Görgöz, “Yabancılar Türkiye’de daha kolay ev sahibi olabiliyor”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz’ün, gündeme ilişkin yaptığı yazılı açıklama:

Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında 100 binin altına inerek 95 bin 863 oldu.
Banka kredili konut satışlarında sert düşüşler gözlenirken bunda en büyük etken, yüzde 19’a yükselen politika faizine bağlı olarak ticari kredi ve konut kredisi faizlerinin yıllık yüzde 25-26 düzeyine kadar yükselmesi oldu.

Bunun yanı sıra, TÜİK’in açıkladığı inşaat maliyet endeksinde yıllık yüzde 32’yi bulan artış konut fiyatlarına zam olarak yansıyınca, olağanüstü düzeylere çıkan yeni konut ve ikinci el konut fiyatları ev sahibi olmayı daha da zorlaştırdı.

*Türkiye genelinde Nisan ayında 95 bin konut satılmasına karşılık bunun içinde ipotekli-banka kredili olan satışların sayısı 17 bin 514.
*Bu çerçevede banka kredili konut satışlarının toplam içindeki payı yüzde 18’e geriledi.
Artan faizlerden dolayı konut kredilerinin erişilemez, ödenemez hale gelmesi ve ev sahibi olmak isteyenler açısından cazibesini yitirerek çoğu kişinin ödeme gücünü aşması, ister istemez bu sonucu getirdi.
Nisan ayında ülke genelinde ilk defa satılan (yeni) konut sayısı 29 bin 212 olurken, konut sektörü ve ekonomi açısından katkısı sıfır düzeyinde olan ikinci el konut satışlarının 66 bin 651 adet olması, yeni üretilen yaklaşık 2 milyonluk konut stoğunun yüksek fiyatları karşısında tercihin, ikinci el konutlardan yana ağırlık kazandığını gösteriyor.

Türk vatandaşlarının konut sahibi olması zorlaşırken, yabancılar açısından Türkiye’de konut sahibi olmak TL’deki değer kaybı ve dövizdeki yükseliş nedeniyle kolaylaştı. Başta İran, Irak, Rusya ve Afganlar olmak üzere bir ayda 4077 yabancı Türkiye’de konut satın aldı!
*Ocak-Nisan döneminde, dört ayda yabancılara satılan konut toplamı 13 bin 964 adet oldu.
*Türkiye’de konut satın alan yabancı ülke vatandaşları içersinde Nisan ayında İran vatandaşları 557 konutla ilk sırada yer aldı.
İranlıları 546 konut ile Irak, 402 konut ile Rusya Federasyonu, 229 konut ile Afganistan ve 188 konut ile Kazakistan vatandaşları izliyor.

Nisan ayında ayrıca yabancılar arasında dikkat çeken konut alımlarında 144 adetle Alman, 134 adetle Yemen, 125 adetle ABD, 99 adetle Mısır, 111 adetle Filistin, 60 adetle İsveç, 55 adetle Çin vatandaşları öne çıkıyor.

İnşaat sezonunun başlamış olmasına karşılık, konut satışlarının yavaşlaması ve uzun bir aradan sonra aylık 100 binin altına inmesi yanında kredili satışların durma noktasına gelmiş olması, ekonomik dinamizm ve büyüme açısından negatif bir gelişme olarak görülmelidir. Bu tablo istihdamın yoğun olduğu turizm sektöründe ciddi tıkanıklıkların söz konusu olması birlikte değerlendirildiğinde, ekonomik açıdan ciddi bir açmazı işaret ediyor!

Editör: Haber Merkezi