Görgöz, “İktidar Ha Bire Havanda Su Dövüyor”

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, yazılı basın açıklamasında:

“Saray İktidarı, “Vergi Barışı ve Kamu Alacaklarının Yapılandırılması” düzenlemesini son anda torba yasaya ilave etti.

Plan-Bütçe Komisyonu’ndan geçirilen “yeni vergi barışı ve tahsili geciken kamu alacaklarının yapılandırılması düzenlemesi”, 18 taksitte ve ikişer aylık ödeme dönemleriyle 36 ayda tahsil edilmesini öngörüyor.

Yine önceki düzenlemelerde olduğu gibi borcunu peşin ödeyen mükelleflere faizin %90’ının silinmesi imkânı sunulurken, 2 taksitini ödemeyen mükelleflerin yapılandırması da bozuluyor ve geçersiz hale gelerek eskiye dönülüyor.

Bu düzenleme ile tahsil edilemeyen 500 milyar TL dolayındaki alacağın tahsil edilmesi, 4 milyon mükellef ile alacak barışı sağlanması öngörülüyor.

En son düzenlemenin, 9’uncu yapılandırma düzenlemesi olduğu dikkate alındığında, AKP hükümetleri 18 yılda her iki yılda bir vergi barışı, alacak barışı, yapılandırma adlarıyla yasalar çıkartmış ve vergi sistemini de dejenere etmiştir.

Alacakların tahsilinde umulan sonuç alınamadığı için, borçlu mükellefler işletilen gecikme cezaları, ceza faizleri ile iyice kabaran borçlarının yapılandırma taksitlerinin en fazla bir ya da ikisini ödeyebilmiş ya da hiç ödeyememiştir. Haliyle borçları da yeni faiz ve cezalarla kabarmaya devam etmiştir.

İktidar, böylesi önemli bir sorunu, mükellefler ve meslek örgütleriyle bir araya gelme gereği duymadan, taleplerini dinlemeden daha önce yaptığı yanlışlardan da ders almayarak, günü kurtarmaya dönük fırsatçı yaklaşımını sürdürmeye devam etmektedir.

“Vergi Barışı” ve devlete olan diğer borçların yapılandırılması gereklidir, olmalıdır.
Bu yapılandırmada en az 6 ay veya 1 yıl ödemesiz dönem öngörülmelidir. Ödemelerini nakit ya da taksitli yapabilecek olanların borçlarının gecikme faizleri ve cezaları silinmeli, ana borcundan da indirime gidilmesi sağlanmalıdır.

Taksitli yapılacak ödemelerin taksit sayıları mükelleflere sorulmalı, ödeme imkanlarına göre taksit sayıları belirlenmelidir.”dedi.

Editör: Haber Merkezi