Görgöz, “45 yıl önce gurbetçilerin tasarrufları benzer modelle buharlaştı"

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, haftalık asın toplantısında yaptığı açıklamada:

“2021 yılının son günlerini yaşıyoruz. Bugünkü basın açıklamamıza ülkemizde ve ilimizde yaşadıklarımızı kısaca özetleyerek başlamak istiyorum.

2021 yılı da maalesef kononavirüs salgınının gölgesi altında geçti. Kovid-19 tedbirleri kapsamında nisan sonundan başlayarak 17 Mayıs'a kadar süren ve kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını içeren "tam kapanma" dönemine girdi. Bu tarih aralığında üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm iş yerlerinin faaliyetlerine ara verildi, şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi oldu, anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil eğitim kurumlarının tümünde yüz yüze eğitime ara verildi, tüm sınavlar ertelendi.

2020 de Karadeniz’de 405 milyar metreküp gaz bulduğunu müjdelemişti. 2021 de Fatih Sondaj Gemisinin, Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni doğalgaz keşfi de Türkiye'nin önemli olayları arasında yer aldı.

Haziran’da Kademeli normalleşme sürecinin ikinci etabı kapsamında ilkokullarda ve okul bünyesindeki ana sınıflarında yüz yüze eğitime geçildi.

Antalya'nın Manavgat ilçesi Yeniköy Mahallesi ile Alanya ve Gündoğmuş, Adana, Mersin, Muğla'nın Marmaris, Milas ve Köyceğiz ilçelerindeki ormanlık alanlarda çıkan yangınlar temmuz ayına damgasını vurdu.

İstanbul Sözleşmesi"nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu kararla İstanbul Sözleşmesi feshedildi.

Karadeniz'de etkili olan aşırı yağış sonucu yaşanan sel, su baskını ve heyelanlar da gündemin önemli başlıkları arasında yer aldı.

Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta selden etkilenen yerler "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildi.

2021’in başında 7.40 olan dolar, 20 Aralık da 18 TL yi geçti.

Salgın sürecinde sınıfta kalan, 5 maskeyi bile dağıtamayan iktidar, CHP’li belediyelerin çalışmalarına gölge düşürmeye yönelik çalışmalarına devam etti.

DEMOKRASİYİ, İNSAN HAKLARINI, HUKUKU HİÇE SAYAN SARAY İKTİDARI, TARIMDA VE HAYVANCILIKTA, EĞİTİMDE, EKONOMİDE UYGULADIĞI YANLIŞ POLİTİKALAR YÜZÜNDEN ÜLKE GENELİNDE ÇOK BÜYÜK SORUNLAR YARATTI.

2021 Akp vekillerinin bürokratlarının 3-5 yerden maaş aldığının tescillendiği bir yıl oldu. Yağma Hasan’ın Böreği misali ye babam ye..!

Bir yılda icra dosyası 2.2 milyon arttı.
9 Haziran - 21 Aralık arasındaki 195 günde icra dosyalarındaki artış sayısı 728.324!
Ekonomideki kötü gidişata engel olamayan iktidar,
YENİ EKONOMİ MODELİ, Kur Korumalı-Dövize Endeksli Mevduat Hesabı Uygulaması adı altında bir uygulama başlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı, Kamu bankalarının iki günde 7 milyar dolar satarak kurları düşürmesinden, büyük parası olanların etkilenmediğini, önceden önlem aldıklarını belirterek içeriden bilgi sızdığı iddialarına zemin hazırlıyor. Küçük tasarruf sahiplerinin çarpıldığını itiraf eden Hazine ve Maliye Bakanı, halkın uğradığı ağır kayıplar ve yüklü zamlar altında ezilmesiyle adeta alay ediyor.

45 yıl önce gurbetçilerin tasarrufları benzer modelle buharlaştı"
45 yıl önce gurbetçilerin tasarrufları benzer modelle, kur garantisi verilerek buharlaşmıştı. O dönemde milyarlarca Alman markı, İsviçre frangı, Avusturya şilini tasarruf işçi şirketlerinde yatırım adı altında batırıldı. Organizasyonu yürütmek üzere kurulan “Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası” battı, kapatıldı. Hem milyonlarca gurbetçi-işçi mağdur edildi hem de verilen kur garantilerinin bedelini bu ülkenin insanları, yıllarca yoksullaşarak ödedi.

"Bankada hesabı olmayanlar bile hesap sahiplerinin kayıplarını karşılamakla mükellef kılınıyor"
İktidar, kendi icadıymış gibi Türkiye Modeli ya da “yeni ekonomi modeli” adıyla bankalardaki döviz-TL mevduatının yüzde 55-60’ına sahip dar bir kesime kur ve faiz kazancı için vergisiz-stopajsız güvence verirken muhtemel kayıplarını da Hazine ve Merkez Bankası üzerinden kamusallaştırıp 84 milyonun sırtına yıkıyor. Bankada hesabı olmayanlar bile tıpkı geçmedikleri köprüler, tüneller ya da binmedikleri uçaklar için bütçeyle ceplerinden alınan milyarlar gibi, ödedikleri vergilerle bu hesap sahiplerinin kayıplarını karşılamakla mükellef kılınıyor.

İktidar eliyle zincirlerinden koparılan kur artışlarıyla gelen olağanüstü zamlar halkı ezerken Akp genel başkanı yapılan zamların geri alınması çağrısıyla, denetimlerle ceza kesileceği tehditleriyle, enflasyonun kısa sürede düşeceği vaatleriyle milleti avutarak zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak planı dikkatlerden kaçırmaya çalışıyor.

GÜNDEM YARATAMAYAN İKTİDAR ŞAŞKIN, ŞİMDİ DE İMAMOĞLU İLE UĞRAŞIYOR.
İBB’de işe alınanlar içinde teröristler varmış. İçişleri Bakanı birkaç isim ortaya atarak teröristlikle suçluyor. Devlet, insanların terörist olduğunu iddia edemez. Terörist olduğunu tespit etmişse gereğini yapar, tutuklar. 806 BİN FARK KOLAY DEĞİL TABİİ Kİ. İSTANBULU ALAN TÜRKİYEYİ ALIR DEMİŞLERDİ. HİÇ KUŞKUNUZ OLMASIN ALACAĞIZ…

AFYONUMUZA GELELİM
Afyonkarahisar’ın en önemli sorunlarının başında, yönetemeyen, liyakatsız yöneticiler geliyor. İktidarın vekilleri, belediye başkanı ne verdikleri sözleri yerine getiriyorlar, ne de yapılması gereken icraatları yapıyorlar. Varsa yalan yoksa yalan. İyi ki çalışkan bir valimiz var, yatsın kalksın valiye dua etsinler.

TÜRKİYEDE OLDUĞU GİBİ AFYONDA DA 2021 YILININ GÜNDEMİNİ CHP BELİRLEDİ

AFYONDA EĞİTİMDEKİ BAŞARISIZLIK
Afyonkarahisar’da 10 yıldır Milli Eğitim Müdürlüğü yapan kişi, eğitimde en başarısız 10 ilin içerisine sokmayı başardı. Başarının sağlanması için;
1- Milli Eğitim Müdürü derhal değişmeli.
2- Denetleme yok. Eğitim öğretime önem verilmeli, periyodik denetimler yapılmalıdır. Okul müdürlerinin başka başka işlerle meşgul olduğu konusunda ihbarlar alıyoruz. Örneğin hayvancılık vs..
3- Öğretmenin itibarı yok. Öğretmenlerimiz hak ettiği saygıyı görmeli, eğitim emekçilerine değer verilmelidir.
Bildiğiniz üzere 2 ay önce İscehisar ilçesinde öğrencileri taşıyan minibüs devrildi. Meydana gelen kazada 5 öğrenci hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Bir kez daha kaybettiğimiz canları rahmetle anıyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM konusunu CHP İl Başkanlığı olarak biz gündeme getirdik. 2020 Ağustos ayından bu yana gündemde tutuyoruz. Bu konuda sürekli olarak hak sahiplerini bilgilendirip, Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneği ile dayanışma içerisinde olup vatandaşlarımızı uyarmaya devam ettik. Edeceğiz. Bu konuda çok sayıda vekilimizle bölgede çalıştık. MYK Üyemiz Sayın Ahmet Akın geldi, halkımızla buluşup, aydınlattık. Biz Kentsel Dönüşüm yapılmasını istiyoruz ancak dönüşüm rantçıların değil de halkımızın yararına olmalıdır.

YENİ MÜZE KOMPLEKSİ
CHP İl Başkanlığı olarak göreve geldiğimiz 2020 Mart ayından itibaren, 2011 yılında temeli atılan, ancak bir türlü bitirilemeyen Yeni Müzenin akıbetini sorduk. Sonunda Aralık 2020’de yeniden ihale edileceğini müjdeyle açıkladılar. Bir de baktık ki, yine daha önce işi yarım bırakan firmaya verildi. En son 2 gün önce eski bakan Eroğlu, önceki firmaların battığı için tamamlayamadığını açıkladı. Şimdi biz de soruyoruz; madem öyle hale neden battığını söylediğiniz eski firmaya verildi?
KENT KONSEYİ BAŞKANI KENT KONSEYİ LOGOSUNDAN ATATÜRK SİLÜETİNİ KALDIRMIŞTI HALA GÖREVDE DURUYOR! Bu durum Afyonumuz için zuldür.

CHP İl Başkanlığı olarak, EBER, AKŞEHİR GÖLLERİ, AKDEĞİRMEN, ÇAY BARAJLAR VE GÖLETLER ile ilgili gerekli uyarıları yaptık. Eber ve Akşehir göllerinin kurumaya yüz tuttuğunu, bunda plansız yapılan baraj ve göletlerin etkisinin çok fazla olduğunu dile getirdik. Takipçisi olacağız.

AFYON ŞUHUT KARAYOLU HALA BİTİRİLEMEDİ. Yıllarca yapımına ara verilen yolun, bakan Eroğlu’nun bakanlıktan ayrıldıktan sonra durdurulması dikkat çekicidir. CHP Afyonkarahisar İl Başkanlığı olarak bu konuyu gündeme getirdik. Afyon-Şuhut karayolunun yapımına başlandı ancak henüz bitirilemedi.

PANCAR KOOPERATİFİNE TEŞEKKÜR
Pancar Kooperatifi başkanı ve yönetimi, pancar üreticisinin yanında olduğunu yaptığı eylemle ortaya koydu. Şeker Fabrikasının yeni patronu ile görüşüp pancarın tonunu 420 TL den yeni dönemde 800 TL ye yükseldiğini açıklamalarından memnun olduğumuzu belirtmekte yarar var. Pancar Kooperatifi başkanı ve yönetimine teşekkür ediyorum. Çiftçimizin yararına olacak her konuda birlikte hareket edeceğiz.

AFYON BELEDİYESİNDEN, BELEDİYE VE YÜNTAŞ’LA İLGİLİ SAYIŞTAY raporlarının
aydınlatılmasını bekliyoruz.

EKONOMİK BUHRAN HAT SAFHADA
2021 yılında Afyon’da 23 bin yeni icra dosyası açıldı. Bu durum ilimizdeki ekonomik sorunların hangi boyutta olduğuna işaret ediyor. Akp’nin yeni ekonomi modelinde sermayenin parası korunuyor ama yurttaş hiç düşünülmüyor. Dolar 1 saatte 6-7 lira düşürenler, iğneden ipliğe gelen zamları indirme yoluna gitmiyorlar.

İLGİLİLERE;
İLİMİZ MERKEZİNDE SOKAK HAYVANLARI SÜRÜLER HALİNDE DOLAŞIYOR. KIŞIN AÇ OLAN HAYVANLAR TEHLİKELİ SAÇIYORLAR. HAYVANLARA GEREKLİ OLAN BARINMA MERKEZLERİ KURULMASI İÇİN GEREĞİNİ YAPIN.
Hem sokak hayvanları aç kalmasın, hem de başta çocuklarımız olmak üzere insanlarımız her hangi bir saldırıya maruz kalmasın.

Yakında ESNAF MASASI daha sonra da TARIM MASASI ilimize gelecek. Sonra da Sayın Genel Başkanımız Afyonkarahisar’a gelecek.

Bizler CHP Örgütleri olarak çalışmaya, daha etkili işler yapmaya devam edeceğiz. Hiç kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden tüm halkımızı bağrımıza basarak çalışıyoruz. Çalışacağız.
CHP sessizlerin sesi, kimsesizlerin kimsesidir. Saygılarımla..”dedi.

Editör: Haber Merkezi