GÖRGÖZ: GERÇEKLERİ GÖRMEZDEN GELMEMELİ, ACİL ÖNLEM ALINMALI!    
Afyonkarahisar CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, ülke ekonomisinin hızla dibe vurduğunu söyledi. Görgöz yaptığı basın açıklamasında:                                                                                        
2012 yılının son üç ayında büyüme hızı yüzde 1,4 olarak açıklandı. Buna göre 2012 yılının tamamında Türkiye ekonomisinin yüzde 2,2 oranında büyümüş olduğunu gördük. 2010 yılında yüzde Türkiye ekonomisi yüzde 9,2 ve 2011 yılında yüzde 8,8’lik büyüme oranlarından sonra 2012 yılındaki 2,2’lik büyüme hızı oranı ekonomimizin hızla dibe vurmaya doğru gittiğini gösteriyor.
   Bu gidişi aylardır söylüyoruz. Sanayinin çarklarının durduğunu, üretim hızı, kapasite kullanımında aylardan bu yana keskin biçimde düşüşler olduğunu, önlem gerektiğini sürekli vurguluyoruz. Elektrik tüketimindeki geçen yılın Ekim ayından bu yana kesintisiz devam eden gerilemenin büyüme hızının düşüşünü beraberinde getireceğini, işsizliğin tırmanışa geçeceğini daha önce belirtmiştik. -
 İşte tespitlerimizin tümü gerçek çıktı. İşsizlik çift haneli rakamlara yükseldi, genç işsizler yüzde 20’ye dayandı. Her 5 gençten birisi işsiz. 
   Milli Gelir 2011’de 774 milyar dolar, 2012 sonunda 786 milyar dolar. Topu topu 12 milyar dolar artmış. Koskoca Türkiye ekonomisi 12 milyar dolarlık üretim artışı yaratabilmiş.
   Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla ya da Ulusal gelir denilen şey gerçekte üretim artışını ifade eder. Bizim de söylediğimiz bu zaten. Türkiye ekonomisi üretmiyor, üretemiyor. Sanayinin çarkları duruyor. İşsizlik artıyor.
    1998 yılı sabit fiyatlarıyla TÜİK verilerinden yola çıktığımızda 2002 yılında 72,5 milyar lira olan Milli Gelir toplamı, 2012 SONUNDA önceki gün açıklanan verilerle 117,8 milyar liraya yükselmiş. Yani 11 yılda milli gelirdeki artış, gerçek rakamlarla enflasyondan arındırılmış, sabit fiyatlarla, sadece 44,7 milyar lira. 50 milyar lira bile değil!
Oysa cari fiyatlarla, yani fiyat artışlarını da içinde barındıran, enflasyonu da içeren rakamlarla milli gelir artışına baktığımızda 2002’de 350,5 milyar lira olan milli gelir toplamı 2012 sonunda 1 trilyon 416 milyar liraya yükselmiş.
Yani cari fiyatlarla milli gelir 4 kat, sabit fiyatlarla yüzde 60 artmış. Yüzde yüz bile, bir kat bile değil.
 İşte gerçek büyüme budur. Diğeri hayali, yüzde 40’lık sanal büyümedir. Enflasyonun büyümeyi şişirmesidir.
 Önceki gün açıklanan ve son üç yıldır, 2010, 2011, 2012’de kesintisiz olarak düşmeye devam eden büyüme hızının gerçek tablosu budur. Nedenine gelince üretim artmıyor, istihdam artmıyor, elektrik tüketimi artmıyor. Enflasyon artıyor, borçlar artıyor, işsizlik artıyor.
 Sayın Başbakan üç yıldan bu yana Türkiye ekonomisinin kesintisiz olarak “KÜÇÜLDÜĞÜNÜ, İNİŞE GEÇTİĞİNİ, DURAKLADIĞINI, ÇARKLARIN DURDUĞUNU” gizlemek için büyüme hızı kıyaslamalarını artık krizdeki AB ülkeleri ile iflasın eşiğindeki ekonomilerle yapıyor.
 Oysa daha iki yıl önce, bir yıl önce hep Türkiye’yi dünyanın hızlı büyüyen ekonomisi Çin ile kıyaslıyordu.
 Şimdi Danimarka, Hollanda, Yunanistan gibi EKSİ büyüyen ülkelerle Türkiye’yi kıyaslayıp, “Onlar eksi büyüdü, biz yüzde 2,2 büyüdük, buna da şükür” diye hem kendisini hem de halkı kandırıyor.
 Çin’in küresel ekonomideki daralmaya rağmen, 2012’deki büyüme hızı yüzde 7,8 oldu!
 Peki, Türkiye’nin 2012’nin son çeyreğindeki büyüme hızı yüzde kaç? Yüzde 1,4!
 Bu demektir ki, 2013’ün ilk çeyreğinde büyüme hızı daha da dibe vurabilir, eksiye bile inebilir. Ekonomik göstergeler de bunun işaretlerini veriyor zaten.
Bu gidişle önümüzdeki üç yıl boyunca da ekonomi yüzde 5’lik bir büyümeyi bile sağlayamayacak. Oysa 2023 hedeflerinin tutması için Türkiye’nin kesintisiz olarak 10 yıl boyunca en az yüzde 7-8 hatta bunun da üzerinde büyümesi lâzım. Bu tablo da gösteriyor ki “hayal tacirliği” buraya kadar ve burada sona eriyor!
 Hiç zaman kaybetmeden, üretime, istihdam yaratmaya yönelik, yatırım yapmaya dönük çalışmalar yapılması gerekmektedir. Yoksa sonumuz daha da kötü olacaktır.                                                          05.04.2013
Yalçın GÖRGÖZ
CHP İl Başkanı  
 
Editör: Haber Merkezi