Görgöz, “Sigortalı çiftçi sayısı yarı yarıya azaldı”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, gündeme ilişkin yazılı basın açıklamasında:

“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye’de çalışan sigortalı sayısının yıllık yüzde 4,9 artışla 22,4 milyon kişi olduğunu açıkladı. Çalışan sigortalı sayısı tüm alanlarda artmasına rağmen, tarımda sigortalı çiftçi sayısı yüzde 11,9 düşmüş.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) İstihdam İzleme Bülteni’ne göre, esnaf-çiftçi grubundaki bağımsız sigortalı (Bağ-Kur) sayısı yüzde 4,2 artış göstermiştir. Esnaf ve çiftçileri ayrı ayrı değerlendirdiğimizde ise sigortalı esnaf sayısı yüzde 6,9 oranla 159 bin kişi artarken, sigortalı çiftçi sayısında yüzde 11,9 oranında gerileme ve 67 bin kişilik azalma olduğu görülmektedir.

2013 yılında tarımsal üretim faaliyetinde bulunan sigortalı çiftçi sayısı 1 milyonun üzerindeyken, aradan geçen 8 yılda yüzde 50 azalma söz konusudur.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki (ÇKS) veriler, tarım ve hayvancılık kesimindeki üretici sayısının hızla gerilediğini ortaya koyuyor. ÇKS’de kayıtlı çiftçi ve üretici sayısının düşmesi, ülke tarımının hızla kan kaybettiğinin, tarımdan kopmaların, kaçışın hızlandığının göstergesidir.
AKP’nin iktidara geldiği 2002’de ÇKS’ye kayıtlı 5 milyona yakın çiftçimiz bulunuyordu. Bu sayı 2019’da 2 milyon 83 bine, 2020’de 1 milyon 803 bin kişiye düşmüştür.
Ekim 2021 verileri ise, 84 milyonluk Türkiye’de sigortalı çiftçi sayısının 500 bine indiğini gösteriyor.
Bu bir yanıyla üreticinin, çiftçinin elde ettiği kazancın sosyal güvenlik primini ödemeye yetmediğini ve sigortadan ayrıldığını, diğer açıdan bakıldığında ise tarımsal istihdamın hızla gerilediğini ve üretimden kopanların hızla arttığını gösteriyor.
Ülke tarımına, hayvancılığına, üreticisine sahip çıkacak, onları bu çıkmazdan kurtaracak plan, program ve politikaların hayata geçirilmesi ülkenin geleceği açısından vazgeçilmez önemdedir.
Tarım ve hayvancılık, ülkemizin en önemli gelir ve geçim kaynağıdır, can damarıdır. Çiftçisi aç olan bir ülkenin halkı da açtır.
Tarımda ve hayvancılıkta yaşanan sorunların tek sorumlusu; ülkemizi samandan-pancar küspesine, etten-yemeklik yağa, baklagillere kadar neredeyse tüm ürünleri ithal eder hale getiren mevcut iktidardır.”dedi.
 

Editör: Haber Merkezi