Görgöz: “Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti” anlayışındayız

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamak için il teşkilatının düzenlediği törende yaptığı konuşmada:

Değerli Cumhuriyet Sevdalıları;

Laik Cumhuriyetimizin 99. Kuruluş Yıldönümünü kutlamak için bir aradayız.

Cumhuriyet, yıllarca işgal altında tutulmuş, yoksul bırakılmış bir toplumun özgürlük ve bağımsızlık sevdasıdır.

Cumhuriyet, saltanatın ve kula kulluk düzeninin yıkılarak, eşit yurttaşlığı getiren sistemin adıdır. Milli iradeye, milletin egemenliğine dayanan bir devlet düzeninin kurulmasıdır.

Cumhuriyetimiz Çanakkale’de, Sakarya’da, İnönü’de, Kocatepe’de, Dumlupınar’da ve daha birçok cephede, emperyalist devletlere karşı canları pahasına vatanını koruyan şehitlerimizin canıyla, kanıyla kurulmuştur.

Cumhuriyet, tarihimizin en köklü dönüşümü, en büyük devrimidir. Bu büyük devrimi gerçekleştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ise en büyük devrimcilerdir.

Ne yazıktır ki bugün, Cumhuriyetimizin kazanımları ve değerleri, cumhuriyet felsefesi, cumhuriyetin kurumları, özgürlüğün, eşitliğin, hukukun ve demokrasinin değerini kavrayamamış, dini istismar eden Saray iktidarı ve yandaşları tarafından ağır biçimde tahrip edilmektedir.

İktidar partisinin grup başkanvekili daha bir kaç gün önce yaptığı bir açıklamada “bir kültür devrimi olarak cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir" diye açıklama yaparak, laik cumhuriyetle olan sorunlarını açıkça ortaya koymuştur.

Ancak şimdi görev bize düşmektedir! Tarihin akışını, ekonomik eşitsizliklere, gerici ve popülist iktidara karşı dikilenler, direnenler yani bizler belirleyeceğiz.

Cumhuriyetimizin temelinde; mevcut anayasamızda da vurgulanan “Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti” anlayışı vardır.

Egemenliğimizi hiçbir suretle hiçbir kişiye, hiçbir zümreye, hiçbir sınıfa teslim etmeyeceğiz. Laik Cumhuriyetimiz üzerinde kurulmak istenen hiçbir vesayeti kabul etmeyeceğiz. Kendisini tek başına devlet gören, milletin üstünde gören anlayışı ilk seçimde göndereceğiz.

Karşı devrimcilerin büyük bir çaba göstererek gericileştirdikleri cumhuriyeti, 99 yıl önceki devrimci ruhla ve aynı iddiayla yeniden güçlendireceğiz. Kurucu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan Cumhuriyetimize, her zamankinden daha fazla sahip çıkacağız ve laik Cumhuriyetimizi 2. Yüzyılında demokrasiyle taçlandıracağız.

Bu duygu ve düşüncelerimle, Cumhuriyetimizin 99. Kuruluş yılını kutluyorum. Kurucu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, mücadele arkadaşları, tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla, rahmet ve minnetle anıyorum.

Yaşasın Laik Cumhuriyet

Yaşasın tam bağımsız Türkiye

Editör: Haber Merkezi