yayınlanan eserde sırasıyla Cezzar Ahmed Paşa'nın hayatı, siyasi mücadelesi, Napolyon ile mücadelesi, Hac emirlikleri ve imar faaliyetleri yer almaktadır. Eserin günümüz için en dikkat çeken yönü ise halen büyük iç karışıklıklar ve savaşların yaşandığı bölgeyi bir Osmanlı valisinin çeyrek asır nasıl idare ettiğini gözler önüne sermesidir
Editör: Haber Merkezi