Görgöz, “Acilen Ve Yeniden Ekonomik Yapılanma Sağlanmalıdır”

CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, gündeme dair yaptığı yazılı basın açıklamasında:


Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek için Mart ayında ilan edilen ekonomik kararlarla, kredi borcu, kredi kartı taksitleri, vergi, SGK taksitleri önce üç ay ertelendi ardından ikinci ertelemeyle süre 6 aya uzatılmıştı.
Bu süreçte vergi, borç, kredi taksiti ertelemelerinin faizleri işledi.

İktidar bu ertelemeleri ekonomik destekmiş gibi sunarak, “ekonomik istikrar kalkanı” adı altında tutarı 500 milyarı aşan bir destek sağlandığını iddia etmişti. Oysa bunun sadece devletin alacağının ertelenmesi olduğunu, işyerlerine, işletmelere nakdi destek, kira desteği, elektrik-doğalgaz faturası desteği verilmesi gerektiğini, pek çok ülkenin yurttaşlarına ve işyerlerine bu tür destekler sağladığını defalarca ifade ettik.

Şimdi 6 aylık bu ertelemenin süresi 1 Ekim itibarıyla doldu. İşletme sahipleri, işverenler, esnaf, KOBİ’ler hem ertelenen 6 aylık taksitleri ödemek hem de güncel borç ve vergi-SGK taksitlerini ödemek yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacak.
İş dünyasından, sanayi-ticaret odalarından, iş insanı dernek ve kuruluşlarından yapılan çağrılarda iktidarın TBMM’den, kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesini gündeme getirmesi talep edilmektedir.

Ertelenen borçlarla ve faizleriyle birlikte, güncel ödemelerin de devreye girmesiyle altından kalkılamayacak bir ödeme yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacak milyonlarca işyeri ve işletmenin sorununa acil çözüm bulunamadığı takdirde kitlesel iflasların, işyeri kapanmalarının, konkordatoların gündeme gelmesi kaçınılmazdır!

Kaldı ki sadece işyeri, işveren, işletme sahipleri değil, salgın sürecinde işyeri kapanan, işini- gelirini kaybeden milyonlarca yurttaş açısından da banka, konut, kredi, kredi kartı, birikmiş-gecikmiş kira, elektrik-doğalgaz-su faturalarının ödenmesinde kolaylık sağlayacak, devletin katkısını devreye sokacak düzenlemeler de bu çerçevede gündeme alınmalıdır.

Ülke ekonomisini, salgının ağır ekonomik tahribatı karşısında ayakta tutacak yeni ve kapsamlı bir yapılandırma sağlanmalıdır. Bu yapılandırmada, vergi, prim ve kamu alacaklarının tahsilinde cezai faizler kaldırılmalı, en az 6 ay üzeri ödemesiz bir süre tanınmalıdır.

Üreticinin, çiftçinin devlete ve bankalara olan borçlarının ertelenmesi, bir kısmının silinmesi, tüm ertelenmiş ve ertelenecek ödemelerde faizin sıfırlanması, gecikme ve ceza faizinin devreden çıkartılması hayati önemdedir. Aksi halde durduğu yerde kabaran bu borçların ödenebilmesi tamamıyla olanaksız hale gelecektir.

Dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan birisi de, önceki yapılandırmalarda ortaya çıkan hata ve yanlışlardan ders alınmalı, aynı hatalar bir daha tekrarlanmamalıdır.

Editör: Haber Merkezi