Görgöz, “Çiftçinin pancarı, soğanı tarlada kaldı!”

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada:
“Tarımda girdiler çok yüksek, son haftalarda da aşırı pahalandı. Girdilerin yüksek olması pancar üreticisinin verim elde etmesine rağmen kazancını önemli ölçüde düşürmekte. Bunun yanısıra geçen yıl pancarın tonuna 336 lira ödeme yapılırken bu sene 420 lira ödeme yapılmakta. Artan dövize bağlı olarak artan maliyetler sonrası yapılan 84 liralık zam üreticilere yetersiz gelmektedir.

Ayrıca kuraklıktan dolayı barajlar erken kapandığı için sulama yapılamamış.

Bunun yanı sıra kotasını tamamlayamayan çiftçilere kota cezası uygulanıyor. (420 liranın üçte birine yani 140 lirasına kota cezası uygulanıyor)

Sökümü yapılan pancarlar tarlada bekletiliyor. Uzun süre bekleyen pancar kuruyor, fire veriyor, haliyle tonajı azalıyor.

SANDIKLI KOÇHİSAR KÖYÜNDEN BİR ÇİFTÇİMİZİN BİZE YAZMIŞ OLDUĞU MEKTUP
1- Pancarları söktük 40 gündür tarlalarda, harman yerlerinde rezil kepaze oldu. Şimdi yağışlar başladı, kamyonlar sarmaya girmiyor, mal tarlalarda kaldı.
2- Küspe yediremiyorum hayvanlarımıza küspe kartları mızı elimizden zorbalıkla aldılar bize 140 kuruştan yatırıp 400 kuruşa toptancıya satılıyor küspe özelleşeli küspe yiyemiyor üreten çiftçinin hayvanı.
3- Gübre, ilaç, elektrik, mazot fiyatları öyle bir yükseldi ki Ekim yapmamızın imkanı kalmadı.
4- Elektirik parasını her ay ödemenin imkanı kalmadı. Sökümler 10. ayda ilk 1 hafta içinde tarlalardan kaldırılmalı. Pancar parası çiftçiye 12. ayda ödenmeli.
2022 yılı kıtlık, yokluk yılı olacağı şu an açıkça gürülmekte. Ben çiftçi olarak ekim işimizi yüzde 50 azalttım. Allah şehirdeki kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Elektrikten tüm vergiler, açma-kapama dahil, okuma bedeli dahil tarımsal sulamadan kaldırılmalı.
Koçhisar köyünden saygılar..

Sandıklı’da 40 bin ton soğan tarlada kaldı. Şu an 50 kuruş soğanın kilosu ama 50 kuruşa bile alıcı yok. Alan olmazsa 1 ay sonra çöpe atılacak.

YEM ÇOK PAHALI OLUNCA SÜT İNEKLERİ KESİME VERİLİYOR
50 kg süt (ineği) yemi 220 TL.
50 kg besi yemi 210 TL
1 litre süt 2 lira 80 kuruş
Yemin kilosu 4 lira 40 kuruşa geliyor.
Süt ineği yetiştiren vatandaşın zarar etmemesi için 1 litre süt karşılığında, 1.5 kilo yem alabilmesi lazım. Mümkün mü? Değil.
Bugünkü şartlarda 1 litre süt karşılığında ancak 630 gram yem alabilir. Yarısı bile değil. Bu durumda zarar ediyor. Daha dün 200 adet süt ineği kesime verilmiş. Durum çok korkunç.

Besiciler 1 kg et ile 26 kg yem alması gerekirken, 13 kg yem alabiliyor. Hayvancılık sektörü tümüyle zarar ediyor.

GÜBRE EL YAKIYOR
DAP gübresinin (50 kg 550 TL) tonu 11 bin TL. Üre gübresinin tonu 12 bin TL. Gübre 1 yılda tam yüzde 300 zamlandı. Bu durumda çiftçimiz tarlasına gübre atamaz. Çiftçimize soruyoruz; mecburiyetten gübresiz ekim yapacaklarını söylüyorlar.

CHP’NİN TARIMDA ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Ziraat Bankası çiftçiye 3 ay ödemesiz ve faizsiz kredi vermeli,
Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli, geliri oranında yeniden yapılandırılmalıdır,
Çiftçinin kullandığı elektrikten KDV, TRT payı gibi dk kalemler tümüyle kaldırılmalıdır,
Banka ve TARIM kredi kooperatiflerinde takibe düşmüş çiftçilerimizin borçlarına gelen faizler derhal silinmeli, kredilerin geri ödemeleri 6 ay ertelenmelidir.
Çiftçinin kullandığı mazottan KDV önümüzdeki 6 ay boyunca kaldırılmalıdır.
En son açıklanan tarımsal girdi destekleri en az 2 katına çıkarılmalıdır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM’DE HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALDI
CHP İl Başkanlığı olarak, Kentsel Dönüşüm konusunu Afyonkarahisar’ın gündemine biz getirmiştik. Bu konu çok önemliydi, onun için sürekli gündemde tuttuk. TOKİ’nin yapacağı, Afyon belediyesinin ve Akp’nin kayıtsız şartsız destek verdiği Kentsel Dönüşüm konusunda ne kadar haklı olduğumuz, Danıştay yürütmeyi durdurma kararının açıklanmasıyla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Vatandaşa hiçbir açıklama yapmadan, oldu-bittiyle malına mülküne çökmeye çalışanların hevesleri kursağında kalmıştır.

Konuyla ilgili son sözü Danıştay söyledi ve “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Hacı Cafer, Hacı Eyüp, Hacı Nuh, Hacı Alioğlu, Mecidiye, Dairecep, Gündoğmuş ve Karamanoğlu Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan mahalleleri ilgilendiren kararı oy birliği ile aldı.
DETAYLI BİR TEKNİK RAPOR YOK
Danıştay’ın kararında “Yapıların hangi yönlerden can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak yeterli bilgi içermediği, söz konusu alana ilişkin detaylı zemin etüdü verisi ve buna bağlı olarak su taşkını konusunda yeterli veri bulunmadığı hususları dikkate alındığında dava konusu alanın riskli alan ilan edilmesi için kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır”.
İTİRAZ YOLU KAPANDI
Yürütmenin durdurulma kararında yer alan “itiraz yolu kapalı olmak üzere” ifadeleri de dikkat çekicidir. Karara itiraz hakkı yoktur.
Mevcut iktidar halka rağmen siyaset yapmaya devam ediyor.
CHP İl Başkanlığı olarak Afyonumuzda yaşanan/yaşatılan önemli sorunların takipçisi olacağız. Sorunlar varsa ki çok fazla var, çözüm yollarını anlatacağız. Halkımızı dinleyeceğiz, halkımızın yanında olup hep beraber mücadelemizi sürdüreceğiz. Birlikte başaracağız, birlikte kazanacağız.”dedi.
 

Editör: Haber Merkezi