Görgöz, “Pancar üretimi düştü, üretici zorda”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, gündeme dair basın açıklamasında:
“Türkiye, şeker pancarı ve şeker üretiminde kendi kendine yeten bir ülkeydi. 2018’de başlatılan özelleştirmeler, pancar kotaları, sözleşmeli üretici modeliyle, pancar üretimi üç yılda yüzde 20’nin üzerinde geriledi.
Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker) daha önce 35 fabrikaya sahipti. Yapılan özelleştirmeler sonrasında fabrika sayısı 15’e, piyasadaki payı da yüzde 35’e düştü.

Türkşeker, şekeri düşük fiyatla satıyor, buna rağmen piyasanın yüzde 65’i özel sektörün kontrolünde olduğu için düzenleyici fonksiyona sahip değil. Son dört-beş yılda Türkşeker’in görev zararı katlanarak arttı. Özelleşen fabrikalar ise sürekli zam yaparak şekeri fahiş fiyatlarla sattıkları için kârlarını katladılar.

Türkşeker uygulanan bu yanlış politikalarla ve özelleştirmeler sonrası 2019’da 969 milyon, 2020’de 970 milyon lira zarar etti. Muhtemelen 2021 bilançosu açıklandığında 1 milyar liranın oldukça üzerinde bir zarar açıklayacak.
Türkiye’de şeker üretimi yapan kamu ve özel sektöre ait 33 şeker fabrikası olmasına karşılık uygulanan kota politikaları, şeker pancarı üretiminin kısıtlanması nedeniyle fabrikalar işleyecek pancar bulmakta zorlanıyor.

2020 yılında 23 milyon ton olan şeker pancarı üretimi, yanlış politikalarla üreticinin üretimden uzaklaşması sonrasında 2021 yılında 3 milyon ton azalarak 18 milyon tona indi. Üretimdeki düşüş yüzde 20,7’ye ulaştı.
Şeker pancarında yeni hasadın eylül ayında yapılacağı göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki 6 ay boyunca şekerde sıkıntının ve yoklukların süreceği, ürün kıtlığı nedeniyle fiyatların sıkça zamlanacağı, şekerin iyice pahalanacağı aşikardır.
Milyonlarca tonluk üretim açığının ithalatla kapatılması ise daha yüksek fiyat, daha fazla zam demek.
Türkiye’de şeker ya da şeker pancarı sorunu yok. Üretim ve fiyat sorunu var. Üreticiyi sözleşmeli olarak düşük fiyatla kendisine mecbur eden özelleşen fabrikalar hem pancar üreticisini mağdur etti, düşük fiyatlarla ezdi, hem de bugünkü üretim yetersizliğini yarattı, üreticiyi üretimden uzaklaştırdı.
Şeker ve şeker pancarı konusunda da bir kez daha görüldü ki en başta korunması, desteklenmesi gereken üreticidir. Üretici üretmeyince, küstürülünce, alın terinin karşılığı verilmeyince milyonlarca ton kapasiteli şeker fabrikaları işleyecek ürün, pancar bulamıyor. Yine bir kez daha görüldü ki, üreticiye verilecek fiyat, ürün hasadından sonra değil, ürün ekilmeden önce
açıklanmalı ve ödenmelidir.”dedi.

Editör: Haber Merkezi