Görgöz, “Öğretmen alımlarında sözlü sınavı kaldıracağız”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada:

Ramazan ayının son haftasındayız. Haftaya bayram. Ramazan Bayramımızı şimdiden kutlayarak sözlerime başlamak istiyorum. Ramazan Bayramımız mübarek olsun.

CHP İl Başkanlığı olarak yaptığımız her Basın Açıklamasında, partimizin iktidarında nelerin yapılacağını, çözüm önerilerimizi anlatıyoruz. Bugün de ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelen “milli eğitim” konusunda çözüm önerilerimizi, yapacaklarımızı anlatacağım. Sonrasında da Afyonumuzda yaşanan gelişmeler hakkında birkaç konuya değinmek istiyorum.

MİLLİ EĞİTİM
Eğitimde yapacaklarımız
• Yeni bir eğitim sistemi kuracağız: Türkiye’nin geleceği için, çocuklarımıza ve gençlerimize Yüksek Yetenek İnşası sağlayacak bir eğitim sistemini paydaşlarla istişare ederek oluşturacağız. Eğitim sisteminde reformlarımızı çağdaş, bilimsel ve laik eğitim ilkeleri çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Önceliğimiz gençlerimizin ve çocuklarımızın üstün yararı olacak. Eğitim parasız olacak, çocuklarımıza eşit olanaklar sunacağız. Okullar arasındaki nicelik ve nitelik farkını en aza indireceğiz.

Zorunlu eğitim-öğretim yaşı çağında olan tüm çocuklarımızın okullaşmasını sağlayacağız. Okullaşamayan yaklaşık 2 milyon öğrencinin okula kavuşmasını sağlayacağız.
• Öğrenim masraflarını azaltacağız. Öğrencilerin kitapları ile kırtasiye, çanta, kıyafet ve hatta servis ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanacak. Okulların açık olduğu tarihlerde toplu taşıma araçları tüm öğrencilere ücretsiz olacak. Öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenmeleri amacıyla su ve öğle yemekleri ücretsiz olarak MEB tarafından karşılanacak. Tüm eğitim-öğretim kademelerinde okul bütçeleri oluşturulacak. Okullara öğrenci başına kaynak aktarılacak. Her ne ad altında olursa olsun velilerden asla para toplanmayacak. Yoksul öğrencilerimizin annelerine, OKUL KART sistemi ile aylık eğitim desteği verilecek.
• Eğitime ayrılan kaynağı AB seviyesine çıkaracağız.
Yatırım bütçesini artıracağız. 52 bin okulun tamamına güvenlik ve temizlik görevlileri MEB tarafından kadrolu olarak atanacak.
• Okulların imkanlarını ve eğitime ulaşım olanaklarını artıracağız. Tüm okullara kapalı spor salonu ve kütüphane yapacağız. Taşımalı eğitim uygulamasına son vererek kapatılan köy okullarını yeniden açacağız. Tüm eğitim kademelerinde tam gün eğitime geçeceğiz. Çocuklar sabah okula akşam eve yetişmek için koşturmayacak. Birleştirilmiş sınıf uygulamasına son vereceğiz.
• Yurt sorununu bir yılda çözeceğiz. Tüm ihtiyaç sahibi öğrencilerimize yetecek kadar yurt yapacağız.
• Zorunlu eğitim 1+5+3+4 şeklinde uygulanacak. İlkokula başlama yaşı karmaşası ortadan kaldırılarak, 72 ay olacak. Ortaokul altıncı sınıftan itibaren etkin bir ölçme değerlendirme sistemi ve öğrenci yönlendirme sistemiyle çocuklarımızın ilgi ve yetenekleri doğrultusunda istediği lise türüne yönlendirilmesini ve geçişini sağlayacağız.
• Okul öncesi eğitim parasız ve zorunlu olacak. Çocuklarımız doğduğu andan itibaren eğitim kapsamına alınacak. Her doğan çocuk için eğitim yardımı yapılacak. Erken Çocukluk Merkezleri (0-3 yaş) yaygınlaştırılacak. Okul öncesi eğitim parasız ve zorunlu hale getirilecek. Bulunduğu yerde devlete ait okul öncesi eğitim olanağı bulamayan ailelere aylık maddi yardım yapılacak.
• Eğitime erişim sorunlarının yaşandığı bölgelerde, merkezi Yatılı Bölge Ortaokulları ve Pansiyonlu Liseler yaygınlaştırılacak.
• Eğitim ve istihdam arasındaki bağlantıyı yeniden inşa edeceğiz. Mesleki eğitimin, meslek içi eğitimler ve yeni beceri kazandırma uygulamalarıyla yaşam boyu sürmesini sağlayacağız. Gençler kendilerini çağın gerekleri çerçevesinde geliştirebilecek.
• Tüm Organize Sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri açacağız. Bu okullar MEB-OSB işbirliğiyle yönetilecek. Altı yıllık bir öğrenim süresine sahip olacak bu liselerin dördüncü yılından itibaren öğrenciler, ilgili Organize Sanayi Bölgelerinde ücretli staj yapacaklar. Bu staj sürelerinin emekliliğe sayılmasını sağlayacağız. Teknoloji Liselerinden mezun olan gençler, meslekleriyle ilgili alanlarda üniversite eğitimi almak istediklerinde puan avantajına sahip olacaklar. Kalkınma stratejilerimiz açısından önceliği olan mekatronik, biyoteknoloji, tarım ve diğer sektörler için de benzer özellikte liseleri vakit geçirmeden kuracağız.
• Okul kazalarına karşı tüm okullar “Güvenli Okul Projesi” kapsamına alınacak.
• Engelli çocuklarımız okullarla buluşturulacak. Tüm engel gruplarına uygun okullar inşa edilecek.
•Üstün zekalı ve üstün yetenekli öğrencilerimize gerekli eğitim imkanlarını sağlayacağız. Bu öğrencilerimiz, objektif ölçütlerle tespit edilecek. Okul dışı eğitim olanakları ve burs sağlanacak.

EĞİTİM ÇALIŞANLARI
• Öğretmenlik mesleğini yeniden hakettiği saygınlığa ulaştıracağız.
• Öğretmen alımlarında sözlü sınavı kaldıracağız.
• Öğretmen Performans Sistemini kaldırarak, mesleki
eğitimleri yaygınlaştıracağız.
•Öğretmen maaşlarını iyileştireceğiz. Bütün öğretmenler kadrolu olacak, ücretli ve sözleşmeli öğretmen uygulamasına son vereceğiz. Her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere birer maaş ikramiye vereceğiz. Öğretmenlere sağlayacağımız 3600 ek gösterge imkânının yanında, eğitim-öğretim tazminatlarını da artıracağız. Ek ders ücretini iki katına çıkaracağız.
• Öğretmenlerin aile bütünlüğünü her koşulda sağlayacağız.
• Öğretmen Liselerini yeniden açacak, sadece öğretmen yetiştiren üniversiteler kuracağız. Bunun yanında öğretmenlerin yüksek lisans ve doktora yapmalarını da teşvik edeceğiz.
• Yönetici atamaları liyakate dayalı olacak. Okullarda yönetici atamaları yazılı sınav esasına dayalı olarak yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatlarında da, liyakate dayalı atama sistemini esas alacağız. Bu kapsamda tüm yönetici atamaları yazılı sınav sonuçlarına dayalı olarak yapılacak. Yönetim alanında yüksek lisans ve doktorası olanlara ek puan verilecek.
• Yerle bir edilen teftiş sistemini yeniden yapılandıracağız, yandaşlık sistemine son vereceğiz.
• Eğitim öğretime hazırlık ödeneğini tüm eğitim çalışanlarına vereceğiz.
• Okulların açık olduğu günlerde toplu taşıma araçları tüm eğitim çalışanlarına ücretsiz olacak.

YÜKSEKÖĞRETİM DE
• Yükseköğretimi, eğitim-öğretim eşitliği ilkesi doğrultusunda yeniden yapılandıracağız.
• Tüm ÖSYM sınavlarında giriş ücretini kaldıracağız.
• Gençlerin KYK borçlarının faizlerini sileceğiz. Kredilerin geri ödemeleri için de, gençlere asgari ücretin üzerinde ve sigortalı bir işe girdikten sonra makul taksitlerle ödeme imkanı getireceğiz.
• YÖK Kanunu’nu yeniden düzenleyeceğiz ve YÖK’ü kaldıracağız. Siyasi otoritenin üniversitelerin özerkliğine müdahale etmesini engelleyeceğiz. Üniversiteler içerisinde çalışma barışını, akademisyenler için iş güvencesini, bilimsel özerkliği ve özgür çalışma ortamını sağlayacağız. Katılımcı üniversite yönetimleri oluşturacağız.
• Rektörler ve dekanlar seçimle göreve gelecek.
• Üniversitelerin bütçe payını iki katına çıkaracağız.
Üniversitelere mali ve idari özerklik sağlayacağız.
• Öğretim elemanlarının ve idari personelin maaşlarını iyileştireceğiz. Bir profesörün maaşı genel müdür maaşından daha az olmayacak. Doktor Öğretim Üyeleri sözleşmeli kapsamdan çıkarılarak, sürekli kadroya alınacak.

AFYONUMUZA GELİNCE;
Yarın 27 Nisan. Afyonkarahisar belediye başkanı daha önce yaptığı bir açıklamayla, 27 Nisan’da Afyon Kalesine teleferik ihalesini yapacaklarını belirtmişti. Teleferik yapımıyla ilgili bir hatırlatma yapmak gerekirse; geçen yıl, Afyon Kalesi ile Hıdırlık Tepesi arasına bir teleferik yapılacağı söylenmişti. Bu açıklamaya göre, yap-işlet-devret modeliyle, yılda 140 bin yolcu garantili ve 25 yılı kapsayacak bir teleferik yapımı söz konusu idi. Biz CHP il başkanlığı olarak, teleferik yapılmasına karşı olmadığımızı, ancak “yolcu garantili” olmasına karşı olduğumuzu dile getirmiştik. Ayrıca, yılda 140 bin yolcu garantisinin neye göre hesaplandığını sormuştuk.
Belediye başkanı da bunun karşılığında; “CHP İl Başkanı ya hesap bilmiyor, ya da dayak yememiş” diyerek talihsiz bir açıklamada bulunmuştu.
Aradan aylar geçti. Şimdi yine gündemde Kaleye Teleferik yapılması konusu var. Yarın ihalesini yapacaklarmış.
Buradan bir kez daha Afyon belediye başkanına sesleniyorum; eğer teleferik yapılması ilimizin turizmine, tanıtımına bir katkı sağlayacaksa yapılsın. Biz Afyonumuzun yararına yapılacak her türlü yatırımı destekleriz. Ancak “yolcu garantili” yapılmasına karşıyız. Bu karar yanlış bir karardır. Gelin bu sevdadan vazgeçin!
Yaptıkları açıklamada, kalenin etrafındaki mahallelerde ekonomik yönden canlılık olacağını söylüyorlar. Hıdırlık tepesinden, kalenin tepesine, oradan da Hıdırlık tepesine inecek insanların o çevredeki mahallelere nasıl bir katkısı olabilir?
Yaşadığımız ekonomik kriz daha da derinleşiyor. Çiftçimiz traktörüne mazot alamaz, tarlasına, bahçesine gübre, tohum, ilaç atamaz hale gelmiş. İnsanlar domatesi, patlıcanı ancak taneyle alabiliyor. Milyonlarca hane halkı elektrik faturasını ödeyemediği için karanlıkta yaşamak zorunda bırakılmış, siz kalkıyorsunuz yolcu garantili teleferik yapmaktan söz ediyorsunuz.
Bu milletin haybeye verecek parası yok!

Zafer havalimanını canlandırmak için çok yoğun çabalar gösterildiğini görüyoruz. Pegasus gibi başka firmaların da geleceğini, yurtdışında birkaç noktaya uçuşların planlandığını izliyoruz. Biz, yapılan yatırımların zarar görmesini istemeyiz. Milli servettir, elbette kazanılmasını isteriz. Ancak “taşıma suyuyla değirmenin dönmeyeceğini de” çok iyi biliyoruz. Bu çabalar bir süre için canlılık sağlayabilir belki ama süreklilik arzetmez.
Her basın açıklamamızda, Afyon Askeri Havaalanının sivil uçuşlara açılması gerektiğine vurgu yapıyoruz. Buradan bir kez daha söylüyorum; gelin hep birlikte havaalanımızın sivil uçuşlara açılması için çaba gösterelim.

Editör: Haber Merkezi