Göl ve Göletler Balıklandırıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce Balıklandırma Programı çerçevesinde İlimizde bulunan göl ve göletlerimiz için tahsis edilen 128.000 adet balık İlçe Müdürlüklerimize teslim edilerek göl ve göletlerimize bırakılması sağlandı.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürüİbrahim ACAR;

‘‘Bakanlığımız tarafından su ürünlerinin sürdürülebilir kullanılması ve gelecek nesillere miras olarak bırakılmasının sağlanabilmesi için “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında su ürünleri stoklarının takviyesi amacıyla Bakanlığımız Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nün Kepez Üretim Tesisleri’nde 2018 yılında üretilen 5 milyon adet sazan balığı yavrusundan İlimize tahsis edilen 128.000 adet sazan balığı yavrusu başta Eber Gölü, Karamık Gölü, Karakuyu doğal gölleri olmak üzere toplam 14 adet göl, baraj gölü ve göletlere bırakılmıştır.

İlimiz iç su kaynaklarında sazan balığı avcılığı, yoğun olarak yapılmakta olup Anadolu’nun ekonomik öneme sahip türü olan sazan balığı vatandaşımız için kaliteli bir protein, balıkçımız için önemli bir gelir kaynağı ve hem sportif hem de ticari balıkçıların gözdesidir.

Sazan balığı,“4/1 Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği” ve “4/2 Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliği’nde” yer alan düzenlemelere göre avlanmakta olup 40 cm den küçük balıkların avlanmaması, en az bir kez üremelerine imkan tanınması hem biyolojik bir zorunluluk, hem de vicdani bir sorumluluktur.

Biz Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak balık neslinin sürekliliği için elimizden gelen her türlü tedbiri alıyoruz. Halkımıza düşen ise boy ve zaman yasaklarına uymalarıdır. Unutulmamalıdır ki göl ve göletlerimizdeki balık neslinin devamı halkımızla ortak hareket etmemize bağlıdır. Boy ve zaman yasaklarına uyulmaz, küçük balıklar avlanırsa ve özellikle üreme dönemlerinde bilinçsiz olarak kıyıya yanaşan anaçların avlanması, balık neslinin sürekliliğine vurulan bir darbedir. Bu nedenle, balık avcılığı yapan amatör avcılarımızın bu bilinçte olması gerekmektedir.

Ayrıca, buradan amatör avcılarımıza ve halkımıza sesleniyorum. Hiç kimse İl Müdürlüğümüzün izni ve bilgisi dışında her ne türde olursa olsun başka kaynaklardan balık getirerek atmasın. Özünde iyi niyetli gibi görünen bu hareket balığın atıldığı göldeki diğer balık türlerinin baskılanmasına ve hatta yok olmasına neden olabilmektedir’’dedi.

İbrahim ACAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık

İl Müdürü

Editör: Haber Merkezi