Görgöz, “Esnafımız desteklenmeli”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, gündeme ilişkin basın açıklamasında:
“Bakan Nebati sürekli olarak göstergelerin iyi, piyasaların canlı olduğunu söylüyor ancak esnafta yaşanan toplu iflasları görmüyor.

Bu yılın ilk 5 ayında, meslekten ve sicilden terkini yaparak iflas eden esnaf sayısı 47 bin 128’e yükseldi. Sadece Mayıs ayında iflas eden esnaf sayısı 8322 olarak kayıtlara geçti. 2021 yılının Mayıs ayında iflas eden esnaf sayısı 3893 olarak açıklanmıştı. Geçtiğimiz yıl mayıs ayından bu yılın mayıs ayına iflas eden esnaf sayısında yaşanan artış yüzde 113 oldu.

Kur artışı ve dolaylı olarak artan maliyetler esnafların tezgahına yeni ürün alamamasına neden oluyor. Ardı ardına gelen zamlar ve yüksek faturalara ek olarak esnafların bankalara olan borçlarını da düşündüğümüzde, esnafımızın durumunun bir hayli sıkıntılı olduğunu, nefes alamaz hale geldiğini görüyoruz.

Şu ana kadar kur korumalı mevduata hazineden ödenen toplam para 21,1 milyar TL. Buna ek olarak kur korumalı mevduata geçen şirketlere sağlanan kurumlar vergisi avantajı nedeniyle vazgeçilen kurumlar vergisi tutarı ise 10 milyar TL olarak açıklandı. Yani şu ana kadar resmi verilere göre Kur Korumalı Mevduatın hazineye maliyeti 30 milyar TL.

Zenginin parası dövize göre korunup, garanti altına alınırken, esnaf iflas etmiş, batmış-çıkmış bu iktidarın umurunda bile değil.

CHP iktidarında 1 avuç yandaş yerine 2 milyon esnafımıza destek vereceğiz. Esnaf bakanlığını kuracağız. Esnaflarımızın bankalara olan kredi borçlarının faizlerini sileceğiz, kalan ana parayı taksitlendireceğiz. Esnafımıza sicil affı getireceğiz. Esnafın finansmana erişimini kolaylaştıracağız.
Esnafımızdan kira stopajını kaldıracağız
Küçük esnafımızı koruyacağız, haksız rekabeti önleyeceğiz. Bunun için zincir marketler ve AVM’lerin çalışma gün ve saatlerini yeniden düzenleyeceğiz.
Esnafımızın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı kesintiye uğramayacak.”dedi.
 

Editör: Haber Merkezi