Grip deyip geçmeyin

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Bozca konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Bozca, griple ilgili bilgiler verdi.

“Burnu akmadan hasta ishal şikâyetiyle de gelebilir”

Mevsim değişikliği ile birlikte grip vakalarında artış olduğunu belirten Dr. Berna Bozca, “Eylül ayıyla birlikte gribal enfeksiyonlar görülmeye başlar ve Ekim ayında iyice artar. Şu sıralarda viral enfeksiyon dolayısıyla hastanemizde polikliniğimize başvuran hastalarda bir artış var. Grip deyince sadece burun akıntısı ve öksürük gibi düşünmemek lazım. Viral enfeksiyonlar sadece üst solunum yolları enfeksiyonu şeklinde seyretmez, bağırsak sistemi hastalıklarına da sebep olurlar. Yani burnu akmadan hasta ishal şikâyetiyle de gelebilir. O nedenle bu dönemlerde halsizlik, yorgunluk, kas ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi şikâyeti olanların mutlaka bir uzmana başvurmalarını öneriyoruz. Viral enfeksiyonlarda kendi kendimize tedaviyi denememiz doğru değildir” diye konuştu.

“Antibiyotik ilaçlar bakterilere karşı kullanılan ilaçlardır”

Grip vakalarında kendi kendimize antibiyotik kullanmanın yanlış olduğunu belirten Bozca, “Çünkü anti viral ilaçların kullanılması gerekir. Antibiyotik ilaçlar bakterilere karşı kullanılan ilaçlardır. Viral enfeksiyonda antibiyotik kullanılırsa bağırsak sistemi de bozulur ve geçirilen enfeksiyon daha ağırlaşır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Grip aşıları her virüsü kapsamaz”

Ekim sonuna kadar grip aşısının yapılması gerektiğini söyleyen Bozca, “Grip aşısı 65 yaş üstündeki hastalara, 5 yaş altı çocuk grubuna, ağır kalp hastalığı, diyabet, tansiyon gibi hastalıkları bulunanlara grip aşısını tavsiye ediyoruz. Grip aşısı oldum, ama yine de grip oldum deniliyor. Grip aşıları her virüsü kapsamaz. Bu aşılar geçirdiğimiz zaman ağırlaşma ihtimali olan virüsleri kapsayan aşılardır” şeklinde bilgi verdi.

Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi