Görgöz, “Esnafımıza Sahip Çıkalım”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz’ün gündeme dair basın açıklaması:
“Salgından en fazla etkilenen kesimlerin başında küçük esnafın, ücretli ve dar gelirli yurttaşlarımızın geldiğini biliyoruz.

CHP olarak, esnafa kira yardımı, nakdi hibe desteği sağlanması, mevcut borçlarının ertelenmesi gerektiğini sürekli olarak dile getirdik. İktidar bu çağrı ve uyarılarımızı hep duymazlıktan gelmişti.
Şimdi, kısmi kapanma ve sokağa çıkma yasaklarıyla ağırlaşan ekonomik tabloda nihayet esnafı hatırladı. Geçtiğimiz hafta esnafa yönelik sınırlı da olsa bazı destekleri sağlayacağının sözünü verdi.

Böyle bir esnaf destek paketinin hazırlanması yeterli olmasa da olumlu bir gelişmedir.

Kira yardımı esnafın kendisine mi, mülk sahibine mi yapılacak belli değil. Doğrudan esnafa ödenecekse muhtemelen esnaf bunu mülk sahibine vermek yerine kendi ihtiyacı için kullanacaktır. Ödeme mülk sahibine yapılacaksa o zaman milyonlarca kira kontratının işleme alınması ve incelenmesi gerekecektir. Bu da kira yardımı ödeme sürecini ister-istemez uzatacaktır.

Yıllardır market zincirlere karşı esnafın korunması, ayakta kalabilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri gündeme getirmeyen iktidarın toplumun orta direğini oluşturan esnafın çöküşünde payı büyüktür.

Market zincirlerinin sokak aralarına kadar yayılması, her semte bir AVM politikası, esnafı kepenk kapatma aşamasına getirmiştir. Şimdi salgın nedeniyle başlatılan bu küçük desteklerin kapsamı genişletilmeli, ilave önlem ve katkılarla esnafın bu dönemi en az hasarla atlatması sağlanmalıdır.

Esnafımızın ayakta kalması için önerilerimiz;

•Açıklanan kira desteğinden çok kısıtlı bir kesim yararlanacaktır. Kapsamı genişletilmeli, kira desteği tutarı ve hibe desteği güncel koşullara uygun artırılmalıdır. 500-750 TL arasında önerilen kira yardımı esnafın kirasını karşılayacak düzeyde değildir.

•Kamunun araç ve servis ihtiyacı, şoförler odası aracılığıyla işsiz kalan servisçi esnafına yapılmalıdır, servisçi esnafı yararlandırılmalıdır.

•Toptan gıda ve temizlik malzemeleri üretici ve tedarikçilerinin, market zincirlerine verdikleri indirimli fiyattan ve 6 aya kadar vadeli olarak küçük esnafa da temin etmeleri sağlanmalıdır.

•Esnaf odaları da üyelerini kooperatifleştirip, toptan üretici ve tedarikçilerden üyeleri için toplu alım yaparak indirim imkânlarını genişletecek yapılanmalara gitmelidir.

•Mahalle esnafı bakkalı, kasabı, manavı, yıllarca veresiye defteri ile hane halklarını faizsiz, karşılıksız finanse ederek bir yaşam biçimini ayakta tutmuştur. Veresiye Defteri kabaran ailelerin kapısına bankalar gibi icra göndermemiştir. Bu gelenek ve yaşam tarzı yaşatılmalıdır.

Esnafa gerekli destekler sağlanmazsa, açıklanan paket mağdur olan esnaf ve sanatkârların derdine derman olmayacaktır. Esnafın birikmiş olan borçları faizleriyle birlikte hiç ödenmeyecek hale gelecektir.
İktidarı bu önemli konuda tekrar tekrar uyarıyor, esnafımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi