Görgöz, “Hesapsız kasap ya bıçak kırar, ya masat.”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklama:

Öncelikle tüm halkımızın Ramazan Ayını kutluyorum. Mübarek olsun.

TARIMDA YAPACAKLARIMIZ

• Tarım topraklarımızı taviz vermeden, amasız ve fakatsız koruyacağız.

• Tarımda üretim planlamasına geçeceğiz: Ürün desenini oluştururken iklim değişikliğini ve kuraklığı göz önünde bulunduracağız. Tarımda AR-GE’yi destekleyeceğiz. Gıda da kendi kendimize yeterliliği sağlayacağız.

• Ziraat Bankası çiftçinin bankası olacak, kuruluş amacına dönecek, çiftçiye üretim için ucuz kredi verecek.

• Kurumları yeniden yapılandıracağız. Et ve Süt Kurumu, Çay-Kur, TMO gibi KİT’ler ile tarımsal kooperatif ve birlikleri çiftçiyi ve üretimi destekleyecek şekilde yeniden etkin hale getireceğiz.

Su kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini hedefleyen “Su Master Planını” hazırlayacağız. Her yıl en az 2 milyon dekar tarım alanını sulamaya açacak “Sulama Planını” uygulayacağız.

• Mevsimlik tarım işçileri için insanca yaşam alanlarını oluşturacak “Mevsimsel Yaşam Alanları” projesini en geç 2 yıl içinde hayata geçireceğiz. Mevsimlik işçilerin eksiksiz olarak sosyal güvence sahibi olmasını sağlayacağız.

Her köye en az bir teknik personel ataması yapacağız.
 

• Sigortalama ve destekte “Tarımsal Üretim Kayıt Sistemini” yani TÜKAS kayıtlarını esas alacağız. Pek çok çiftçimizi dışarıda bırakan “Çiftçi Kayıt Sistemi” yerine; tarla tapularını ve kira kontratını esas alan geniş kapsamlı “Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi”ni yani (TÜKAS)ı kullanacağız.

Kooperatifçiliği destekleyeceğiz.
 

Çiftçilerimiz ve besicilerimiz için yapacaklarımız

• Kanunda yazan desteği vereceğiz: Çiftçi her yıl milli gelirin en az yüzde 1’i kadar destek alacak. Tarım Kanunu’nda yazmasına rağmen bugüne kadar ödenmeyen tarımsal destekleri bir plan çerçevesinde ödemeye başlayacağız. Ödeme her yıl Ekim ayı öncesinde peşin yapılacak.

• Çiftçilerimizin borç yükünü hafifleteceğiz: Kredi, su ve elektrik borçlarının faizini silerek gelirine göre yeniden yapılandıracağız.

• Tarımsal üretimde kullanılan mazottan vergi almayacağız.

• Çiftçi ürün fiyatını ekmeden önce bilecek: Ürün taban fiyatlarını bir yıl önce açıklayacağız. Hububat, yağlı tohum, baklagiller gibi belli ürünlerde alım garantisi vereceğiz.

• Çiftçimiz sulama faturasını hasattan sonra ödenecek: Yani tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturası hasattan sonra ödenecek.

• Tarım destekleri ve araçları haczedilemeyecek, desteklerden kesinti yapılamayacak: Tarımsal destekleme ödemelerine hiçbir şekilde haciz ve bloke konulamayacak. Hiçbir tarım aracı haczedilemeyecek. Doğrudan gelir desteği kapsamında yapılan ödemelerden vergi ve banka komisyonları kalkacak.

• Hasat döneminde ithalatı yasaklayacağız: Dahil de İşleme Rejimi kapsamı hariç, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatını yasaklayacağız.

Mera alanlarını koruyacak, besiciye açacağız

“Mera Islah ve Verimli Kullanım Programını” açıklayacağız. Yem maliyetini düşürmek için meraları düşük ücretle besiciye açacağız.

• Ürün paritelerini sürdürülebilir seviyeye çıkaracağız: Üreticiyi girdi fiyatları karşısında ezdirmeyeceğiz.

Süt üreticimiz 1 kilo süt satıp, bunun parasıyla en az 1,5 kilo yem alabilecek.
Besicimiz ürettiği 1 kilo eti satarak, bunun parasıyla 25 kilo yem alabilecek.

Tarım sektöründe gençler ve kadınlar için teşvik getireceğiz. Gençlerin tarımsal üretimde yer alması için “Gençler Üretiyor” teşvik programını açıklayacağız. Kadınların ve gençlerin tarımda istihdamının artması için sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesini sağlayacağız.

Orman köylülerimizi koruyacağız. Orman köylülerimiz için eğitim programları hazırlayarak, 12 ay çalışmalarını sağlayacak düzenlemeleri yapacağız. Bu sayede her şehirde 5 bin ile 50 bin kişi arasında değişen yeni istihdam imkanı sağlayacağız.

Fındık ve çay üreticileri için:

• Fındıkta maliyetinden düşük alım fiyatlarını engelleyeceğiz.

• Çay ithalatını ve kaçak çayı engelleyeceğiz.

• Türkiye İş Kurumu’nun geçici işçi istihdam ederek ve parasını da Türkiye İş Kurumu ödeyerek çayı toplatabilmesini sağlayacağız.

Bal ve gül üreticileri için:

• Gül üretimi konusunda ciddi üretim planlamaları

yapacağız.

• Gülbirlik’in teknolojik altyapısının yenileyeceğiz. Arıcılar için:

• Arıcılık yapılan bölgelerde laboratuvar kuracağız:

Hiçbir bal üreticisinin alın terinin sömürülmesine izin vermeyeceğiz.

Çiftçisi aç olan bir ülkenin halkı da açtır. Önce çiftçimizi kalkındıracağız.

Afyonumuza gelince; Akp ve küçük ortağının Afyon’daki sözcüleri, topu çevirip çevirip taca atmakta oldukça becerikliler. Söylediklerini, verdikleri sözleri yerine getiremeyince, sorulan sorulara da cevap veremiyor, çareyi, olacak-gelecek-gidecek-görüştük-görüşeceğiz gibi benzer kelimelerle geçiştirmekte buluyorlar.
 

Afyon belediye başkanı son meclis toplantısında, adayken sözünü verdiği vizyon projelerle ilgili yaptığı açıklama da;

Afray ile ilgili, “AFRAY, Hızlı Tren ile ilişkilendirildi. Ya bu ay içinde ya da Mayıs ayı içinde Üniversite ile merkez arasındaki bölümün temelini atacağız” dedi.

Merkez dediği, bildiğimiz tren garı. Bunun sözünü verdiği şehir içi raylı toplu taşıma sistemiyle ne kadar alakası var, sormak lazım gerekir.

Belediye başkanının yerel seçim öncesi sözü vardı. “Askeri Havaalanı sivil uçuşlara açılacak” demişti. Şimdi ne diyor? “Askeri Havaalanının sivil uçuşlara açılması ile ilgili Milli Savunma Bakanımızdan söz almıştık. Ama Zafer Havalimanı ile ilgili şeyi aşamadık. Kendisi söz vermişti. Oradaki problemi aşamadık” diyor.

Askeri Havaalanı ile ilgili buradan tekrar, bir kez daha çağrıda bulunuyorum; değerli basılınız bu konuda size de önemli sorumluluk düşüyor. Gelin destek verin, Afyon Askeri Havaalanının sivil uçuşlara açılması için ortak hareket edelim, açılmasını sağlayalım.

Kentsel Dönüşümü yapamadılar. Biz kentsel dönüşümün yapılmasının gerekli olduğunu söyledik ama vatandaşın yararına olsun, vatandaş mağdur edilmesin dedik. Bunların derdi-günü rant olunca, hemşerilerimiz buna müsaade etmedi. Yapamadılar.

Şimdi Afyon kalesine teleferik yapmayı kafalarına takmışlar, “bu ay ihalesini yapacağız” diyorlar. Bizde Afyonumuzun yararına olacak her yatırımı destekleyeceğimizi söylüyoruz. Ancak bu yatırımlar, yolcu garantili, uçuş garantili, hasta garantili, geçiş garantili olmamalı. Belediye kendi imkanlarıyla yapmalı, hem halkımız hem de gelecek yerli-yabancı turistler faydalanmalıdır.

Hesapsız kasap ya bıçak kırar, ya masat. Siz yılda 140 bin yolcu garantisi vererek yola çıkacak olursanız, yolda kalırsınız. Tıpkı Zafer Havalimanında olduğu gibi.

CHP olarak, halkımızın malını da, parasını da, saçı bitmedik yetimlerin haklarını da sonuna kadar savunacağız, koruyacağız. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

Editör: Haber Merkezi