Görgöz, “Esnafa, İşletmelere, Kobilere Destek Olun, Köstek Değil”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, gündeme ilişkin yaptığı açıklamada:

“Daha önce, esnaf, tüccar, sanayici ve işverenlerin, ödenemeyen vergi ve SGK primlerine işletilen yüklü ceza ve gecikme faizlerinin silinmesini, anapara üzerinden yapılandırmaya gidilmesini, mükelleflerle görüşülerek ödeme güçlerine göre taksitlendirme yapılması gerektiğini belirtmiştik. Saray iktidarı bu haklı talebimizi dikkate almadı.

İktidarın yasalaştırdığı Vergi-SGK barışı adı altındaki yapılandırma düzenlemesi için başvuru süresi sona erdi. 500 milyar TL olarak hedeflenen yapılandırma başvuruları 200 milyarda kaldı.

Hazine ve Maliye Bakanı; yapılandırmadan yararlanmak için 7 milyon 679 bin kişinin başvurduğunu 110 milyar liralık vergi alacağının yapılandırıldığını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı da, SGK prim alacaklarına ilişkin yapılandırma için 1 milyon 77 bin borçlunun başvurduğunu, yapılandırılan prim alacağı tutarının 90 milyar TL olduğunu duyurdu.

Dolayısıyla 500 milyar liralık vergi ve prim alacaklarının 5’te 2’si toplamda 200 milyar lirası yapılandırılabildi.

İktidar bu yapılandırmadan gelecek gelirlerle, bütçe açığını azaltmayı, hazinenin borçlanma ihtiyacını aşağı çekmeyi öngörüyordu ancak her zaman ki gibi uygulama yolu yanlış olunca umduğunu bulamadı.

Şimdi ise alınacak 300 milyarlık vergi-SGK borçları için elektronik haciz uygulaması başlatacak. Banka hesaplarına bloke koyacak, taşınmazlarına icra-haciz takibi başlatacak. Böyle bir durumda ekonominin çarkları tamamıyla durma noktasına gelebilir.

Bundan dolayı acilen yeni bir yapılandırma yasası çıkartılmalı, salgın nedeniyle aylardır geliri olmayan esnafın, KOBİ’lerin, çiftçilerin ve işletmelerin ayakta kalmaları sağlanmalıdır.

Tüm borçlarının cezaları, gecikme faizleri silinmelidir. Uzun süredir işyeri kapalı olan, kazanamayan esnafın boğazına sarılmanın kimseye bir yararı olmaz.”dedi.

Editör: Haber Merkezi