GÖRGÖZ:YENİ İCRA DAİRELERİ İLE YENİ İSTİHDAM ALANLARI AÇILIYOR
Afyonkarahisar CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz yaptığı yazılı basın açıklamasında:
“Geçen hafta Pazar günü Ankara’da bir sınav yapıldı. Bu sınava 7500 kişi katıldı, 300 kişinin alınacağı açıklandı. Sınava girenlerin büyük bölümü, hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunları! Bu sınav ne sınavı idi biliyor musunuz? İcra müdürlüklerinin hızla artan iş yükü artık yetmeyen personeli nedeniyle icra müdürlüklerine, hızla sayıları artan yeni icra dairelerine eleman alma sınavı!
 1 Ocak 2013 itibariyle icra dairelerinde takipteki İcra ve Haciz Dosyalarının sayısı 13 milyon 855 bin olarak açıklanmıştı. 20 Temmuz’da başlayan Adli Tatil öncesindeki son dosya sayısı 16 milyona yaklaşmış durumda.
 Türkiye’de son aylarda hükümetin, illerde temel atma törenlerinden daha fazla kurdele kestiği törenler yeni icra dairesi açmak.
 Her icra dairesi başına ortalama 30 bin dosya düşüyor. Haciz işlemleri için en erken 15 gün- 1 ay sonrasına gün veriliyor.
 İcra dosyalarının dağılımına baktığımızda öncelik bankaların alacaklarında! KOBİ’ler banka kredilerini ödeyememe nedeniyle icralık olmada birinci sırada. Yılbaşından bu yana kredi borcunu ödeyemediği için icralık olan, işletmenin haczedilmesi ve işleyemez hale gelmesi nedeniyle kapanan KOBİ sayısı 180 bin!
 Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar, 2012 yılsonuna göre yüzde 11,7 artarak bu yılın ilk altı ayı sonunda 26,1 milyar liraya yükselmiş durumda. Aynı artış hızıyla hesap edildiğinde Eylül ayı itibariyle ise 30 milyar TL’ye yaklaşmış halde.
 Kredilerin kanuni takibe dönüşüm oranı ortalama yüzde 2,8 olurken, bu oran KOBİ kredilerinde yüzde 3, bireysel kredilerde ise yüzde 2,7.
 Kredi kartı, tüketici kredisi ve konut kredisi geri ödemelerinde sıkıntı had safhada! Bankaların internet siteleri emlakçı sitesi gibi. Geri ödenmeyen konut kredilerinden ötürü el konulup, borç tahsili için satışa çıkan konutlardan geçilmiyor. Şimdi hükümet bir yandan bu tabloyu halktan gizliyor. Diğer yandan da yeni açılacak İcra Müdürlükleri için 300 kişi alıyor. Üç ay sonra bir sınav daha yapılacak ve bir bu kadar daha İcra-Haciz elemanı alınacak.
 Bu gidişi, güllük-gülistanlık, büyüyen, üreten, istihdam yaratan bir ekonomi ile izah etmek mümkün mü? Düşünün borcunu ödeyemeyen ve bankalarla icralık olanların sayısı 2013 yılının sadece altı aylık döneminde önceki yılların, tüm yıllık sayılarını aşmış durumda. Küresel finansal krizin hakim olduğu 2009'un tamamında kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı BDDK ve Bankalar Birliği verilerine göre 277 bin kişi. 2010 ve 2011 yıllarında bu sayı yıllık 220 bin düzeyindeydi.
 Geçen yıl yüzde 100’e varan bir artışla, 453 bin 656’ya yükseldi. Bu yıl ise sadece ilk altı ayda 398 bin 310 bin oldu.
 BDDK ve Bankalar Birliği projeksiyonlarına göre yılsonunda bu sayı en az 700 bine, büyük olasılıkla da 1 milyon kişi ve üzerine çıkacak. Maalesef tablo budur. Bankalar da bu tabloyu alabildiğine istismar ediyor.
 Kredi kartı ya da tüketici kredisi borçlusunun kartını iptal etmek, krediyi dondurmak yerine taksitlendirmeye gidip, borcu faizle katlıyorlar. Taksitlerden birisi ödenmediği takdirde de hemen icra takibi başlatıp, yıllık %30-40’ı bulan faizlerle borçluyu tümüyle bitiriyorlar.
 KOBİ’lere yönelik olarak ise icra ve haciz işlemleriyle el konulan taşınmazlar, üretimde kullanılan makine aksamı haczedilip, işletme iyice üretemez, kazanamaz, borcunu tümüyle ödeyemez hale getiriliyor. Hükümet ise bu sorunlara çözüm üretmek yerine, her gün yeni bir İcra Dairesi açılışı yapıyor. Hem de güle oynaya, fabrika ya da yeni bir istihdam alanı, bir işletme açar gibi. Yazık!”dedi.                                                                                                           
 
 
Editör: Haber Merkezi