Görgöz,“İktidar, salgın fırsatçılığı yapıyor”


17 Ağustos 1999 depreminden sonra, yaşanan felaketin yaralarının sarılması için geçici olarak uygulamaya konulan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) 2003’te kalıcı hale getirildi. İktidar, 19 yıldır deprem vergisi olarak toplanan bu paraların hesabını veremediği gibi şimdi de Özel İletişim Vergisini yüzde 7,5’dan yüzde 10’a yükseltti.

Bir yandan esnafa, tüccara, üreticiye zam yapmayın diye parmak sallayan, ceza tehditleri savuran iktidar, bu vergi artışıyla yeni ve yüklü zamların kapısını aralıyor.
Diğer yandan, cep telefonu ve internet dışında çocuklarına, arkadaşlarına erişimi olmayan insanların çaresizliğini istismar ederek “salgın fırsatçılığı” yapıyor.

Operatörler, 2021 yılı başında internet ve cep telefonu tarifelerine yüzde 20 düzeyinde zam yapmıştı. Şimdi ÖİV’ne yapılan artışla yüzde 25’lik yeni bir zam daha internet ve cep telefonu faturalarına yansıtılacak. Bu vergi artışı, internet servis sağlayıcıları ve GSM operatörleri açısından ilave bir gelir değil. Onlar sadece faturalardaki bu verginin “tahsildarlığını” yaparak doğrudan hazineye parayı aktarmaktadır.
Yani böyle zor bir dönemde halka yardım etmesi gereken iktidar, kendisine milyarlarca liralık ilave bir kaynak yaratmaktadır.

Korona salgınında sokağa çıkma yasaklarıyla toplumsal yaşamın kısıtlandığı bir süreçte en temel ihtiyaç olan internet ve cep telefonu faturalarından kesilen ÖİV’yi artırmak, insafsızlıktan da öte iktidarın gözünde halkın, gençlerin, işyerlerinin, çalışanların hiçbir değerinin olmadığının, onları sömürü aracı olarak gördüğünün bir göstergesidir.

Halen dünyada ve Avrupa’da en pahalı internet ve GSM iletişimi olan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Zaten telefon faturalarının ve telefon cihaz bedelinin yüzde 80’i, internet faturalarının yüzde 20’si vergiler ve kesintilerden oluşuyor. Şimdi bu ilave vergi artışıyla internet faturalarında vergi yükü yüzde 50’ye, cep telefonlarında ise yüzde 100’e çıkacak. El insaf!

Editör: Haber Merkezi