Görgöz, “Kiraz üreticisi zorda.”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, gündeme ilişkin yaptığı basın açaıklamasında:

CHP’nin tarımdan sorumlu Genel Başkan Danışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Sayın Orhan SARIBAL ile birlikte, Çay ilçemizdeki kiraz üreticileri üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik.

Son günlerde yağan yoğun yağmur ve doludan dolayı kiraz üreticileri çok zor durumda. Kirazda oluşan çatlaklardan dolayı ürünleri neredeyse yüzde 50 fire verebilir.

Sayın Sarıbal’la birlikte kiraz üreticilerimizi bahçelerinde ve meyve alım hallerinde ziyaret ederek sorunlarını dinledik ve çözüm yollarını anlattık.

Kiraz üreticileri, 12 ay boyunca ağaçlarına, bahçelerine çocukları gibi baktıklarını ancak ilaç, gübre, elektrik, yakıt ve işçi girdilerinin çok yüksek olduğundan dolayı zarar ettiklerini dile getirdiler.

Özellikle bu yıl, ürünlerinin yağan yağmur ve doludan çok fazla etkilendiğini dile getiren kiraz üreticileri, sigorta çok pahalı olduğu için yaptıramadıklarını, TARSİM’in de bu konuda yardımcı olmadığını söylediler.

Sayın Orhan Sarıbal, TARSİM'in çiftçilerin zararlarını karşılayamadığını, sisteminin "çürüdüğünü" ifade etti.

SARIBAL; “Şu anda yüzde 50 zayiat var. Ürünün maliyet fiyatı 10 liraya çıkmış ancak üretici maliyetine bile satamayacak durumda. Yağmurdan dolayı kirazda çatlama var. Bu çatlamayı sigorta kapsamına alma zorunluluğu var. Ama ne yazık ki TARSİM o kadar zorda ki, zarardan kaynaklanan gelecek olan gelir ne yazık ki primi karşılamıyor. Yüzde 50 zarara yüzde 30. Yüzde 60 zarara yüzde 25 gibi zararlar öngörerek ne yazık ki çiftçinin sigorta yapabilme imkanını ortadan kaldırıyor. .

Bu ürün ihracat ürünü. Yaşanan olumsuzluklar iklimden kaynaklanıyor. TARSİM’in bu işi yapamadığını çok net biliyoruz. 2020 yılında TARSİM yapma oranı yüzde 14. Yani üreticinin yüzde 86’ı TARSİM sigortası yaptırmıyor. Bu sistemin çürüdüğünü gösterir. Bu yüzde 14 de eğer Tarım Kredi’den, Ziraat Bankası’ndan kredi alıyorsanız, bankalar kredilerini güvence altına almak için zorunlu olarak yaptırıyorlar. TARSİM şu an da çiftçinin ihtiyacına cevap vermiyor. Yeni bir sigorta sisteminin devreye girmesi lazım”.

KİRAZ ÜRETİCİSİNİN YANINDAYIZ

Üreticilerimizin her yıl benzer durumu yaşadığını, artık ağaçlarını söküp, kiraz üretimini bırakma noktasına geldiklerini görüyoruz. Bu son derece üzüntü verici bir durum. Üreticimizin yaşadığı sorunların temelinde de çiftçimizin örgütsüz olması yatıyor. Çiftçimiz, üreticimiz örgütlenmeli. Varolan ancak hantallaşmış kooperatifler canlandırılmalı, üreticinin yanında yer alır hale getirilmelidir. Ayrıca Kiraz Birlikleri kurulmalıdır. Üreticin binbir emekle topladığı ürünün değeri, bir eksperin 2 dudağı arasında olmamalıdır.

Biz, sorunların çözümlerini üreticimize, çiftçimize anlatacağız. Yol gösterici olacağız. Bizim görevimiz sadece olumsuzlukları paylaşmak, her yıl benzer sorunlarla karşılaşan çiftçimizin yaşadıkları üzerinde şov yapmak değildir. Bizim görevimiz çözüm üretmektir...

Editör: Haber Merkezi