Görgöz, “Zafer havalimanının adının değiştirilmesini talep ediyoruz.”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, yazılı basın açıklamasında:

“Bugün, hemşerimiz Emekli Albay Sayın İsmail Özdilek’in kulaklarını çınlatalım istedim.

Emekli Albay Özdilek, 2004 yılından itibaren uzunca bir süre, Afyonkarahisar'daki Askeri Havaalanının 6 milyon dolarlık bir kaynak ile sivil uçuşlara açılabileceğini, buradaki havalanının Türkiye'nin en modern havaalanı olduğunu dile getirmişti.

Özdilek aynı zamanda, Altıntaş'a yapılacak bölgesel Zafer Havaalanı'nın maliyetinin çok yüksek olacağını, bununla birlikte ilimiz Afyonkarahisar'a hiçbir yararının olmayacağını savunmuştu.

Bu konu, ilimiz ve ülkemiz için çok önemliydi. Sayın Özdilek’de bunu çok fazla önemsediği için müthiş bir çaba göstermişti. Askeri Havaalanının sivil uçuşlara açılması için 10 binlerce imza topladı. Hatta özel bir uçak tutarak Afyonlu bir kafileyi Askeri Havaalanına indirmeyi başarmış ve amacına ulaşmıştı. Böylece mevcut havaalanının kullanılabileceğini de göstermişti. Ancak gösterilen bu çabalar, verilen mücadeleler hep görmezden gelindi.

Zafer Havalimanı 2012’de hizmete açıldı. 29 yıl 11 aylığına, IC İçtaş İnşaat tarafından, yap-işlet-devret modeliyle, yolcu ve ödeme garantili olarak işletilecek.

O GÜNDEN BUGÜNE
Zafer Havalimanı’na, 2012-2020 yılları arasında 8 milyon 915 bin 411 yolcu garantisi verildi.
Havalimanını bu 8 yılda yalnızca 318 bin 935 yolcu kullandı. Hata payı yüzde 97. Buna karşılık garanti ödemesi de 45 milyon 891 bin 152 Euro. Sadece 8 yılda verilen hazine garanti ödemeleriyle havalimanının nerdeyse maliyeti karşılanmış.

2021 yılı için verilen hedefi söyleyip moralinizi daha da bozmak istemiyorum. Hayal ötesi!

29 yıl 11 ayın sonunda hata payı yüzde 97 civarında devam ederse, muhtemel yolcu sayısı 1 milyon 294 bin 915 olacak ve şirketin kasasına hazineden 208 milyon 131 bin 332 Euro girecek. Bu durumda şirketin karı da en az yüzde 300 olacak.

Bu havalimanının adının “ZAFER” olması bizi daha da üzüyor. Her şeyden önce Afyonumuz ZAFERLE anılan bir şehirdir.

Adı “Zafer” olan bu havalimanı her yıl adeta bir çöküntü içindedir. Bu havalimanı, sadece işleten firmayı ve ona bu fırsatı verenleri mutlu etmektedir.
Bu havaalanının garanti ödemelerini, hiç suçu-günahı olmayan, uçmayan, yanından bile geçmeyen milyonlarca insanımız ödüyor.

İşte bu nedenlerle Zafer havalimanının adının değiştirilmesini talep ediyoruz.

Böylesi zararlı ve gereksiz bir yatırımı, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerine reva gören, dönemin Afyonkarahisar milletvekili, aynı zamanda Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı “Sait AÇPA Havalimanı” olmasını öneriyoruz.”dedi.

Editör: Haber Merkezi